Pages

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

While We're Young

Βλέποντας την ταινία πρόσφατα, κατάλαβα ότι ο τίτλος "While We're Young" σημαίνει πολλά περισσότερα για την όλη υπόθεση του φιλμ. Όπως και στις προηγούμενες δουλειές του, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Noah Baumbach εξερευνά την πιθανή κρίση της μέσης ηλικίας. Όπως στο Margot At The Wedding και το Greenberg έτσι και εδώ μας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τι σημαίνει να μεγαλώνει κανείς, τι σημαίνει να είναι νέος και ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ τους.

 


Το πρωταγωνιστικό ανδρόγυνο της ταινίας υποδύονται ο Ben Stiller και η Naomi Watts ως Josh και Cornelia, εκπέμποντας μια φυσική και όμορφη μεταξύ τους χημεία. Ο Josh και η Cornelia είναι ένα ζευγάρι Νεουρκέζων κοντά στην ηλικία των 45 χρόνων που θα μπορούσε να πει κάνεις ότι τους έχει "καταπιεί" η καθημερινότητα και η απραξία. O Josh είναι ένας κινηματογραφιστής ντοκιμαντέρ που στο παρελθόν έχει πετύχει μια μικρή αναγνώριση αλλά που όμως εδώ και οκτώ χρόνια έχει "κολλήσει" πάνω από ένα σενάριο που δεν λέει να τελειώσει. Τα χρόνια περάσαν γρήγορα, το σενάριο του "παιδιού" έχει ξεχαστεί εδώ και καιρό και το ζευγάρι προσπαθεί πλέον να καταλάβει τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με τις ζωές τους. Όλα θα αλλάξουν απότομα όμως όταν θα γνωρίσουν ένα άλλο ζευγάρι στην ηλικία των 24-25 και δεν θα μπορέσουν να μην γοητευτούν από την ενεργεία που εκπέμπουν οι δικές τους ζωές.

Το νεαρό ζευγάρι είναι ο Jamie και η Darby και η ζωή τους έχει όλα τα κλισέ ενός σύγχρονου χίπστερ ζευγαριού. Ζούνε σε ένα παρατημένο διαμέρισμα, παντρεύτηκαν μέσα σε έναν εγκαταλελειμμένο νερόμυλο και η καθημερινότητα τους είναι γεμάτη από μικρούς ενθουσιασμούς και εκπλήξεις. Ο Jamie δηλώνει και ο ίδιος ερασιτέχνης κινηματογραφιστής και πλησιάζει τον Josh για να του πει πόσο πολύ τον έχει εμπνεύσει η μέχρι τώρα δουλειά του. Τα δυο ζευγάρια θα ξεκινήσουν μια περίεργη φιλία στην οποία ο Josh και η Cornelia θα πρέπει να ακολουθήσουν τον ενθουσιασμό και τις δραστηρίοτητες του νεαρού ζευγαριού μιας και αυτό πιστεύουν πως τους έλειπε από την ζωή.
Όταν όμως ο Jamie θα ζητήσει την βοήθεια του Josh για να δημιουργήσει και ο ίδιος το δικό του ντοκιμαντέρ, τότε η σχέση της τετράδας θα δοκιμαστεί. Οι διαφορετικές απόψεις πάνω στην τέχνη, τα ηθικά όρια του καθενός και φυσικά η διαφορά ηλικίας θα ξεχωρίσει όπως ποτέ άλλοτε.
Αυτό που σίγουρα εκτιμάει κανείς βλέποντας το While We're Young είναι η ειλικρινή ματιά στις συγκεκριμένες ηλικίες. Αυτά που συμβαίνουν μπορεί να φαίνονται λίγο τραβηγμένα αλλά συμβαίνουν. Όχι σε όλους, αλλά συμβαίνουν. Από την άλλη πάλι, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Noah Baumbach δεν παίρνει το μέρος καμίας ηλικιακής ομάδας αλλά αφήνει τον θεατή να αποφασίσει πια είναι τα συν και τα πλην αυτών των δυο.
Παρ'όλο που το τρίτο και τελευταίο μέρος της ταινίας σοβαρεύει αρκετά προκείμενου να δειχθεί ξεκάθαρα το όλο νόημα από το μπέρδεμα που δημιουργείται μεταξύ των δυο ζευγαριών, τα πρώτα δυο τρίτα του φιλμ είναι ευχάριστα και κωμικά. Η ταινία θα κάνει σίγουρα πολλούς να ταυτιστούν είτε με την 20+ ηλικία είτε με την ηλικία των 40-50.
Οι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένοι χαρακτήρες σε συνδυασμό με την όμορφη μουσική και τους πολύ ταιριαστούς ηθοποιούς δημιουργούν μια εικόνα για τις προσδοκίες και τα όνειρα του καθενός αλλά και τις ιδέες και την φαντασία που εάν δεν τα διατηρήσουμε μεγαλώνοντας περνούν και χάνονται.





Βαθμολογία : 7/10
Σκηνοθεσία : Noah Baumbach
Παίζουν : Ben Stiller, Naomi Watts, Amanda Seyfried, Adam Driver

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου