Pages

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

The Young and Prodigious T.S. Spivet

Ακόμα μια αισιόδοξη και ιδιαίτερα ευχάριστη ταινία που κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες είναι και το The Young And Prodigious T.S. Spivet. Ο Γάλλος σκηνοθέτης Jeun-Pierre Jeunet έχει επιδείξει εδώ και πολλά χρόνια το ταλέντο του να δημιουργεί φανταστικούς και όμορφους κόσμους μέσα στις ταινίες του. Το Delicatessen, το The City Of Lost Children και φυσικά το Amelie αποτελούν τέλεια παραδείγματα της μέχρι τώρα προσφοράς του στον γαλλικό κινηματογράφο. Το The Young And Prodigious T.S. Spivet φυσικά δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η ταινία μας διηγείται την ιστορία ενός μικρού παιδιού-ιδιοφυΐα που το σκάει από το σπίτι και ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι προκειμένου να λυτρωθεί από τις αμαρτίες του παρελθόντος που πιστεύει πως κουβαλάει.
 


Η ιστορία ξεκινάει με την οικογένεια Spivet που ζει σε μια όμορφη φάρμα στην Μοντάνα. Εκεί ζει και ο ήρωας της ταινίας ο T.S. Spivet (Tecumseh Sparrow Spivet) παρέα με τα δυο δίδυμα αδέρφια του Layton και Gracie και τους γονείς του. Η μητέρα του ζει σε έναν δικό της κόσμο, δεν ασχολείται με κανέναν και την ενδιαφέρει μόνο το χόμπι της το οποίο είναι να βαλσαμώνει σπάνια έντομα και ο πατέρας του ζει σαν ένας σύγχρονος καουμπόι με το παρουσιαστικό παρμένο κατευθείαν από την διαφήμιση της Marlboro. Όταν η τραγωδία θα χτυπήσει την πόρτα της οικογένειας και ο μεγάλος αδερφός του T.S., o Layton σκοτωθεί μετά από ατύχημα με το όπλο το κάθε μέλος θα κλειστεί περισσότερο στον εαυτό του και αυτό θα αφήσει τον T.S. ο οποίος πιστεύει πως ευθύνεται για τον θάνατο του να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις εφευρέσεις του και πιο συγκεκριμένα στην μηχανή συνεχής κίνησης που σχεδιάζει. Λίγο καιρό μετά και μετά από ένα τηλεφώνημα ο T.S. μαθαίνει πως το Ινστιτούτο Smithsonian προσφέρεται να φιλοξενήσει την εφεύρεση του μικρού επιστήμονα και τον καλεί για να παραλάβει το βραβείο του και να παρουσιάσει ο ίδιος την συσκευή του. Έτσι ο T.S. αποφασίζει να το σκάσει από το σπίτι και να ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι για την Ουάσιγκτον.
 Ο Jean-Pierre Jeunet γράφει και σκηνοθετεί ένα σύγχρονο και πανέμορφο παραμύθι με επίκεντρο τον ρομαντισμό που εκπέμπει η παιδική αθωότητα. Όπως και στις προηγούμενες ταινίες του αφήνει τις σκοτεινές σκέψεις των χαρακτήρων του και τις κακοτυχίες να τρυπώσουν όπου μπορούνε και να δημιουργήσουν την απαραίτητη αντίθεση με τα όμορφα πλάνα και την αισιοδοξία που εμπνέει η ταινία. Με αυτόν τον τρόπο σιγουρεύει πως παρ΄όλο που ο πρωταγωνιστής είναι ένα μικρο παιδί, η ταινία αναφέρεται στους μεγάλους.
Από την αρχή ως το τέλος οι όμορφες εικόνες και τα πλάνα είναι έτσι δοσμένα για να αντικατοπτρίζουν τον τρόπο που ένα παιδί βλέπει τον κόσμο γύρω του. Έναν κόσμο που τα πάντα και όλοι εκπέμπουν αισιοδοξία και διασκέδαση.
Αν σας άρεσαν οι προηγούμενες δουλείες του Jean-Pierre Jeunet τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην αγαπήσετε το The Young and Prodigious T.S. Spivet.







Βαθμολογία : 7.5
Σκηνοθεσία : Jean-Pierre Jeunet
Παίζουν : Kyle Catlett, Helena Bonham Carter, Judy Davis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου