Pages

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Midnight Special

Έχοντας σαν μοναδικό στοιχείο το όνομα του σκηνοθέτη Jeff Nichols, γνώριζα από την αρχή πως το "Midnight Special" δεν θα είναι μια ταινία που θα περάσει απαρατήρητη. Μετά τα πολύ καλά "Take Shelter" και "Mud" τα οποία αποτέλεσαν μεγάλες εκπλήξεις το 2011 και 2013 αντίστοιχα, αυτήν την φορά ο χώρος της επιστημονικής φαντασίας έχει την τιμητική του. Με μια εκτέλεση που θυμίζει τις πρώτες δουλειές του John Carpenter, του Stephen Spielberg και σίγουρα τις ιστορίες του Stephen King, το "Midnight Special" υπόσχεται πως δεν είναι μια ταινία που θα ξεχάσει κανείς εύκολα.
 

Στην χωρά μας τέτοιες ταινίες δέχονται ελάχιστη προβολή και διαφήμιση και για τον λόγο αυτόν μπαίνοντας στην αίθουσα του κινηματογράφου δεν γνώριζα τίποτα για το "Midnight Special". Αυτός είναι μάλλον και ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει κανείς μια ταινία σαν αυτήν.

Όταν ξεκινάει η ιστορία, γνωρίζουμε τον Roy (Michael Shannon) και τον γιο του τον Alton (Jaeden Lieberther). Οι δυο τους, με την βοήθεια του φίλου τους Lucas (Joel Edgerton), προσπαθούν να απομακρυνθούν και να κρυφτούν με το αυτοκίνητο τους από κάποιον ή κάποιους. Μήπως είναι απαγωγείς; Κλέφτες; Δολοφόνοι; Σύντομα γίνεται γνωστό στον θεατή πως ο μικρός Alton έχει ιδιαίτερες δυνάμεις αλλά μέχρι εκεί για αρχή. Τα υπόλοιπα θα χρειαστεί να τα γνωρίσει κανείς παρακολουθώντας το τρίο των πρωταγωνιστών να προσπαθεί να γλυτώσει από ένα κυνηγητό που θα κρίνει τα πάντα. Στο κυνηγητό αυτό θα είναι μπλεγμένο το FBI αλλά και ένα γκρουπ από θρησκευόμενους αγρότες που οδηγούνται από έναν περίεργο άντρα με το όνομα Calvin (Sam Shepard).


Αρχικά θα μπορούσε να πει κανείς πως έχουμε να κάνουμε με ένα Road Movie αφού το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας το καταλαμβάνει το κυνηγητό στον δρόμο. Αυτό φυσικά δίνει το ελεύθερο στο να ξεδιπλωθούν τρεις καλογραμμένοι χαρακτήρες και οι σχέσεις μεταξύ τους. Ιδιαίτερα αυτή του Roy με τον γιο του. Ένας πατέρας που θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τον γιο από όλους όσους θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν.


Ο Michael Shannon είναι τόσο απολαυστικός στον ρόλο του και η σχέση του με τον σκηνοθέτη Jeff Nichols φαινεται να είναι καλή μιας και έχει παίξει ρόλους σε όλες τις ταινίες του μέχρι σήμερα.
Από την μεριά του FBI έχουμε τον Adam Driver να υποδύεται έναν χαρακτήρα με την δική του ιστορία. Ανήκει σε αυτούς που ψάχνουν για τον Roy και τον Alton αλλά η περιέργεια και ο θαυμασμός του για το παιδί έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο. Ο ρόλος του είναι συμπαθητικός και αρκετά πιστευτός. Όπως και πολλά πράγματα σε αυτήν την ταινία θα μπορούσε να είναι στερεοτυπικός αλλά δεν είναι.
Όλα όσα διηγείται η ταινία ίσως θυμίσουν κάτι από τις ταινίες του Carpenter και του Spielberg αλλά παράλληλα το αποτέλεσμα μοιάζει φρέσκο και πρωτότυπο.
 
Μιλώντας για τις ταινίες του Jon Carpenter, έτυχε να ξαναδώ πρόσφατα μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές και καλύτερες του δουλειές το "The Fog". Βλέποντας και το "Midnight Special" παρατήρησα πως το μουσικό θέμα τις ταινίας έμοιαζε ιδιαιτέρα πολύ. Το μουσικό "χτίσιμο" γίνεται με κάθε εξέλιξη της ιστορίας και καταλήγει σε ένα αποκορύφωμα μαζί με την ολοκλήρωση της. Εκπληκτικό.

Ακούγοντας για Road Movie μην περιμένετε να δείτε καταδιώξεις, ανατινάξεις και πιστολίδι εδώ. Το "Midnight Special" είναι μια έξυπνη ταινία επιστημονικής φαντασίας που αφηγείται την ιστορία μέσα από τους ωραίους χαρακτήρες και τις πανέμορφες εικόνες της. Η αγάπη ενός πατέρα που κουβαλάει τον γιο του στην αγκαλιά, τα χόρτα που κουνιούνται σαν να πρόκειται να συμβεί κάτι, η ρεαλιστική εικόνα της νύχτας και ένα ταιριαστό και πανέμορφο φινάλε. Σίγουρα μια από τις αγαπημένες μου ταινίες για το 2016. 




Βαθμολογία : 9.5/10
Σκηνοθεσία : Jeff Nichols
Παίζουν : Michael Shannon, Joel Edgerton, Kristen Dunst, Adam Driver

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου