Pages

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Nightcrawler

Αν ακόμα κάποιος αναρωτιέται αν χάθηκαν οι καλές ταινίες, αν υπάρχουν ακόμα πρωτότυπες ιστορίες να ειπωθούν η που πήγαν οι ταινίες με καθηλωτικές ερμηνείες και ανατριχιαστική ατμοσφαίρα, τότε το μόνο που έχει να κάνει είναι να δει το Nightcrawler. Στην πρώτη του σκηνοθετική δουλειά ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Dan Gilroy παρουσιάζει το πορτρέτο ενός διαταραγμένου και αντικοινωνικού ανθρώπου και τον τρόπο με τον οποίο χαρακτήρες σαν και αυτόν καταφέρνουν να επιβιώσουν στην κοινωνία μας, με τον έναν η τον άλλον τρόπο.



 Ο ήρωας της ταινίας, ακούει στο όνομα Lou Bloom και είναι ένας μοναχικός τύπος που ζει στο περιθώριο. Παρ όλη την μαχητικότητα, την επίμονη και την όρεξη του για δουλειά έστω και εθελοντικά σαν μαθητευόμενος, δεν έχει καταφέρει να βρει αυτό που επιζητά. Μια εξελίξιμη εργασία, στην οποία ο ζήλος και το πάθος του θα τον βοηθήσουν να φτάσει ψηλά. Για ένα χαρτζιλίκι, πουλάει μικροποσότητες οικοδομικών υλικών σε μια μάντρα, τα οποία προηγουμένως κλέβει από απομονωμένα μέρη της πόλης.
Ένα βράδυ, κατά την περιπλάνηση του αργά την νύχτα, θα γίνει μάρτυρας ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος και εκεί θα παρακολουθήσει ένα κινητό τηλεοπτικό συνεργείο να λαμβάνει δράση. Πως δουλεύουν, πως δίνουν την δική τους μάχη και πως ψάχνουν όλο το βράδυ για γεγονότα να βιντεοσκοπήσουν και αργότερα να πουλήσουν το υλικό τους στους τηλεοπτικούς σταθμούς με τους οποίους συνεργάζονται. Ο Lou αποφασίζει να κυνηγήσει  ερασιτεχνικά και με μόνο μια μέτρια κάμερα που καταφέρνει να προμηθευτεί, τις νυχτερινές καλύψεις παρόμοιων γεγονότων. Η επιμονή του τον οδηγεί σε έναν τηλεοπτικό σταθμό  του οποίου η διευθυντής ειδήσεων αρχίζει να ενδιαφέρεται και να αγοράζει το βιντεοσκοπημένο υλικό του Lou. Σιγά σιγά ο Lou θα ανακαλύψει ότι γίνεται καλός στην νυχτερινή κάλυψη. Για την ακρίβεια γίνεται πολύ καλός .Η μάλλον γίνεται πολύ καλύτερος από όσο πραγματικά χρειάζεται...


Αρχικά ο Jake Gyllenhaal, μας δίνει την καλύτερη ερμηνια της καριέρας του. Ήμουν πολύ ευχαριστημένος από της τελευταίες του ταινίες ( Enemy, Prisoners, End of Watch, Source Code) αλλά σε αυτήν την ταινία ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη. Στα μάτια του, αντί για τον ηθοποιό βλέπεις έναν ψυχοπαθή, αδυνατισμένο τύπο που μπορεί να στοιχειώσει και τα όνειρα σου. Σίγουρα ένας ρόλος που θα κάνεις καιρό να ξεχάσεις.
Το σενάριο και οι διάλογοι είναι τόσο καλογραμμένοι που δεν σου επιτρέπουν να σταματήσεις να παρατηρείς τους χαρακτήρες. Ιδιαίτερα αυτόν του πρωταγωνιστή. Τα γεγονότα και οι χαρακτήρες δένουν τόσο καλά μεταξύ τους, με αποκορύφωση τα τελευταία 20 λεπτά  της ταινίας να είναι από τα πιο αγωνιώδη που έχω δει εδώ και καιρό.
Η παρουσίαση της νύχτας μέσα στους δρόμους του Los Angeles είναι μαγνητική. Ρεαλιστική ατμοσφαίρα και χρώματα που σε βάζουν για τα καλά στο κλίμα της ταινίας. Είχα να δω τόσο όμορφη απόδοση της νύχτας από το Drive. Αν όλα αυτά ο σκηνοθέτης  Dan Gilroy κατάφερε να τα δώσει μέσα από την πρώτη του σκηνοθετική προσπάθεια, τότε περιμένω πολλά ακόμα στο μέλλον από τις ταινίες του.

Υπεροχή κινηματογραφική εμπειρία, αν την προλαβαίνετε στον κινηματογράφο τότε μην την χάσετε. Αν όχι, τότε άπλα δώστε της την ευκαιρία που της αξίζει ένα βραδύ στο σπίτι.





Βαθμολογία : 9/10
Σκηνοθεσία : Dan Gilroy
Παίζουν : Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Bill Paxton



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου