Pages

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

What We Do In The Shadows

Πάνω που προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου πως οι κινηματογραφικοί βρικόλακες δεν έχουν να μας δώσουν κάτι καινούργιο, έρχεται αυτή η σκοτεινή κωμωδία από την Νέα Ζηλανδία και με βάζει στην θέση μου. Το What We Do In The Shadows είναι ένα mockumentary το οποίο ακολουθεί την καθημερινότητα τεσσάρων φίλων-βαμπιρ. Το πρότζεκτ ολοκληρώθηκε το 2014 από τον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της ταινίας, Jemaine Clement. Η παγκόσμια προώθηση της ταινίας χρηματοδοτήθηκε μέσω kickstarter τον Φεβρουάριο του 2015 και τον τελευταίο μηνά έχει κερδίσει τις εντυπώσεις σε πολλά φεστιβάλ ταινιών ανά των κόσμο.


Σε έναν παράλληλο κόσμο, η Νέα Ζηλανδία φιλοξενεί τον ετήσιο χορό των τεράτων. Βρικόλακες, μάγισσες και ζόμπι είναι καλοδεχούμενα εκεί και έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν την ύπαρξη τους. Λίγους μήνες πριν τον μεγάλο χορό, ένα τηλεοπτικό συνεργείο έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε μια παρέα βρικολάκων. Κάθε μέλος του συνεργείου φοράει ασημένιο σταυρό και οι βρικόλακες τους εξασφάλισαν προστασία καθ' όλη την διάρκεια των γυρισμάτων.
Το What We Do In The Shadows μοιράζει πολλά γέλια από τις πρώτες κιόλας σκηνές.
Μετά την δύση του ήλιου, ο περίπου 300 ετών Viago ξεκινάει την ημέρα του και καλεί και τους υπόλοιπους συγκατοίκους του να μιλήσουνε για τις δουλειές του σπιτιού. Ο 800 ετών γυναικάς Vladislav που μοιάζει με Νέο Ζηλανδό Nick Cave, ο μικρός της παρέας Deacon ο οποίος είναι ρέμπελος και δεν έχει πλύνει τα πιάτα της κουζίνας εδώ και πέντε χρόνια και ο Petyr 8000 ετών, ο οποίος έχει το παρουσιαστικό του Nosferatu και δεν μπορεί να ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού.
Τελικά αποδεικνύεται, πως τα καθημερινά προβλήματα των σύγχρονων βρικολάκων δεν είναι όπως τα φανταζόμασταν. Τους ενδιαφέρει το πως θα αποφύγουν να λερώσουν το σπίτι με αίματα το βράδυ που τρώνε, πως θα κερδίσουν πλειοδοτήσεις στο e-bay, πως θα μπούνε στα καλύτερα νυχτερινά μαγαζιά και πως θα αποφύγουν τις συχνές ρίξεις με τους λυκανθρώπους της πόλης.

Φαίνεται πως η παρέα του σεναριογράφου, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Jemaine Clement δένει ιδανικά στο συγκεκριμένο φιλμ. Έξυπνα και επίκαιρα αστεία, αλλά και σκηνές γεμάτες ενέργεια αλλά Scooby Doo κάνουν αυτήν την b-movie μια καλτ ταινία που παρ όλη την μικρή της διάρκεια δείχνει να κάνει καλά την δουλειά της.

Σαν είδος, τα mockumentary είναι ταινίες γυρισμένες με τρόπο ρεαλιστικό και σε στιλ ντοκιμαντέρ, που όμως παρουσιάζουν φανταστικά γεγονότα. Αυτές οι ταινίες έγιναν γνωστές στα τέλη του 70 και γνωρίσαν την επιτυχία το 1984 με το This Is Spinal Tap του Rob Reiner.
Ταινίες σαν και αυτές μοιάζουν σαν να γυριστήκαν με ερασιτεχνικό τρόπο και να είναι αποτέλεσμα μιας βραδιάς χαβαλέ, αλλά στην πραγματικότητα χρειάζεται αρκετά μεγάλη επιδεξιότητα για να ολοκληρωθούν με επιτυχή αποτελέσματα.


Λίγο λιγότερο από μιάμιση ώρα, το What We Do In The Shadows θα χαρίσει γέλια και χαλαρές στιγμές στην παρέα, με μερικά πρωτότυπα αστεία να σου μένουν στην μνήμη για καιρό.


βαθμολογία : 8.5/10
Σκηνοθεσία : Jemaine Clement
Παίζουν : Jemaine Clement, Taika Waititi, Jonathan Brugh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου