Pages

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

The Nice Guys

Πριν από περίπου 30 χρόνια, οι ταινίες που κατέκλυζαν τους κινηματογράφους και αποτελούσαν την μόδα της εποχής ήταν οι Buddy Cop ταινίες. Ιστορίες με αταίριαστα δίδυμα πρωταγωνιστών που για χάρη μιας υπόθεσης έπρεπε να αφήσουν τις διαφορές τους στην άκρη και να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Μια μόδα ταινιών που διατηρήθηκε απτόητη καθ'όλη την διάρκεια των 80's και 90's αλλά και μέχρι της αρχές του 2000. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Shane Black επαναφέρει με την τελευταία του ταινία αυτό το σχετικά "νεκρό" είδος κάνοντας το να μοιάζει όχι μόνο φρέσκο και πρωτότυπο αλλά και πολύ διασκεδαστικό.

 
Στο "The Nice Guys", ο Ryan Gosling υποδύεται τον March. Έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ του οποίου η γυναίκα έχει πεθάνει μετά από ατύχημα διαρροής γκαζιού στο σπίτι, αφήνοντας τον March με ένα σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού και με μια 13χρονη κόρη που φαινεται να σκέφτεται πιο ώριμα και λογικά ακόμα και από τον πάτερα της. Στην τελευταία του υπόθεση ο March έχει αναλάβει να βρει μια πορνοστάρ με το όνομα Misty Mountains η οποία φημολογείται πως είναι νεκρή. Σύντομα τα στοιχεία του θα τον οδηγήσουν σε μια άλλη νεαρή γυναίκα η οποία είναι γνωστό πως έχει συνεργαστεί με την νεκρή πορνοστάρ στην τελευταία της ταινία, την Amelia.


Από την μεριά της η Amelia έχει προσλάβει έναν τύπο με το όνομα Jackson Healy (Russell Crowe) για να την προστατέψει. Ο Healy είναι ο τυπικός/άτυπος "φουσκωτός" τύπος που προσλαμβάνει κανείς για να πάει με την σιδερογροθιά του σε κάποιον και να του στείλει ένα "μήνυμα". Ένα τέτοιο μήνυμα θα χρειαστεί να στείλει ο Healy στον March λέγοντας του να αφήσει την Amelia ήσυχη.
Σύντομα όμως και οι δυο θα καταλάβουν πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται με την υπόθεση της νεκρής πορνοστάρ και έτσι οι αταίριαστοι ντετέκτιβ θα συνεργαστούν για να λύσουν την υπόθεση.



Το "The Nice Guys" είναι μια ταινία που δίνει ακριβώς όσα υπόσχεται η αφίσα και το λογότυπο πάνω σε αυτήν. Ένα κάπως νοσταλγικό ταξίδι στην δεκαετία των 70's στο Los Angeles. Μια εποχή που η βιομηχανία του πορνό άνθιζε ανεξέλεγκτα, τα ναρκωτικά βρισκόταν παντού (επίσης ανεξέλεγκτα) και οι θάνατοι διασήμων ξεθώριαζαν σιγά σιγά την λάμψη του Hollywood.

Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία που οδηγείται από δυο χαρισματικούς ηθοποιούς άψογα τοποθετημένους στους αντίστοιχους ρόλους. Ο Crowe και ο Gosling φαινεται να το διασκεδάζουν απίστευτα (και αν δεν το κάνουν τότε σίγουρα ξέρουν καλά την δουλειά τους) και η ερμηνείες τους βγαίνουν πολύ φυσικά.


Ο Shane Black, ο άνθρωπος που με τα σενάρια του για την σειρά ταινιών "Lethal Weapon" έδωσε μια καινούργια πνοή στα Buddy Cop Movies αναβιώνει ακόμα μια φορά το είδος και το κάνει σωστά. Ίσως το διάλειμμα από τις απανωτές ταινίες δράσης με υπερήρωες και υπερδυνάμεις που κανείς δεν παθαίνει τίποτα και στο τέλος δεν πεθαίνει επίσης κανείς να έκανε την συγκεκριμένη ταινία ακόμα πιο ευχάριστη. Εδώ οι χαρακτήρες δεν είναι τόσο "κομψοί". Σπάνε χέρια, πέφτουν άτσαλα από μπαλκόνια και ματώνουν. Όλα αυτά δίνουν την αίσθηση πως η εποχή μας είχε ανάγκη μια τέτοια ταινία, παρόλο που δεν αποτελεί κάποιο νέο είδος.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια ταινία δράσης καλογραμμένη, καλοφτιαγμένη και απίστευτα διασκεδαστική. Από την αρχή κιόλας η ταινία κερδίζει τόσο το ενδιαφέρον σου που τα πρόσωπα και οι εκφράσεις των δυο πρωταγωνιστών είναι αρκετά για να σε κάνουν να γελάσεις και να μην θες να τελειώσει αυτό που βλέπεις. Ιδανική ποπ κορν ταινία που ενώ την βρίσκω αρκετά ολοκληρωμένη όπως είναι δεν θα με πείραζε αν έβλεπα και ένα sequel στο μέλλον.






Βαθμολογία : 9/10
Σκηνοθεσία : Shane Black
Παίζουν : Russel Crowe, Ryan Gosling, Angourie Rice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου