Pages

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Baby Driver

Μια ταινία του σκηνοθέτη Edgar Wright ξεχωρίζει εύκολα από το μοναδικό στιλ και την ενέργεια που συνοδεύει όλες τις δουλειές του σκηνοθέτη. Έντονα χρώματα, εφευρετικό μοντάζ, έξυπνα αστεία και φυσικά εκπληκτική μουσική. Το BABY DRIVER ήτανε μια ταινία που περίμενα καιρό να δω και μάλιστα μέσα σε ένα καλοκαίρι γεμάτο από ταινίες που βλέπεις εύκολα αλλά ξεχνάς τα ίδιο εύκολα (με ελάχιστες εξαιρέσεις φυσικά).






Στο BABY DRIVER ο ηθοποιός Ansel Elgort υποδύεται τον Baby (περίεργο όνομα ακόμα και για παρατσούκλι αλλά βγάζει νόημα). Έναν νεαρό ο οποίος έχει χάσει τους γονείς του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα με τον ίδιο να επιβιώνει απλά με ένα μόνιμο, ακουστικό πρόβλημα βουητού. Το πρόβλημα αυτό λύνεται εύκολα έχοντας συνεχώς μουσική στα αυτιά του η οποία τον κρατάει συγκεντρωμένο και ικανό σε ότι κάνει. Τόσο συγκεντρωμένο που η ικανότητα του αυτή πίσω από το τιμόνι είναι απαράμιλλη. Την ικανότητα του στην οδήγηση εκμεταλλεύεται ένας εγκληματίας με το παρατσούκλι Doc (Kevin Spacey) για τον οποίο ο Baby δουλεύει για να ξεπληρώσει ένα χρέος που θα γίνει γνωστό αργότερα στην ταινία.
Όσο προχωράει η ιστορία, ο Baby θα φτάσει επιτέλους στο σημείο που του μένει μια τελευταία δουλειά προτού ξεμπερδέψει με τους εγκληματίες που έχει μπλέξει.



Παρότι λιγομίλητος, θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την σερβιτόρα από την καφετέρια που συχνάζει με το όνομα Debora (Lili James). Παρέα θα βρουν αρκετά κοινά στην μουσική αλλά και στα μελλοντικά σχέδια αφού και οι δυο ονειρεύονται να μπουν σε ένα αυτοκίνητο και να αποδράσουν από την ζωή σε ένα ατελείωτο οδοιπορικό με προορισμό το άγνωστο.

Φυσικά ο Baby θα αναγκαστεί να υποκύψει στους εκβιασμούς και να ξαναεπιστρέψει στην ενεργό δράση αυτή την φορά σε μια ομάδα από επικίνδυνες μορφές όπως ο Buddy (απολαυστικός John Hamm), η κοπέλα του Darling (Elza Gonzalez) και ο ιδιαίτερα απρόβλεπτος και επικίνδυνος Bats (Jamie Foxx)


Σε ένα πρότζεκτ πολλών χρόνων, ο Edgar Wright γράφει και σκηνοθετεί μια πολύ απαιτητική ταινία η οποία βασίζεται εξολοκλήρου στην μουσική. Τα πάντα έχουν να κάνουν με την μουσική. Ακόμα και το σενάριο βρίσκεται κάτω από αυτή. Όχι μόνο η μουσική διηγείται την ιστορία της ταινίας αλλά και κάθε ήχος που παράγεται είναι συγχρονισμένος με αυτήν. Κάθε πόρτα που ανοίγει-κλείνει, κάθε πάτημα και κάθε τρέξιμο, κάθε τι που ακουμπάει στο τραπέζι και γενικά τα πάντα. Είναι στιγμές που είναι ξεκάθαρο πως οι ηθοποιοί εκτελούν μια δύσκολη χορογραφία και είναι τόσο απολαυστικό που σε κάνει σχεδόν να αδιαφορείς για οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στην πλοκή.

Η δράση βρίσκεται εκεί όταν πρέπει και είναι επίσης πολύ απολαυστική με φανταστικές καταδιώξεις μέσα από ανοιχτά και ομαλά πλάνα χωρίς κουνημένα κοντινά και κοψίματα που σε κάνουν να χάσεις το που βρίσκεται το κάθε αμάξι.
Το αρκετά μεγάλο καστ από ταλαντούχους ηθοποιούς που όλοι φαίνεται πως ταιριάζουν γάντι στους ιδιότροπους χαρακτήρες που υποδύονται κάνει όλο αυτό το εγχείρημα να λειτουργεί άψογα.

Η ιστορία του BABY DRIVER μπορεί να έχει ειπωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν αλλά πραγματικά στο τέλος έχεις την αίσθηση ότι αυτό που παρακολούθησες είναι κάτι πολύ καινούργιο στον χώρο των ταινιών δράσης. Κάτι που αποδεικνύει ακόμα μια φορά πως τα πάντα βρίσκονται στον τρόπο που θα πει κάποιος την ιστορία. Και η συγκεκριμένη βρήκε έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο για να τραβήξει την προσοχή μας.

Για λίγο λιγότερο από δυο ώρες δεν σταμάτησα νομίζω ούτε λεπτό να κουνάω το κεφάλι ή το πόδι μου με τον ρυθμό της μουσικής και το καταευχαριστήθηκα. Αν έχετε την ευκαιρία να το δείτε στον κινηματογράφο προτείνω να μην το προσπεράσετε.






Σκηνοθεσία : Edgar Wright
Σενάριο : Edgar Wright
Παίζουν : Ansel Elgort, Jon Hamm, Kevin Spacey

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου