Pages

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Perfect Strangers (Perfetti Sconosciuti)

Νομίζω πως πλέον είναι ασφαλές να παραδεχτούμε όλοι πως με τον έναν η με τον άλλον τρόπο τα κινητά τηλέφωνα κρύβουν ένα κομμάτι από την καθημερινότητα και τα προσωπικά στοιχεία του καθενός. Ποτέ ξανά οι ζωές μας δεν υπήρξαν τόσο εκτεθειμένες στο ευρύ κοινό. Και μπορεί να μην ανήκουμε ανάμεσα στους αστέρες του Χόλιγουντ που έτσι και αποκαλυφθεί μια φωτογραφία τρέχουν να σώσουν την καριέρα τους αλλά έστω και για μια στιγμή όλοι είχαμε κάτι στο μικρο "κουτάκι" που το λέμε τηλέφωνο που δεν θέλαμε να αποκαλυφθεί. Αυτό σκέφτηκε μάλλον και ο Ιταλός σκηνοθέτης Paolo Genovese και αποφάσισε να γυρίσει το πολύ έξυπνο και επίκαιρο "Perfect Strangers".

Σχεδόν ολόκληρη η ιστορία και το μυστήριο της ταινίας εκτυλίσσεται γύρω από ένα βραδινό δείπνο μεταξύ επτά φίλων. Οι δυο από αυτούς, o Ρόκο και η Εύα, θα καλέσουν την υπόλοιπη παρέα για φαγητό για να παρακολουθήσουν όλοι μαζί την ολική έκλειψη σελήνης που φαινεται πολύ καθαρά από το διαμέρισμα τους και που πρόκειται να συμβεί ως τα μεσάνυχτα.

Αρχικά στο τραπέζι επικρατεί μια ησυχία ενώ όλοι συζητάνε τα προβλήματα και τις αναποδιές της καθημερινότητας, μέχρι το σημείο που θα ξεκινήσει μια συζήτηση για τα κινητά τηλεφωνά και το πόσο αυτά επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Πάνω σε αυτήν την συζήτηση και για να γίνει η βραδιά λίγο πιο "πικάντικη", μια από τις κοπέλες θα προτείνει να παίξουν όλοι μαζί ένα παιχνίδι.


Το παιχνίδι-πρόκληση είναι από εκείνα που κανένας δεν θα ήθελε να παίξει αλλά κανείς δεν μπορεί να πει όχι. Θα πρέπει όλοι να βάλουν τα κινητά τους στο τραπέζι και να μοιραστούν με όλους τα μηνύματα και τα τηλεφωνήματα που θα δεχτούν κατά την διάρκεια της βραδιάς. Τα μηνύματα θα τα διαβάζουν φωναχτά σε όλους ενώ τα τηλεφωνήματα θα απαντιούνται με ανοικτή ακρόαση. Από την στιγμή που θα ξεκινήσει το παιχνίδι και όλοι θα βάλουν τα κινητά στην μέση του τραπεζιού θα είναι πλέον αργά για να σταματήσουν και κανένας δεν θα βρει το κουράγιο να βγάλει τον εαυτό του εκτός μιας κάτι τέτοιο θα τον καθιστούσε ύποπτο για κάτι.

Αν αναρωτιέστε πόσο στραβά θα μπορούσαν να πάνε τα πράγματα, η απάντηση είναι απλή. Πάρα πολύ! Οι παιδικοί φίλοι θα ανακαλύψουν μυστικά που δεν φανταζόταν ποτέ ο ένας για τον άλλον και τα ζευγάρια θα βρεθούν αντιμέτωπα με πολλές εκπλήξεις, με αποτέλεσμα ένα φιλικό δείπνο να μετατραπεί στο απόλυτο χάος.


Μπορεί εάν εκθέσω αυτές τις μέρες την συσκευή του κινητού μου μπροστά σε άλλους να μην βρεθεί τίποτα που να με αγχώσει, καταλαβαίνω όμως απόλυτα τον τρόμο που μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο. Πριν από λίγο καιρό θα μου προκαλούσε μεγάλο πρόβλημα ένα παιχνίδι σαν αυτό. Αυτή είναι και η μαγεία της καλογραμμένης αυτής ιστορίας. Καταπιάνεται με κάτι που σχετίζονται οι πάντες.

Οι ηθοποιίες είναι φυσικές και σε μερικά σημεία βγαίνει ένα οικείο χιούμορ από τους πρωταγωνιστές, σε σημείο που σχεδόν φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο τραπέζι μαζί με ακόμα επτά Ιταλούς. Επιπλέον, 90 λεπτά γύρω από ένα τραπέζι μιλώντας είναι κάτι που βγαίνει αρκετά φυσικά σε μας τις μεσογειακές χώρες.

Εντέλει ποσά πράγματα μπορεί να είναι κριμένα στο κινητό κάποιου και πόση ζημιά μπορούν να προκαλέσουν αν βγούνε ποτέ στην επιφάνεια; Πόσο ανάγκη το έχουμε και πόσο επηρεάζει τις σχέσεις μας; Οι απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που δημιουργούνται στην ιστορία είναι προφανέστατες αλλά τις περισσότερες δεν θέλουμε να τις ξέρουμε. Δεν μας συμφέρει. Το πολύ πολύ μετά την προβολή της ταινίας να πιάσετε τον εαυτό σας να αλλάζει τον κωδικό εισόδου στο κινητό.

Αν και λίγο τραβηγμένο, το σενάριο είναι αρκετά πειστικό και η αγωνία χτίζεται σιγά σιγά αφού μετά από κάθε μήνυμα ή τηλέφωνο που ακολουθεί, οι φίλοι γίνονται ακόμα πιο άγνωστοι μεταξύ τους (εξού και ο τίτλος). Αν και η ιστορία παραμένει τόσο απλή, πιστεύω πως θα κρατήσει το ενδιαφέρων και θα σας διασκεδάσει. Το φινάλε άρχεται με έναν πολύ έξυπνο τρόπο και θα σας ευχαριστήσει από πολλές απόψεις. 





Σκηνοθεσία : Paolo Genovese
Παίζουν : Giuseppe Bettiston, Anna Foglietta, Marco Giallini, Alba Rohrwacher

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου