Pages

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Everybody Wants Some!!

Πολλοί πιστεύανε πως το "Everybody Wants Some!!" θα είναι το "αδερφάκι"-sequel του "Dazed & Confused" σε σημείο που τελικά είναι γραμμένο ακόμα και πάνω στην αφίσα της ταινίας. Θεματικά τουλάχιστον είναι αλήθεια. Για όσους δεν έχουν ιδέα πιο είναι το "Dazed & Confused", είναι η ταινία-ορόσημο των 90's του σκηνοθέτη Richard Linklater η οποία μέχρι σήμερα είναι γνωστή για την αίσθηση φυσικότητας, ανεμελιάς και ευτυχίας που εμπνέει. 23 χρονιά μετά και έχοντας ασχοληθεί με αρκετά δραματικά αριστουργήματα στο ενδιάμεσο έχει ακόμα αυτό που χρειάζεται για να βγάλει μια εξίσου πετυχημένη κωμωδία με αυτές που συνήθιζε να κάνει πριν 20 χρόνια; 
 
Η απάντηση είναι φυσικά ναι. Πιο ώριμος από ποτέ ο Linklater ξαναπιάνει την δεκαετία των 70's και αυτήν την φορά φαινεται να το διασκεδάζει ακόμα περισσότερο. Στην πρώτη ταινία η ιστορία εστιάζει σε μια παρέα κολεγιόπαιδων που προσπαθούν να περάσουν μερικές καλές στιγμές την τελευταία μέρα του σχολείου και την πρώτη μέρα των καλοκαιρινών τους  διακοπών. Αυτήν την φορά έχουμε να κάνουμε επίσης με μια παρέα συμφοιτητών που όμως προσπαθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα το τελευταίο σαββατοκύριακο των διακοπών και προτού η σχολική χρονιά ξεκινήσει.


Κεντρικός χαρακτήρας εδώ είναι ο Jake ο οποίος είναι πρωτοετής και παίχτης του μπέιζμπολ. Δυο μέρες προτού τα μαθήματα ξεκινήσουν θα εμφανιστεί στο κατάλυμα που μένουν και οι υπόλοιποι παίχτες της ομάδας για να γνωρίσει τους νέους του συμφοιτητές. Τα ενδιαφέροντα της καινούργιας του παρέας είναι τα κλασικά : δίσκοι βινυλίου, μουσική, πάρτι, μπέιζμπολ και φυσικά γυναίκες. Στην προσπάθεια τους να γνωρίσουν όλο και περισσότερα κορίτσια το σαββατοκύριακο που ακολουθεί η παρέα θα εμφανιστεί σε μια ντίσκο, σε ένα κάντρι μπαρ, σε μια πανκ ροκ συναυλία και στο τέλος ακόμα και σε ένα "ξενέρωτο" πάρτι θεατρικής τέχνης.


 Όπως και στο "Dazed & Confused" έτσι και εδώ η συνταγή είναι η ίδια. Ο σκηνοθέτης καλεί τον θεατή να "αράξει" μαζί με την κινηματογραφική αυτή παρέα και να ζήσει δυο ξέγνοιαστες ώρες. Μπορεί το μέλλον τους να επιφυλάσσει μερικές σημαντικές αποφάσεις αλλά το τελευταίο σαββατοκύριακο του καλοκαιριού ζούνε στο τώρα και δεν νοιάζονται για τίποτα. Κάτι που πολύ εύκολα έπιασα και τον εαυτό μου να κάνει όσο έβλεπα την ταινία.
Ένα ακόμα σήμα κατατεθέν φυσικά των ταινιών αυτών που θα σου μείνει είναι και το σάουντρακ. Ασταμάτητη ροκ μουσική από τα 70's και 80's συνοδεύει την κάθε σκηνή προσθέτοντας λίγο ακόμα στην ανεμελιά και στην νοσταλγία.

Πολλά άσχημα πράγματα μπορούν να συμβούν όταν ο σκηνοθέτης μιας ταινίας θέλει να παρουσιάσει κάποια πράγματα "χαλαρά". Η χαλαρότητα μπορεί να κάνει μια ταινία να μοιάζει βαρετή, επαναλαμβανόμενη και άψυχη. Όταν όμως ο Richard Linklater αναλαμβάνει τότε τα πράγματα δουλεύουν κάπως διαφορετικά. Ένα πράγμα που συνδέει όλες τις ταινίες του και το παρουσιάζει πολύ πετυχημένα είναι οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων. Πως αυτοί συνδέονται μεταξύ τους ή πως δεν συνδέονται καθόλου. Εκεί δίνεται η έμφαση και στο " Everybody Wants Some!!"


Επειδή όλα μοιάζουν τόσο φυσικά πολλοί θα νιώσουν ότι είναι μια ταινία γυρισμένη εξίσου εύκολα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Κάτι που με βρίσκει αντίθετο. Πιστεύω πως είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που πέτυχε και με το παραπάνω. Ίσως η πιο δροσιστική και κουλ ταινία που είδα αυτό το καλοκαίρι και σίγουρα μια από τις αγαπημένες μου για το 2016. 







Βαθμολογία : 9/10
Σκηνοθεσία : Richard Linklater
Παίζουν : Blake Jenner, Tyler Hoechlin, Tyan Guzaman, Forrest Vickery, Zoey Deutch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου