Pages

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

The Jungle Book

Ψάχνοντας μερικά στοιχεία για το πασίγνωστο βιβλίο "Το Βιβλίο της Ζούγκλας" ανακάλυψα πως αυτή η ταινία αποτελεί την 17η κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας σε ταινία (μετρώντας και τα καρτούν/animation). Με αυτό στο μυαλό, δεν είχα και μεγάλη διάθεση να δώσω μια ευκαιρία στην συγκεκριμένη ταινία. Ειδικά γνωρίζοντας πως είναι γυρισμένη εξολοκλήρου με ψηφιακά εφέ. Φυσικά το όνομα της Disney πίσω από μια τέτοια δουλειά σκέφτηκα πως μπορεί να εγγυάται ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα και έτσι την είδα. Έχω να πω λοιπόν πως είμαι χαρούμενος που έκανα λάθος.
 

Για τους λίγους που δεν γνωρίζουν το παραμικρό από το βιβλίο της ζούγκλας, πρόκειται για την ιστορία του μικρού Μόγλη. Ενός παιδιού που βρέθηκε χαμένο και αβοήθητο όσο ήταν ακόμα βρέφος από έναν πάνθηρα με το όνομα Μπαγγίρα. Ο Μπαγγίρα αποφάσισε να βοηθήσει τον Μόγλη και έτσι τον έδωσε σε μια αγέλη λύκων για να των μεγαλώσουν και να τον αναθρέψουν με την ίδια αγάπη που δίνουν και στα μικρά τους. Και έτσι έγινε. Ο Μόγλη πλέον έχει μεγαλώσει και ζει με τους κανόνες τις ζούγκλας αλλά και τις αγέλης.

Αυτή την εποχή στην ζούγκλα, τα ζώα διανύουν την περίοδο ξηρασίας και έτσι υπάρχει μεταξύ τους ένας κανόνας τιμής τον οποίο χρησιμοποιούν για να επιβιωσουν και με τον οποίον απαγορεύεται το κυνήγι και οι σκοτωμοί μεταξύ τους. Σε αυτήν την περίοδο ειρήνης θα κάνει την εμφάνιση του το πιο τρομακτικό και απειλητικό ζώο απ'όλα, ο τίγρης Σιρ Καν. Ο Σιρ Καν μετά από μια επίθεση του σε έναν άνθρωπο στο παρελθόν έχει κάψει το πρόσωπο του και αυτό τον κάνει περισσότερο τρομακτικό στα υπόλοιπα ζώα. Θέλοντας λοιπόν να πάρει την εκδίκηση του από το ανθρώπινο είδος θα απειλήσει την αγέλη τον λύκων με πόλεμο εάν αυτοί δεν του παραδώσουν τον μικρο Μόγλη αμέσως μετά την λήξη της ειρήνης και την άφιξη του χειμώνα.


Ο Μόγλη στην προσπάθεια του να προστατέψει τους λύκους και αντιλαμβανόμενος την διαφορετικότητα του με τους υπόλοιπους θα αποφασίσει να αποχωρίσει μόνος του από την αγέλη και θα ξεκινήσει τον δρόμο του προς την κοντινότερη αποικία ανθρώπων για να μείνει μαζί τους και να μεγαλώσει εκεί που ανήκει. Στον δρόμο αυτόν θα βρίσκεται συνεχώς υπό τον κίνδυνο της επικίνδυνης τίγρης αλλά θα έχει για βοήθεια τον πάνθηρα Μπαγγίρα και μια αρκούδα που θα γνωρίσει και θα τον βοηθήσει να μάθει που πραγματικά ανήκει, με το όνομα Μπαλού.



Ξεκινώντας από το οπτικό κομμάτι της ταινίας, οφείλω να πω πως είμαι από εκείνους που πολλές φορές "ξενερώνουν" όταν ακούνε πως μια ταινία είναι γυρισμένη εξολοκλήρου με ειδικά εφέ. Δεν έμαθα εμπιστεύομαι πλήρως αυτές τις προσπάθειες. Κάτι που είναι πέρα για πέρα λάθος φυσικά και η συγκεκριμένη ταινία το αποδεικνύει. Το "The Jungle Book" είναι από εκείνες τις ταινίες που τα εφέ της μας κακομαθαίνουν. Από την αρχή ως το τέλος δεν μπορούσα να διακρίνω τι είναι φυσικό και τι ψηφιακό. Τα ζώα και η συνύπαρξη τους με τους αληθινούς χαρακτήρες στην ίδια οθόνη μοιάζουν πέρα για πέρα αληθινά. Βλέποντας όλους τους τίτλους τέλους (μου άρεσε η μουσική) διάβασα το πιο ειρωνικό και παράλληλα εντυπωσιακό γεγονός όλης της ταινίας : “Filmed in Downtown Los Angeles”.

Ο σκηνοθέτης John Favreau κατάφερε να κρατήσει επίσης το ενδιαφέρον βάζοντας μερικούς πολύ ταλαντούχους ηθοποιούς πίσω από τις φωνές των ζώων δίνοντας τους έτσι εξαιρετικό χαρακτήρα και ύφος, με πιο χαρακτηριστικό τον Bill Murray στην φωνή της αρκούδας Μπαλού. Είναι αστείος, τραγουδάει και σου δίνει την αίσθηση ότι λατρεύει κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα του. Ένας ακόμα αξιοσημείωτος ρόλος είναι σίγουρα και αυτός του βασιλιά Λούη (χαρακτήρας που εμφανίζεται αργότερα στην ιστορία) με την φωνή του Christopher Walken
Ο πρωτοεμφανιζόμενος Neel Sethi ίσως να ανήκει στα λίγα μειονεκτήματα της ταινίας μιας και μοιάζει λίγο "χαμένος" και αποσυντονισμένος σε πολλές στιγμές. Είμαι σίγουρος πως η επιλογή για τον ρόλο του Μόγλη θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν και δεν είναι κάτι που με  ενόχλησε ιδιαίτερα.

Στην ταινία ακούγονται γνωστά και αγαπημένα τραγούδια και υπάρχει μια εύθυμη διάθεση που σε κρατάει χαρούμενο όσο παρακολουθεις τις περιπέτειες των ηρώων. Ούτε για μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου ότι γνώριζα την ιστορία και την συνεχεία της εξέλιξης, κάτι που αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι μια καλά ειπωμένη ιστορία φτιαγμένη με μεράκι αρκεί για να ευχαριστηθείς μια ταινία ακόμα και αν την έχεις ξαναδεί κατά κάποιο τρόπο. Προσωπικά νομίζω ότι έχω δει τουλάχιστον τρεις από τις μεταφορές σε ταινία του βιβλίου της ζούγκλας και ένα ή δυο καρτούν.

Δεν νομίζω πως θα μπορούσα να δώσω περισσότερα εύσημα σε αυτήν από της πρωτότυπες ταινίες του είδους που βγαίνουν κάθε χρόνο (όπως το Zootopia για παράδειγμα φέτος) αλλά σίγουρα η συγκεκριμένη είναι μια από τις πιο καλοφτιαγμένες και εντυπωσιακές οικογενειακές ταινίες που είδα τα τελευταία χρόνια.




Σκηνοθεσία : John Favreau
Παίζουν : Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba,  Scarlett Johansson, Giancarlo Esposito, Christopher Walken

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου