Pages

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

McFarland USA

Οι περισσότερες ταινίες της Disney για μένα έχουν έναν κοινό σκοπό. Να κάνουν τον θεατή να νιώσει καλά. Η γνωστή εταιρία παραγωγής ταινιών, κινουμένων σχεδίων αλλά και εκατομμυρίων άλλων πραγμάτων είναι ο γιατρός που δίνει ένα μαγικό χάπι στον θεατή και του λέει "πάρε αυτό και θα νιώσεις καλύτερα". Η πολύχρονη επιτυχία της δείχνει ότι τις περισσότερες φορές το χάπι αυτό κάνει την δουλειά του καλά και αυτή η ταινία δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Το McFarland USA είναι ένα δυνατό αθλητικό δράμα για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα.



Στην ταινία ο Kevin Costner υποδύεται τον προπονητή Jim White. Έναν προπονητή του Αμερικανικού ποδοσφαίρου (ράγκμπι) που τον μεταθέτουν άρον άρον σε μια μικρή πόλη στα σύνορα του Μεξικό μετά από ένα αδικαιολόγητο ξέσπασμα σε έναν από τους παίχτες του. Μετά το συμβάν ο Jim και η οικογένεια του αναγκάζονται να μετακομίσουν στην πόλη McFarland. Το McFarland θεωρείται η πιο φτωχή πόλη σε όλη την Αμερική και βρίσκεται στο νοτιότερο κομμάτι της πολιτείας της Καλιφόρνια στα σύνορα με το Μεξικό, εκεί που διάφορες κουλτούρες από την νότια και την βόρεια Αμερική γίνονται ένα. Εκεί τα παιδιά μεγαλώνουν με μοναδική επιλογή να δουλέψουν στα χωράφια με τους γονείς τους και με το άπιαστο όνειρο να καταφέρουν να ξεφύγουν από κει μια μέρα και να κάνουν την ζωή τους σε μια μεγάλη πόλη. Αυτά τα παιδιά καλείται και ο Jim White να προπονήσει.
Σύντομα όμως ανακαλύπτει πως το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσαν να συνθέσουν αυτά τα παιδιά είναι μια ομάδα ράγκμπι. Παρ' όλα αυτά βλέπει πως ξέρουν να κάνουν κάτι πολύ καλά και αυτό είναι να τρέχουν. Τρέχουν από το σχολείο στα χωράφια για να βοηθήσουν και από κει στο σπίτι, μετά πάλι πίσω στην δουλειά και την επόμενη πάλι τρέξιμο για να προλάβουν το σχολείο. Έτσι ο Jim αποφασίζει να φτιάξει μια ομάδα μαραθωνοδρόμων αθλητών cross-country και να συναγωνιστούν με τα σχολειά από τις υπόλοιπες πολιτείες.
Για να το καταφέρει αυτό πρέπει να ξυπνήσει την θέληση και τα όνειρα των παιδιών, να γνωρίσει καλύτερα τις δυσκολίες της καθημερινότητας τους αλλά και να πείσει τους γονείς πως τα παιδιά τους μπορούν να κάνουν και άλλα πράγματα εκτός από την σκλαβιά που τους προσφέρεται από την ημέρα της γέννησης τους.
Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και ίσως το μεγαλύτερο ατού της είναι ο Kevin Costner ο οποίος δίνει ένα ποιοτικό δείγμα ηθοποιίας και ανεβάζει το ενδιαφέρον κατά πολύ. Πέρα από αυτό, το McFarland USA είναι μια καλογραμμένη ιστορία που κάνει άψογα την δουλειά της. Και μπορεί η ιστορία με τον καυκάσιο μεσσία που έρχεται να λυτρώσει την μειονότητα παρακινώντας τους ανθρώπους να ρισκάρουν τα πάντα να έχει ειπωθεί ξανά και ξανά αλλά είναι ιστορίες που όταν γίνονται με σωστό τρόπο δεν τις βαριέσαι. Ταινίες όπως το Cool Runnings ή το Dangerous Minds κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα που το έκαναν και άλλες πριν από αυτές.
Το McFarland USA κάνει ακριβώς αυτό. Παρακινεί τον θεατή να ταυτιστεί, να πιστέψει στα όνειρα του αλλά και να γίνει μάρτυρας μπροστά στην δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.
Όμορφο και καλογυρισμένο, το McFarland USA είναι για όλα τα γούστα και όλες τις ώρες. Μια "πάρε αυτό το χάπι και θα νιώσεις καλύτερα" ταινία που δεν θα σας απογοητεύσει.





Βαθμολογία : 8/10
Σκηνοθεσία : Nikki Caro
Παίζουν : Kevin Kostner, Maria Bello, Ramiro Rodriguez

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου