Pages

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

The Witch

Όντας μεγάλος φαν του είδους παρακολουθώ από κοντά την εξέλιξη στις ταινίες τρόμου και παρατηρώ πως τα τελευταία χρόνια ο ψυχολογικός τρόμος και γενικότερα οι ταινίες τρόμου έχουν πάρει τα πάνω τους. Ο λόγος είναι γιατί ταινίες όπως το "The Babadook" και το "It Follows" αποτελούν δείγματα καλογραμμένων ιστοριών και ποιοτικού κινηματογράφου. Ταινίες που σκοπό έχουν να σημαδέψουν την σημερινή εποχή και να τις θυμόμαστε για καιρό. Σε αυτήν την λίστα λοιπόν μπορούμε πλέον να προσθέσουμε και την συγκεκριμένη ταινία. Το "The Witch" είναι ένα φολκλορικό παραμύθι τρόμου εμπνευσμένο από μύθους και ιστορίες της Νέας Αγγλίας του 17ου αιώνα.



Η ιστορία αρχικά μας παρουσιάζει τον William (Ralph Ineson) και την οικογένεια του. Μια οικογένεια πιστών χριστιανών οι οποίοι εξορίζονται από τον καταυλισμό που μένουν λόγο μιας θρησκευτικής διαφωνίας με τους κατοίκους της περιοχής. Μένοντας πιστός στα ιδανικά του, ο William θα φορτώσει την πολυμελή του οικογένεια σε ένα κάρο και θα αναζητήσει μια νέα και απόμερη περιοχή για να ξεκινήσει από την αρχή μια νέα ζωή.
Οι δυσκολίες όμως στην άγονη περιοχή που επέλεξαν να χτίσουν την φάρμα τους δεν πρόκειται να τελειώσουν σύντομα. Μια μέρα, το νεογέννητο παιδί τους εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια της μεγαλύτερης αδερφής του Tomasin (Anya Taylor-Joy). Και ενώ αρχικά όλοι θα πιστέψουν πως κάποιο ζώο άρπαξε περίτεχνα το παιδί, σύντομα θα ρίξουν το βάρος σε μια πιθανή σκοτεινή ύπαρξη η οποία πιστεύουν πως έχει καταραστεί ολόκληρη την οικογένεια ή κάποιο μέλος αυτής.


Προσπαθώντας να αποφύγω τυχόν πληροφορίες οι οποίες θα χαλάσουν την εμπειρία, θα πω μόνο πως από αυτό το σημείο και μετά αυτό που ακολουθεί είναι μια ιστορία γεμάτη παράνοια φόβο και μελαγχολία. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας μια θεοφοβούμενης οικογενείας που τα μέλη της σπάνε σιγά σιγά τους μεταξύ τους δεσμούς κατηγορώντας ο ένας τον άλλον για τις αμαρτίες τους.


Σε ένα είδος ταινιών που πολλοί επαναπαύονται στα κουραστικά κλισέ και στα απότομα τρομάγματα, το "The Witch" παίρνει τον χρόνο του και σε μόλις 90 λεπτά ξεδιπλώνει έξι καλογραμμένους χαρακτήρες που κάθε λεπτό σε κάνουν να τρομάζεις όλο και περισσότερο.
Οι χαρακτήρες αυτοί έρχονται σετ με μερικές πολύ φυσικές ερμηνείες, μια μουσική επένδυση κατευθείαν από την κόλαση και μια ατμόσφαιρα γεμάτη με τα ξεθωριασμένα χρώματα της φύσης που σε βάζει απόλυτα στο κλίμα της εποχής.


Παρ'όλα αυτά, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Robert Eggers ίσως να μην είναι για όλους. Μπορεί να είναι σχετικά μικρή αλλά κάποιοι ίσως την βρουν σε μερικά σημεία αργή ή δυσνόητη. Αν επίσης ψάχνετε για αίμα και ασταμάτητη δράση τότε το "The Witch" ίσως να μην είναι η ταινία σας. Ο ψυχολογικός τρόμος και το κλίμα είναι η πρωταγωνιστές εδώ. 
Αν αφεθείτε στην μαγνητική ατμοσφαίρα της το πιο πιθανό είναι να ταξιδέψετε για 90 λεπτά σε έναν άλλο κόσμο. Σπάνια βλέπει κανείς μια ταινία τόσο αποπνικτική και παράλληλα τόσο εντυπωσιακή.







βαθμολογία : 9.5/10
Σκηνοθεσια : Robert Eggers
Παίζουν : Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου