Pages

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Zootopia

Αν και για κάποιους από μας οι ταινίες της Disney δεν έχασαν ποτέ την αξία τους, φαινεται πως τα τελευταία χρόνια τα animation της ξαναμπαίνουν δυναμικά στις καρδιές του κοινού. Μετά τα πολύ πετυχημένα "Wreck-it Ralph", "Frozen" και "Big Hero 6" σειρά έχει το "Zootopia". Ένα φιλμ-μεταφορά της σύγχρονης κοινωνίας μας μέσα από μια απίστευτα αστεία αστυνομική υπόθεση η οποία διαδραματίζεται σε μια πόλη που κατοικείται από θηλαστικά όλων των ειδών.




Η ταινία ξεκινάει να μας βάζει στον δικό της κόσμο απευθείας διηγώντας μας πως πριν από πολλά χρόνια τα θηλαστικά όλου του κόσμου αποφάσισαν πως θα ήταν λογικό και συμφέρον για όλους να ζήσουν ειρηνικά μαζί, θηράματα και θηρευτές. Στην προσπάθεια τους αυτή έχτισαν μια μητρόπολη με πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα και περιοχές στις οποίες θα μπορούν όλοι να συνυπάρχουν. Παρόλο όμως που τα χρόνια έχουν περάσει και η άγρια φύση τους έχει πλέον εξαφανιστεί και καλυφθεί από τον σύγχρονο πολιτισμό και την τεχνολογία, κάποια αναπόφευκτα στερεότυπα εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ τους. Για παράδειγμα οι αλεπούδες εξακολουθούν να θεωρούνται πονηρές ότι και αν κάνουν, ενώ τα κουνελάκια φαίνονται συνεχώς χαριτωμένα και ανήμπορα όσο και αν προσπαθούν για το αντίθετο.


Ένα τέτοιο κουνελάκι είναι και η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας με το όνομα Judy Hopps (Ginnifer Goodwin). Θέλοντας να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλους από μικρή ονειρευόταν να γίνει αστυνομικός και να μεταφερθεί από την επαρχιακή γενέτειρα της στην μεγάλη πόλη. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να γίνει το πρώτο κουνελάκι το οποίο θα περάσει τις απαραίτητες εξετάσεις της σχολής. Με το πείσμα και την θέληση της τελικά η Hopps θα καταφέρει να γίνει τελικά η αστυνομικός που πάντα ήθελε και θα πάρει την πολυπόθητη μετάθεση στην Zootopia αφήνοντας πίσω τους γονείς της και τα 275 αδέρφια της.

Όταν θα φτάσει στο αστυνομικό τμήμα της μεγάλης πόλης για πρώτη φορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους υπόλοιπους συναδέρφους της οι οποίοι είναι όλοι τεράστια και δυνατά θηλαστικά που το παρουσιαστικό τους και μόνο τους καθιστά ικανούς για την δουλειά του αστυνομικού. Για να βρει τον τρόπο να σπάσει τα στερεότυπα και να αποδείξει την αξία της στους υπόλοιπους, η Hopps θα μπλεχτεί σε μια υπόθεση 14 χαμένων θηλαστικών την οποία θα προσπαθήσει να λύσει. Σύμμαχος της στην υπόθεση αυτή θα γίνει μια αλεπού-μικροκακοποιός με το όνομα Nick (Jason Bateman).


Εκτός από τους πολύ καλούς και αρκετά διαφορετικούς από ότι έχουμε συνηθίσει από της άλλες ταινίες της Disney ήρωες, το "Zootopia" είναι μια πλούσια οπτική πανδαισία. Ίσως χρειαστεί δεύτερη ή και τρίτη προβολή για να προσέξει ο θεατής όλα όσα συντελούν τις γειτονιές και τα τοπία που έχουν δημιουργηθεί για να στολίσουν την μεγάλη πόλη. Πέρα απο τον πλούσιο κοσμο που έχει την ευκαιρία κανείς να θαυμάσει όμως, το ίδιο πλούσια παραμένουν και τα συναισθήματα που προκαλεί και η ιστορία καθ'όλη την διάρκεια.


Για ακόμα μια φορά βγαίνει ένα φιλμ που έχει να πει τόσα στους μεγάλους όσα και στους μικρούς θεατές. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα όμορφα διδάγματα που έχει να δώσει. Για την ακρίβεια, πολλά από τα έξυπνα αστεία της ταινίας δεν θα μπορέσουν να εκτιμηθούν καθόλου από τις μικρότερες ηλικίες. Όπως για παράδειγμα οι αστείες αναφορές στα "The Godfather" και "Chinatown" που δίνουν και έναν νουάρ τόνο στην όλη εξιχνίαση.
Μια ακόμα καλαίσθητη και έξυπνη ταινία της Disney για όλες τις ηλικίες που θα μπει ανάμεσα στις κλασικές και δεν θα ξεχαστεί σύντομα.





Βαθμολογία : 9/10
Σκηνοθεσία : Byron Howard, Rich Moore
Παίζουν : Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Shakira, Idris Elba, J.K. Simmons

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου