Pages

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

A Bigger Splash

Η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί την δεύτερη δουλειά μετά το δράμα-σήμα κατατεθέν του σκηνοθέτη Luca Guadagnino, "I Am Love". Αυτή την φόρα έχουμε να κάνουμε με μια νέο-νουάρ ιστορία μυστηρίου, με ένα καθηλωτικό καστ ηθοποιών και με φόντο έναν μικρο παράδεισο της μεσογείου κάπου στην νότια Ιταλία. Πλούσιο και φανταχτερό, ατμοσφαιρικό και αιφνίδιο, το "A Bigger Splash" δεν είναι η ταινία που καταλήγει εκεί που περιμένεις να καταλήξει, παρόλο που ο υπαινιγμός κινδύνου είναι αισθητός από τα πρώτα κιόλας λεπτά.
 



Με έναν φόρο τιμής (εμφανισιακά τουλάχιστον) στον David Bowie, η Tilda Swinton υποδύεται την Marianne Lane, μια πασίγνωστη ροκ σταρ που αναρρώνει μετά από επέμβαση στις φωνητικές τις χορδές στον προσωπικό της παράδεισο σε ένα μικρο νησί της Σικελίας. Στο πλευρό της βρίσκεται ο επί έξι χρόνια δεσμός της και κινηματογραφιστής, Paul (Matthias Schoenaerts). Μιας και η Marianne δεν μπορεί να μιλήσει, η σιωπή είναι χρυσός και οι μέρες περνούν ήρεμα για το ζευγάρι μέχρι την στιγμή που ένα φίδι θα εμφανιστεί στην βίλα τους. Πρώτα κυριολεκτικά και μετά με την μορφή ενός παλιού φίλου με το όνομα Harry (Ralph Fiennes).


O Harry είναι φωνακλάς, θρασύς και αναπαύεται στην βίλα του ζευγαριού πολύ περισσότερο από ότι αυτοί θα ήθελαν. Είναι επίσης μουσικός παραγωγός, πρώην εραστής της Marriane αλλά και ο άνθρωπος που σύστησε τον Paul στην Marriane μετά τον χωρισμό του με αυτήν. Ως μια μικρή ευγνωμοσύνη οπότε το ζευγάρι θα κάνει λίγο τα στραβά μάτια στην πιεστική και αναπάντεχη επίσκεψη του. Ο Harry όμως δεν έχει έρθει μόνος του. Μαζί του έχει έρθει και η Femme-fatale κόρη του Penelope (Dakota Johnson) την οποία μόλις έχει γνωρίσει και αποφάσισε να πάρει μαζί του για διακοπές. Στην μεταξύ τους σχέση πατέρα-κόρης τον κολακεύει αφάνταστα το ότι ο κόσμος συχνά μπερδεύεται και νομίζει πως η Penelope είναι κοπέλα του, κάτι που θα μπερδεύει και τον θεατή μέχρι το τέλος. 


Εκεί που πίστευαν τόσο το ζευγάρι όσο και ο Harry πόσο ειλικρινή και υγιή σχέση υπάρχει μεταξύ τους, τα σύννεφα της αμφιβολίας θα έρθουν για να σκεπάσουν τις σκέψεις τους. Η αμφιβολία, η ζήλια και η λαγνεία θα μπει ανάμεσα τους και θα μετατρέψει την φιλική τους σχέση σε ένα παιχνίδι τακτικής και πονηριάς.


Μέσα από τα πολλά δυνατά σημεία του "A Bigger Splash" το δυνατότερο είναι σίγουρα ο Ralph Fiennes. Κάθε φορά που τον δείχνει η κάμερα νιώθεις πως βλέπεις κάτι σημαντικό και ιδιαίτερο. Υποδύεται άψογα τον τζαζ-ροκ τύπο παλιάς σχολής που γνωρίζει μέσα από τις εμπειρίες του πως να ζει καλά την ζωή του. Χοροπηδάει, φωνάζει και είναι αδίστακτος σε ότι και αν κάνει. Η δεύτερη πιο επιβλητική παρουσία είναι αυτή της Tilda Swinton η οποία δίνει το δικό της ρεσιτάλ ηθοποιίας όντας μια σχεδόν βουβή ροκ σταρ στο μεγαλύτερο κομμάτι της ταινίας στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ταινία μου θύμισε αρκετά το επίσης εκπληκτικό "The Two Faces of January" του 2014. Όμορφα και έρημα τόπια, ένα μουσικό ντύσιμο που γίνεται πιο "μαύρο" και μυστήριο σιγά σιγά και ένα καστ τεσσάρων ηθοποιών που μοιάζουν όλοι αναντικατάστατοι.

Η τελική πράξη έρχεται λίγο απρόσμενα και φέρνει τα πάνω κάτω αλλάζοντας όλα όσα περιμένεις να δεις και τελικά γίνονται, αφήνοντας ερωτηματικά για το ποιοι είναι τα αληθινά θύματα της ιστορίας και ποιοι θα έπρεπε να είναι.  Μια ταινία με πολύ περισσότερο βάθος από ότι μοιάζει επιφανειακά πως έχει. Ίσως να ταίριαξε απλά στο ζεστό κλίμα των ημερών. Τι σίγουρο είναι πως το "A bigger Splash" είναι ιδιαίτερο και θα σας μένει στην μνήμη για καιρό.






Βαθμολογία : 8/10
Σκηνοθεσία : Luca Guadagnino
Παίζουν : Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Dakota Johnson, Matthias Schoenaerts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου