Pages

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ex-Machina

Τα τελευταία χρόνια, το είδος της επιστημονικής φαντασίας μας έχει δώσει μερικά πολύ καλά δείγματα μέσα από τις ταινίες. Με το Ex-Machina οι λάτρεις αυτού του είδους λοιπόν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη. Ο σεναριογράφος Alex Garland, είναι γνωστός για τις συνεργασίες του με τον σκηνοθέτη Danny Boyle στις ταινίες Sunshine, The Beach και 28 Days later. Αυτήν την φορά δοκιμάζει να μεταφέρει ο ίδιος ένα από τα δικά του σενάρια και δεν μας αφήνει καθόλου αδιάφορους.






Ο Caleb, εργάζεται σαν προγραμματιστής σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες υπολογιστών στον κόσμο, ώσπου μια μέρα κερδίζει ένα ταξίδι-επίσκεψη μιας εβδομάδας στο απομονωμένο και πολυτελές κτήμα του ιδιοκτήτη της εταιρίας. Εκεί θα γνωρίσει τον Nathan και θα καταλάβει πως ο λόγος που επιλέχθηκε είναι να αποτελέσει μέρος μιας άτυπης εφαρμογής του πειράματος του Alan Touring, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να αποφασίσει για το αν υπάρχει ανθρώπινη φύση η όχι στο ρομπότ που έχει κατασκευάσει ο Nathan, την Ava. Κλεισμένοι στις εγκαταστάσεις του απομονωμένου κτηρίου, οι τρεις χαρακτήρες θα παίξουν ένα έξυπνο παιχνίδι γάτας-ποντικιού προκειμένου να κυνηγήσουν τα όνειρα τους.
 Η ταινία σε κερδίζει απευθείας με μια γεναια βουτιά κατευθείαν στο ζουμί της ιστορίας από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο. Ο υπάλληλος μαθαίνει ότι κέρδισε και στην συνέχεια μεταφερόμαστε στο κτήμα, στο οποίο και χτίζεται σιγά σιγά όλη η αγωνία και το κλειστοφοβικό κλίμα μέχρι το αποκορύφωμα της ταινίας. Με τον τρόπο αυτό ο σκηνοθέτης, εγκλωβίζει τον θεατή και έχει την ευκαιρία να επικεντρωθεί στους χαρακτήρες, αλλά και στην πρωτότυπη ιστορία.

Γενικά το Ex-Machina είναι μια ταινία που έχει να πει πολλά. Ενώ επικεντρώνεται στις ανθρώπινες αξίες, θέτει και αρκετά βαθιά ερωτήματα. Τι έχει να μας δώσει η ανάπτυξη της τεχνολογίας στο κοντινό μέλλον; Που σταμάτα η τεχνητή νοημοσύνη και που ξεκινά ο ανθρώπινος νους; Δεν λέω πως είναι ερωτήματα που θέτονται για πρώτη φορά σε ταινία, απλά τονίζω τον όμορφο τρόπο με τον οποίο είναι δοσμένα.
Το φιλμ είναι προσεγμένο από όλες της απόψεις και οι Oscar Isaac στον ρόλο του εκκεντρικού, μεγαλοφυή αφεντικού της εταιρίας και ο Domhnall Gleeson στον ρολο του Caleb, δίνουν δυο πολύ καλές ερμηνείες και σε κρατάνε συγκεντρωμένο πάνω τους.

Αν γενικά είσαι από τους ανθρώπους που προβληματίζονται, τότε η ταινία θα αφήσει το στίγμα της επάνω σου. Αν όχι, τότε απλά δώσε της μια ευκαιρία όπως και να χει.



Βαθμολογία : 8.5/10
Σκηνοθεσια : Alex Garland
Παιζουν : Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscaar Isaac

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου