Pages

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

The Revenant

Ο σκηνοθέτης Alejandro G. Inarritu, έχει γίνει γνωστός ως αυτός που με κάθε του δουλειά σπάει τα κινηματογραφικά στάνταρντ και εφευρίσκει συνεχώς καινούργιες ιδέες για να διηγηθεί μια ιστορία. Παρόλο που βρίσκεται στο χώρο σχεδόν 15 χρονιά τώρα, οι τελευταίες του ταινίες ανεβάζουν όλο και περισσότερο τον πήχη της δημιουργικότητας και της πρωτοτυπίας. Πέρυσι με το "Birdman" και  φέτος με το "The Revenant". Μια ιστορία εκδίκησης που με πρωταγωνιστικό δίδυμο τους  Leonardo Di Caprio και Tom Hardy έχει σκοπό να ξυπνήσει όλες μας τις αισθήσεις.

 

Η ιστορία ξεκινάει με μια ομαδα εμπόρων δερμάτων να βρίσκεται σε αποστολή στα αχαρτογράφητα και άγρια δάση του ποταμού Μιζούρι το 1823. Η αποστολή πηγαίνει καλά ώσπου μια ξαφνική επίθεση από ινδιάνους θα αποδεκατίσει τους άντρες του γκρουπ και θα τους αναγκάσει να τραπούν σε φυγή. Από την επίθεση αυτή θα επιβιώσουν μόλις οι δέκα από αυτούς οι οποίοι θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να ξεφύγουν και να οδηγηθούν με ασφάλεια στο στρατόπεδο τους.
Για την δουλειά αυτή, ο αρχηγός της αποστολής Andrew Henry (Domhnall Gleeson) θα ζητήσει βοήθεια από τον Hugh Glass (Leonardo Di Caprio). Έναν άποικο-μέλος της αποστολής και τον επιζώντων από την επίθεση που λέγεται πως αυτός και ο γιος του έχουν περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους με τους ιθαγενείς και γι αυτό γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους τα μέρη. Σε μια στάση όμως για ξεκούραση, ο Hugh θα δεχθεί άγρια επίθεση από μια αρκούδα η οποία και θα τον αφήσει ένα βήμα πριν από τον θάνατο.


Μην έχοντας τρόπο να μεταφέρουν τον ετοιμοθάνατο πίσω στο στρατόπεδο, ο αρχηγός Andrew henry θα μισθώσει δυο άντρες να μείνουν στο πλευρό του μέχρι ο Glass να κλείσει τα μάτια του ή μέχρι να σταλεί κάποια βοήθεια. Δυστυχώς όμως το δεύτερο δεν θα αποτελέσει επιλογή για τον  john Filzgerald (Tom Hardy) ο οποίος θα σκοτώσει τον γιο του Hugh μπροστά στα ίδια του τα μάτια και θα αφήσει τον ίδιο μόνο του να υποκύψει στα τραύματα του και να πεθάνει.

Από αυτό το σημείο και μετά η βασική υπόθεση θα ξεκινήσει. Ο Hugh θα πρέπει να επιβιώσει κατακρεουργημένος και να διανύσει πολλά χιλιόμετρα μόνος τους για να φτάσει στο στρατόπεδο όπου θα βρει και θα πάρει εκδίκηση από τον δολοφόνο του παιδιού του και σχεδόν του ίδιου. 


Όπως γνωρίζετε όσοι έχετε δει αλλά και όσοι σκοπεύετε να δείτε το "The Revenant", η ρεαλιστικότητα της ταινίας εδώ χτυπάει κόκκινο. Η παντελή έλλειψη τεχνητού φωτισμού και τα πανέμορφα άγρια τοπία σε μαγνητίζουν σε ολόκληρη την ταινία και σε μεταφέρουν απόλυτα στο κλίμα. Η βια και η ωμότητα που παρακολουθείς σε κάνουν σχεδόν να νιώθεις άσχημα που πλήρωσες για να διασκεδάσεις με έναν αβοήθητο ετοιμοθάνατο. Η σκηνή της επίθεσης της αρκούδας δείχνει τόσο αληθοφανή και τόσο προσεκτικά κατασκευασμένη που πραγματικά ένιωθα πως κάθομαι πάνω σε μια πετρά εκεί κοντά και παρακολουθούσα τον ηθοποιό να πεθαίνει.

Το καστ αποτελεί έναν ακόμα θρίαμβο αφού όλοι όσοι συμμετέχουν δένουν τέλεια στους ρόλους τους. O Domhnall Gleeson είναι φανταστικός στον ρόλο του αρχηγού Andrew Henry ενώ οι Di Caprio και Hardy δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ, με τον πρώτο να κλέβει την παράσταση και να σηκώνει στους ώμους του έναν τόσο απαιτητικό ρόλο.


Τεχνικά, έχουμε να κάνουμε με ένα άρτιο από κάθε άποψη φιλμ που αποδεικνύει πως η μαγεία βρίσκεται στον τρόπο που θα διηγηθεί κάποιος μια ιστορία και όχι στην ιστορία την ίδια (χωρίς αυτό να σημαίνει πως η ιστορία εδώ δεν είναι καλή).
Είναι μια must-see ταινία για τον κινηματογράφο όπου και θα δώσει και το 100% αυτών που έχει να
προσφέρει.

 
Προσωπικά, ήμουν συνεχώς με ανοιχτό το στόμα μαγεμένος από αυτό που έβλεπα και το μόνο που με διέκοπτε ήταν σκέψεις του τύπου "Μα καλά πως την γύρισαν αυτήν την σκηνή;" ή "πως γίνεται αυτό που βλέπω να είναι αληθινό". Ακόμα και αν τελικά δεν σας συγκινήσει αρκετά το "The Revenant", θα παραδεχθείτε σίγουρα πως περιλαμβάνει πολλές εξαιρετικές στιγμές για να το αγνοήσει κάποιος.






Βαθμολογία : 9/10
Σκηνοθεσία : Alejandro Gonzalez Inarritu
Παίζουν : Leonardo DiCaprio, Tom Hardy,Domhnall Gleeson,Will Poulter
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου