Pages

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Patriots Day

Στην τρίτη συνεργασία μεταξύ του σκηνοθέτη Peter Berg και του Mark Wahlberg, έχουμε να κάνουμε με την μεταφορά/αναβίωση των τραγικών γεγονότων στην Βοστόνη πριν από τέσσερα χρόνια όπου κατά την διάρκεια του ετήσιου μαραθώνιου δρόμου εξερράγησαν δυο βόμβες μέσα στο πλήθος το οποίο ήταν συγκεντρωμένο για να αποθανατίσει τους δρομείς. Η ταινία διηγείται το συμβάν από την ημέρα της επίθεσης μέχρι και το τέλος του ανθρωποκυνηγητού το οποίο διήρκεσε σχεδόν πέντε ήμερες.
 


Αν και το τρέιλερ δεν με είχε πείσει αρκετά για να δώσω μια ευκαιρία στην συγκεκριμένη ταινία, οφείλω να πω πως υπάρχει κάτι παρεξηγήσιμο εδώ. Παρόλο που στο τρέιλερ και σε όλα τα πόστερ για ευνοήτους λογούς λανσάρεται το πρόσωπο το Wahlberg, ο ίδιος αποτελεί απλά ένα κομμάτι ενός συνόλου χωρίς καθαρό πρωταγωνιστή.
Στο πρώτο κομμάτι της ιστορίας, μέσα από ένα ντοκιμαντερίστικο κάπως ύφος, παρακολουθούμε τον ίδιο ως υπεύθυνο αστυνομικό για την φύλαξη του χώρου του τερματισμού όπου αργότερα γίνονται και οι επιθέσεις. Παράλληλα ακολουθούμε αρκετές ακόμα μικρό-ιστορίες υπαρκτών χαρακτήρων που συνεπλάκησαν ή αποτέλεσαν κομμάτι της έρευνας. Τους πολύ καλά διαλεγμένους και μικρούς αυτούς ρόλους τους υποδύονται και μερικοί πολύ γνωστοί ηθοποιοί όπως ο  Kevin Bacon, ο John Goodman, ο JK Simmons και η Michelle Monaghan. Η ταινία μας δίνει επίσης και μερικές στιγμές από την πλευρά των ίδιων των βομβιστών πριν και μετά την επίθεση.


Τα δυο επόμενα και πιο σημαντικά κομμάτια της ταινιας ξεκινούν από τον απολογισμό της επίθεσης και το ψυχολογικό/σωματικό τίμημα που πλήρωσε τελικά ολόκληρη η πόλη αλλά και ο καθένας ξεχωριστά και καταλήγουν στην ολοκλήρωση της έρευνας και στην εντόπιση των δυο αδερφών-βομβιστών.


Με έναν έξυπνο τρόπο, όλοι οι χαρακτήρες που ακολουθούσαμε ξεχωριστά έρχονται και συνδέονται στην διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο όσο οι δυο βομβιστές σκορπίζουν την βια στην προσπάθεια τους να διαφύγουν.

Το καστ είναι πολύ δυνατό και όλοι στηρίζουν τους ρόλους τους αρκετά καλά. Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που η ταινία έχει τον δικό της χαρακτήρα και ψυχή. Η επιλογή των ηθοποιών επαληθεύεται πιο πολύ όταν προς το τέλος, μέσα από μερικά αληθινά πλάνα είδα πόσο έμοιαζαν όλοι με τους πραγματικούς χαρακτήρες. Οι δυο δράστες ειδικά έχουν απίστευτη ομοιότητα με τους πραγματικούς.

Από σκηνοθετικής πλευράς, δεν είμαι σίγουρος πως το στιλ της ταινίας θα μπορούσε να επαναληφθεί κάπου αλλού με την ίδια επιτυχία ωστόσο. Τίποτα φρέσκο, σε σημεία ίσως λίγο κουραστικό αλλά ταιριαστό.
Σε τελική ανάλυση, το PATRIOTS DAY ήταν αρκετά πιο κάλο από αυτό που περίμενα να δω. Μια ωραία ατμοσφαίρα, μια σχεδόν ασταμάτητη αγωνία, μια αληθινή και δακρύβρεχτη ιστορία της σημερινής μας κοινωνίας και ένα πολύ καλό καστ ηθοποιών που όλοι δίνουν τον καλό τους εαυτό είναι αρκετοί λόγοι για να ρίξει κανείς μια ματιά.






Σκηνοθεσία : Peter Berg
Σενάριο :  Peter Berg, Matt Cook, Joshua Zetumer
Παίζουν : Mark Wahlberg, John Goodman, Michelle Monaghan, J.K. Simmons, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου