Pages

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Blue Ruin

Ακόμα μια ταινία που πρέπει να προτείνω για φέτος είναι το Blue Ruin. Παρόλο που η ταινία γυρίστηκε το 2013, στην χωρά μας κυκλοφόρησε το καλοκαίρι της χρονιάς που μας πέρασε και η περιορισμένη διανομή της την κατατάσσει στα κρυμμένα "διαμάντια" που θα πρέπει να ψάξεις για να βρεις. Πρόκειται για ένα αγωνιώδες θρίλερ, ένα σύγχρονο γουέστερν, μια ιστορία επιβίωσης και ένα λυπηρό δράμα. Όλα αυτά συγκεντρωμένα στην ιστορία ενός ανθρώπου του οποίου η απελπισία και η οργή τον σπρώχνουν σε αποφάσεις που σαν αποτέλεσμα μπορούν να έχουν μόνο τον θάνατο.





Ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ο Dwight. Ζει στο κατεστραμμένο αυτοκίνητο του και περνάει τις ήμερες του σε ένα τουριστικό θέρετρο της Βιρτζίνια μαζεύοντας άδεια μπουκάλια τα οποία επιστρέφει για κάποιο χρηματικό αντίτιμο. Όταν τον πρωτοσυναντάμε χρησιμοποιεί τις ανέσεις ενός ξένου σπιτιού λίγο πριν πραγματοποιήσει μια γρήγορη απόδραση για να μην τον πιάσουν οι ιδιοκτήτες. Ουσιαστικά ο Dwight είναι ένα φάντασμα διαβίωσης. Στοιχειωμένα μάτια, χλωμός, με ατημέλητα και χρωματιστά από τις βρομιές του δρόμου ρούχα.
Μια ήμερα η αστυνομικός του τοπικού τμήματος, τον πληροφορεί πως ο δολοφόνος του πατέρα και της μητέρας του είναι έτοιμος να αφεθεί ελεύθερος. Αυτό θα ξυπνήσει τα άγρια ένστικτα του
Dwight για εκδίκηση απο τον δολοφόνο των γωνιών του. Οι άτσαλες ενέργειες του θα τον φέρουν αντιμέτωπο όμως και με την υπόλοιπη οικογένεια του δολοφόνου και θα μετατρέψει μια προσωπική εκδίκηση σε ένα κυνηγητό εκτός ελέγχου.

Και εδώ ξεκινάει η βασική ιστορία της ταινίας. Εδώ ο θεατής θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια ωμή πραγματικότητα. Κάνεις δεν μπορεί να σκοτώσει τόσο απλά εάν δεν είναι ψυχολογικά διαταραγμένος ή εάν δεν έχει την ανάλογη εκπαίδευση. Όταν πάλι καταφέρνει και το κάνει, δεν είναι τόσο κουλ όπως τις ταινίες. Ένας τέτοιος φόνος είναι συχνά αδέξιος, φρικτά άγριος και βρώμικος.

Στο Blue Ruin δεν υπάρχει κάποιος εκδικητής και κυνηγός του δικαίου που χειρίζεται άπταιστα το κάθε λογής όπλο και πολεμική τέχνη. Δεν υπάρχει κάποια νοητική γραμμή μεταξύ νοημοσύνης και ψυχοπάθειας η οποία δικαιολογεί στο τέλος κάθε ενέργεια που παίρνεται από τον πρωταγωνιστή κατά την διάρκεια της ταινίας. Αντ' αυτού, ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ένα βαθύτατα ενοχλημένο και αντικοινωνικό άτομο του οποίου η μόνη διέξοδος είναι να καταστρέψει τελικά αυτούς που αδίκησαν αυτόν και την οικογένεια του. Και όταν τελικά πηγαίνει να πάρει την εκδίκηση του το κάνει αδέξια, αφήνοντας αμέτρητα αποδεικτικά στοιχειά πίσω του. Όπως θα έκανε δηλαδή ο καθένας. Καθ όλη την διάρκεια της ταινίας ανησυχείς για την ζωή του πρωταγωνιστή αλλά και για τις επιπτώσεις της κάθε του κίνησης. Ο ηθοποιός Macon Blair στον ρόλο του Dwight, είναι εκπληκτικός και καταφέρνει να μεταφέρει το πονο και την οργή του χαρακτήρα άψογα.

 
Έχοντας πλήρη επίγνωση των περιορισμών του budget της ταινίας, ο σκηνοθέτης Jeremy Saulnier καταφέρνει και ολοκληρώνει μια αγωνιώδης ταινία κάνοντας την εμπειρία να αντέξει μέχρι το φινάλε. Μια ταινία-φόρος τιμής στους αντιήρωες του κόσμου μας και στις ταινίες με χαρακτήρες και γεγονότα που γεννήθηκαν από τον Quentin Tarantino και τους αδερφούς Coen.


Όποιο και να είναι το αγαπημένο σας είδος ταινιών, το Blue Ruin θα καταφέρει να σας ταρακουνήσει.



Βαθμολογία : 8.5/10
Σκηνοθεσία : Jeremy Saulnier
Παιζουν : Macon Blair, Davin Ratray, Amy Hargreaves

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου