Pages

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

A Hologram for the King

Κατά καιρούς, εμφανίζονται ταινίες που το πόστερ τους και μόνο ή ίσως και ο τίτλος της ταινίας μπορεί να σταθεί ως αφορμή για να αποφύγουμε μια αξιόλογη προσπάθεια. Συμβαίνει καμιά φορά σε όλους παρόλο που γνωρίζουμε πως είναι ο πλέον λάθος τρόπος για να κρίνεις μια ταινία. Αυτό ήταν για μένα και το Hologram for the King. Φυσικά η παρουσία του Tom Hanks βοηθάει πολύ μιας και συνεχίζει ακόμα να με εκπλήσσει μέσα από τους ρόλους του. Αυτήν την φορά μέσα από ένα κωμικό δράμα και την ιστορία ενός χαμένου χαρακτήρα που θα βρει τις απαντήσεις για τα προβλήματα της ζωής του στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας.

 
Η ιστορία ξεκινάει με τον Alan (Tom Hanks) να ταξιδεύει με αεροπλάνο από την Αμερική στην Σαουδική Αραβία για το κλείσιμο μιας συμφωνίας. Ο Alan είναι πωλητής για μια μεγάλη εταιρία και με το ταξίδι του αυτό σκοπό έχει να συναντήσει μια ομάδα με την οποία θα ετοιμάσει μια 3D παρουσίαση τελευταίας τεχνολογίας για τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Όλα αυτά τα μαθαίνουμε μέσα μνήμες του Alan που μας ταξιδεύουν στο παρελθόν του αλλά και μέσα από ένα περίεργο όνειρο που βλέπει κατά την διάρκεια της πτήσης.
Στο ταξίδι αυτό θα πάρει όμως μαζί του και μια σειρά από προβλήματα τα οποία περιμένουν άμεσα λύσεις. Ένα κάθε άλλο παρά ήρεμο και ειρηνικό διαζύγιο με την γυναίκα του, ένα οικονομικό πρόβλημα που του απαγορεύει να στείλει τα απαιτούμενα χρήματα στην κόρη του για τις σπουδές της και έναν όγκο που μόλις έχει κάνει την ανησυχητική εμφάνιση του στην πλάτη του.


Φτάνοντας στον προορισμό του, παρέα με την δυσκολία του να προσαρμοστεί με την αλλαγή της ώρας θα αποκτήσει και μια σειρά νέων προβλημάτων. Προς έκπληξη του ο εργασιακός του χώρος έχει στηθεί κάτω από μια τέντα στην έρημο και οι συνεργάτες του δεν έχουν το απαιτούμενο ίντερνετ και κλιματισμό για να δουλέψουν. Το σημαντικότερο απ'όλα είναι πως κανείς δεν τους έχει ενημερώσει για την λήξη της προθεσμίας τους αλλά και το πότε περίπου θα κάνει την εμφάνιση του ο Βασιλιάς για να παρακολουθήσει την απαιτητική αυτή παρουσίαση.
Τις απαντήσεις για όλα θα τις ψάξει μέσα στην περίεργη φιλία του με τον εύθυμο ταξιτζή ο οποίος τον μεταφέρει καθημερινά στην δουλειά του αλλά και στην γνωριμία του με την γοητευτική γιατρό την οποία θα συμβουλευτεί για το όγκο στην πλάτη του.


Δεν νομίζω πως έχει νόημα να καθίσω και να αναλύσω τα ηθικά διδάγματα και τα μαθήματα ζωής που μπορεί να αντλήσει κανείς παρακολουθώντας το Hologram for the King. Είναι πολλά και κατά κάποιο τρόπο το έκανα ήδη μέσα από μια σύντομη περιγραφή της ιστορίας.
Η ταινία αποτελείται από πολλά ωραία μουσικά κομμάτια που ακούγονται με έξυπνο τρόπο μέσα σε πολύ ταιριαστές σκηνές και όμορφα, ανοιχτά πλάνα της ερήμου που σε ταξιδεύουν και κρατάνε την προσοχή σου στην οθόνη για όσο χρειαστεί. Φυσικά δεν ξέρω αν όλα αυτά θα μπορούσαν να σταθούν τόσο καλά χωρίς την παρουσία του Tom Hanks. Ο τύπος εξακολουθεί να έχει την δυνατότητα να παίζει άψογα καθημερινούς χαρακτήρες να μπλέκουν σε καθόλου καθημερινές καταστάσεις. Ακόμα μια ευχάριστη παρουσία αποτελεί και ο πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός Alexander Black στον ρόλο του ταξιτζή. Είναι ο ρόλος που σκοπό έχει να βγάλει το χαμόγελο από τον θεατή και νομίζω πως τις περισσότερες φορές το πετυχαίνει πολύ καλά.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι από τον Γερμανό σκηνοθέτη Tom Tykwer (Run Lola Run, Cloud Atlas) και αποτελεί μεταφορά της ομότιτλης νουβέλας του Dave Eggers στον κινηματογράφο. Ενός βιβλίου που μετά την προβολή της ταινίας θα ήθελα να πιάσω στα χέρια μου. Το Hologram for the King είναι μια όμορφα γυρισμένη ταινία με πολύ καλές ερμηνείες που θα σας ταξιδέψει και δεν θα σας "πνίξει" με βαριά, πολιτικά μηνύματα.. Ίσως να μην μπορεί να πάρει εύκολα μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες για φέτος αλλά σίγουρα δεν θα βρείτε και πολλά να σας χαλάσουν εδώ και αυτό είναι καλό.





Βαθμολογία : 7.5
Σκηνοθεσία : Tom Tykwer
Παίζουν : Tom Hanks, Alexander Black, Sarita Choudhury

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου