Pages

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Inherent Vice

Το Inherent Vice, είναι ένα ψυχεδελικό φιλμ νουάρ με στοιχεία κωμωδίας το οποίο μας ταξιδεύει στην ομιχλώδη και μεθυστική από τις απαγορευμένες ουσίες ατμόσφαιρα της δεκαετίας του '70 στην Καλιφόρνια. Μεταφέροντας το ομότιτλο μυθιστόρημα του Thomas Pynchon, ο Paul Thomas Anderson ξέρει καλά πως να προσεγγίσει την ατμοσφαίρα αυτής της εποχής, αλλά και τους χαρακτήρες που απαιτεί μια απαιτητική ταινία σαν και αυτήν.









Ο Larry "Doc" Sportello είναι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ, που πλέον έχει αφοσιωθεί κυρίως στην χίπικη πλευρά του εαυτού του. Ένα ρημαγμένο σπίτι στην παραλία, για να βλέπει το κύμα να σκάει μπροστά του και να περιμένει την επόμενη παλίρροια και αμέτρητες ποσότητες διαφόρων ναρκωτικών ουσιών είναι όλα όσα νιώθει ότι χρειάζεται σε αυτήν την ζωή. Ίσως και στην επόμενη. Για τα προς το ζην, αναλαμβάνει μικρο-υποθέσεις που δεν χρειάζονται και ιδιαίτερες ικανότητες, τις οποίες και λύνει συνήθως ενστικτωδώς και πάντα κάτω από την επήρεια ουσιών.
Η ιστορία ξεκινάει από το σημείο που ο Larry δέχεται μια αναπάντεχη επίσκεψη από την πρώην κοπέλα του Shasta, με την οποία είναι ακόμα τσιμπημένος και που πλέον διατηρεί σχέση με έναν μεγάλο επιχειρηματία με το όνομα Mickey, τον οποίο τυχαίνει και να αγαπάει. Η Shasta Θέλει να προσλάβει τον Larry να ερευνήσει την γυναίκα του Mickey, η οποία σε συνεργασία με τον δικό της παράνομο δεσμό, θέλουν να κλείσουν το Mickey σε μια ψυχιατρική κλινική, προκειμένου να του φάνε την περιουσία.
 Το Inherent Vice, είναι από εκείνες τις ταινίες που τα γεγονότα δεν δένουν ακριβώς μεταξύ τους, παράλληλα όμως υπάρχει ένας κρυφός συνδετικός κρίκος που πρέπει να ανακαλύψεις. Η ταινία, ίσως επιζητά και δεύτερη προβολή από αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα γεγονότα του βιβλίου και αυτό δείχνει την επιμονή του Anderson να αφήσει κάποια πράγματα απαράλλαχτα, αλλά που όμως βγάζουν νόημα αν τους δώσεις μια ιδιαίτερη σημασία. Η μόνη ταινία που μπόρεσα να συγκρίνω το Inherent Vice, είναι το The Big Lebowski των αδερφών Coen. Παρόμοιο ψυχεδελικό ταξίδι σε ένα Los Angeles πλημμυρισμένο από ναρκωτικά, πικάντικο και έξυπνο χιούμορ και ένα τεράστιο κουβάρι μυστηρίου που πρέπει να ξετυλίξεις ο ίδιος και όχι η ταινία για σένα.
Υπο-ιστορίες, χαρακτήρες και καταιγιστικές πληροφορίες, που δεν σου επιτρέπουν καν να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου περισσότερες φορές από ότι συνήθως προκείμενου να μην χάσεις η να μην καταλάβεις κάτι σημαντικό. Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι ακριβώς η διαλεύκανση εδώ, όσο η διαδρομή.
Πέρα από την εκπληκτική αποτύπωση της Stoner εποχής, η ταινία σε αποζημιώνει και με ένα υπέροχο καστ, που δίνει την αίσθηση πως ο κάθε ηθοποιός γεννήθηκε για τον ρόλο που υποδύεται στην ταινία. Ο Joaquin Phoenix στον ρόλο του ντετέκτιβ  Larry "The Doc" και ο Josh Brolin στον ακριβώς αντίθετο ρόλο απο αυτον του πρωταγωνιστή, αστυνομικού με το παρατσούκλι "bigfoot", είναι πραγματικά απίστευτοι.

Δεν έχει σημασία αν έχεις διαβάσει το βιβλίο η όχι. Το φιλμ αφήνει ευχαριστημένες και τις δυο πλευρές. Δίνοντας έξυπνο χιούμορ, ευφυής πλοκή και απολαυστικούς χαρακτήρες. Παρά τις δυο ώρες και κάτι, στο τέλος νιώθεις έντονα το πόσο πολύ θα μετάνιωνες εάν σου είχε διαφύγει αυτή η ταινία.

Γενικά το Inherent Vice έχει σχεδιαστεί για να σε παρασύρει σε ένα ταξίδι. Είναι μια εμπειρία από μόνο του.






Βαθμολογία : 9/10
Σκηνοθεσία : Paul Thomas Anderson
Παιζουν : Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Owen Wilson, Reese Witherspoon, Benicio Del Toro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου