Pages

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Steve Jobs

Η σχέση μου με την ιστορία της εταιρίας Apple και τον Steve Jobs ήτανε πάντοτε περιορισμένη. Γνώριζα απλά ότι υπάρχουν χωρίς να νοιάζομαι για περαιτέρω πληροφορίες. Όταν όμως βγαίνει μια ταινία που από πίσω φέρει το όνομα του σκηνοθέτη Danny Boyle, οφείλω να της δώσω μια ευκαιρία. Ολόκληρη η φιλμογραφία του δημιουργού αποτελείται από δεκάδες ταινίες-διαμάντια που κουβαλάνε την τρέλα του ενώ τα "ιδιαίτερα" σενάρια που αναλαμβάνει να μεταφέρει στον κινηματογράφο δεν απογοήτευσαν ποτέ τον θεατή.





Τελικά το φιλμ δεν αποτελεί ακριβώς μια βιογραφία του Steve Jobs αλλά επικεντρώνεται σε τρία σημεία-σταθμούς τόσο για τον ίδιο όσο και για τον υπόλοιπο πλανήτη. Ολόκληρη η ταινία διαδραματίζεται στα παρασκήνια, λίγο πριν την ανακοίνωση τριών καινοτόμων υπολογιστών από τον ίδιο τον Steve Jobs οι οποίοι είχαν σκοπό να αλλάξουν την οικιακή χρήση υπολογιστή. Ο πρώτος σταθμός είναι το 1984 με τον υπολογιστή Mackintosh. Ο δεύτερος το 1988 και μετά την αποχώρηση του Steve Jobs από την Apple θα είναι ο υπολογιστής με το όνομα NeXT, ενώ το 1998 αυτος που θα σηματοδοτήσει και την επανένωση του Jobs με την γνωστή εταιρία θα είναι ο γνωστός σε όλους iMac.


Το πραγματικά ενδιαφέρον κομμάτι στο οποίο επικεντρώνεται η ταινία είναι οι ανθρώπινες αξίες. Το καλογραμμένο σενάριο σου ξεδιπλώνει τους 4-5 χαρακτήρες οι οποίοι περιέβαλαν των γνωστό σχεδιαστή και ο καθένας τους προσπαθούσε να τον επηρεάσει με τις δικές του αξίες και πιστεύω. Ένα τέτοιο παράδειγμα από τα πολλά μπορούμε να δούμε στο πρώτο κομμάτι οπού ο Jobs προσπαθεί να πείσει την ομαδα του να κάνει τον Mackidosh να γράφει "Hello" στην αρχική οθόνη με σκοπό να κάνει τον χρήστη να οικειοποιηθεί με τον υπολογιστή. 


Πέρα από τους καλοδουλεμένους διαλόγους και την όμορφη συνοχή της ταινίας, ένας ακόμα ο λόγος που μένεις μέχρι το τέλος καθηλωμένος στην θέση σου είναι η ομορφιά που βρίσκεται στην σκηνοθεσία. Με τα πολύχρωμα σκηνικά και τα περίεργα παιχνίδια με την κάμερα ο Danny Boyle χωρίζει και το τεχνικό κομμάτι της ταινίας σε τρία μέρη. Η ιστορία που διαδραματίζεται το 1984 είναι γυρισμένη με κάμερα 16mm και η εικόνα έχει την "τραγανή" υφή των 80's ενώ η έντονη ηλεκτρονική μουσική της εποχής σε μεταφέρει απόλυτα στο κλίμα. Αυτή του 1988 και την αλλαγή σε 35mm κάμερα με καλύτερη εικόνα και λιγότερους ηλεκτρονικούς ήχους στο μουσικό θέμα. Και τέλος αυτή του 1998 με την εικόνα ενός ημι-επαγγελματικού ψηφιακού εξοπλισμού της εποχής και τους ήχους της συμφωνικής ορχήστρας από πίσω να σε προετοιμάζουν για το φινάλε. 

Ο Michael fassbender φαίνεται πως έχει δουλέψει πολύ τον ρόλο του και δίνει μια από τις καλύτερες του ερμηνείες εδώ, ενώ το υπόλοιπο καστ με τους Kate Winslet, Seth Rogen και Jeff Daniels καλύπτει υπέροχα τα κενά των υπόλοιπων βασικών χαρακτήρων δίνοντας μερικές ακόμα πληροφορίες για τον άνθρωπο πίσω από αυτούς τους τεχνολογικούς σταθμούς.
Βλέποντας την καθημερινή σχέση των ανθρώπων με τα κινητά, τα τάμπλετ και τους υπολογιστές καταλαβαίνω πως ο Steve Jobs ανήκει ανάμεσα σε αυτούς που καλώς ή κακώς άλλαξαν την καθημερινότητα μας. Μέτα το τέλος της ταινίας δεν κάθισα να σκεφτώ φυσικά ή να ψάξω κατά πόσο αληθές μπορεί να είναι τα γεγονότα που παρακολούθησα. Δεν με ενδιέφερε αλώστε.
Αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι πως η ιστορία που παρακολουθεί κανείς βλέποντας το Steve Jobs είναι καλά δοσμένη και φτιαγμένη με πολύ μεράκι και αγάπη για τον κινηματογράφο. 





Βαθμολογία : 8/10
Σκηνοθεσία : Danny boyle
Παίζουν : Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου