Pages

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Bridge Of Spies

Το "Bridge of Spies", είναι η τελευταία ταινία του γνωστού σε όλους σκηνοθέτη Steven Spielberg. Ένα αγωνιώδες, κατασκοπικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Tom Ηanks να βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα αφού φαίνεται να δίνει μια από τις καλύτερες του ερμηνείες των τελευταίων χρόνων. Το σενάριο υπογράφουν οι αδερφοί Joel και Ethan Coen στην δεύτερη συνεργασία τους με τον σκηνοθέτη και το αποτέλεσμα μας δικαιώνει και με το παραπάνω.

 



Το 1957, με τον ψυχρό πόλεμο να βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο του, ο Ρώσος κατάσκοπος Rudolph Abel (Mark Rylance) συλλαμβάνεται στην Νέα Υόρκη από το FBI. Θεωρώντας πως του αρμόζει μια δίκαιη δίκη δείχνοντας έτσι και το κάλο πρόσωπο της χώρας, η κυβέρνηση θα ορίσει τον δικηγόρο James Donovan (Tom Hanks) να αναλάβει την υπεράσπιση του κατηγορούμενου. Την στιγμή όμως που οι πάντες θεωρούν πως η θανατική ποινή είναι το καλύτερο και πιο δίκαιο αποτέλεσμα, ο Donovan θα πείσει το δικαστήριο πως ο κατηγορούμενος είναι απλά ένας άνθρωπος ο οποίος εκτελεί εντολές και υπηρετεί την πατρίδα του. Το αποτέλεσμα θα είναι ο Rudolph να παραμείνει φυλακισμένος αποφεύγοντας έτσι τον θάνατο ενώ ο Donovan και η οικογένεια του να έρθει αντιμέτωπος με την κοινή γνώμη και τις καθημερινές αποδοκιμασίες των πολιτών που βλέπουν έναν προδότη στα μάτια του. 


Όταν όμως ένας Αμερικάνος πιλότος θα πιαστεί αιχμάλωτος από τους σοβιετικούς, το CIA θα αναγκάσει τον James Donovan να ταξιδέψει μέχρι το ανατολικό Βερολίνο και να διαπραγματευτεί μια ανταλλαγή μεταξύ αιχμαλώτων. Όλα αυτά χωρίς την υποστήριξη της Αμερικάνικης κυβέρνησης φυσικά.
Και επειδή τα πράγματα δεν έμοιαζαν αρκετά δύσκολα μέχρι εκείνη την στιγμή, Ο Donovan θα μάθει πως ένας Αμερικάνος φοιτητής έχει παγιδευτεί και φυλακιστεί στην δυτική πλευρά του Βερολίνου, την στιγμή που το ιστορικό τοίχος κοντεύει να ολοκληρωθεί. Μέτα από αυτό ο Donovan θα πρέπει να βρει τον τρόπο να διαπραγματευτεί για δυο ψυχές αντί για μια.


Για να είμαι ειλικρινής, είναι πολλά αυτά που συνθέτουν και κάνουν το "Bridge Of Spies" μια πολύ καλή ταινία. Πέρα από τον πολύ καλό Tom Hanks, εδώ έχουμε να κάνουμε και με έναν από τους μεγαλύτερους "μάγους" του Αμερικάνικου κινηματογράφου. Υπάρχει κάτι το παραμυθένιο που σε μαγνητίζει όταν πίσω από την σκηνοθεσία βρίσκεται το όνομα του Steven Spielberg. Τα σχεδόν 40 χρόνια εμπειρίας του μιλάνε μέσα από τις δουλειές του. Ομαλά πλάνα που σε ταξιδεύουν και έντονη αγωνιά εκεί που χρειάζεται κάνουν το "Bridge Of Spies" να μοιάζει με μια καλοστημένη περιπέτεια την στιγμή που δεν υπάρχει ούτε μια σκηνή δράσης.

Ένα πράγμα που σίγουρα ενισχύει το όμορφο αυτό σασπένς, είναι και η καλογραμμένη ιστορία με τους ταιριαστούς διαλόγους. Κάθε απόφαση που παίρνουν οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένη και προσεκτικά διαλεγμένη. Κάτι που ενισχύει και τον ρεαλισμό της ταινίας. Προς το τέλος ο θεατής νιώθει και ο ίδιος υπεύθυνος για την μοίρα των αιχμαλώτων. 

Η απεικόνιση του Βερολίνου των 50's είναι όμορφη σαν καρτ ποστάλ  και η αναπαράσταση της εποχής είναι αληθινή στα μέγιστα όρια που η σύγχρονη κινηματογραφική τεχνολογία επιτρέπει. Με λίγα λόγια ακόμα και αν δεν είστε από αυτούς που θα τους αγγίξει το συγκεκριμένο θέμα, το "Bridge Of Spies" θα σας ανταμείψει με την ποιότητα και την καλαισθησία του. 






Βαθμολογία : 8.5/10
Σκηνοθεσία : Steven Spielberg
Παίζουν : Tom Hanks, Mark Rylance, Alan Alda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου