Pages

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Stretch

Τον Ιανουάριο του 2014, η γνωστή κινηματογραφική εταιρεία Universal ανακοίνωσε την κυκλοφορία της ταινίας Stretch στους κινηματογράφους. Πρόκειται για μια κωμική περιπέτεια του σκηνοθέτη Joe Carnahan ο οποίος έγινε γνωστός για τις ταινίες Narc και  Smokin' Aces. Το Stretch ανακοινώθηκε απρόσμενα και χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει την απαραίτητη προώθηση και διαφήμιση από την εταιρεία, η οποία σύντομα έχασε την πίστη της στην επιτυχία της ταινίας αποσύροντας την και από τους κινηματογράφους παγκοσμίως λίγο πριν την προγραμματισμένη πρεμιέρα, αφήνοντας και την παραγωγή ξεκρέμαστη λίγο πριν ολοκληρωθεί. Έναν χρόνο αργότερα, η παραγωγή πίσω από το φιλμ αποφάσισε πως η ταινία έχει να προσφέρει τελικά κάτι καλό και έτσι την κυκλοφόρησε κατευθείαν σε DVD και Blu Ray.


Πιο απολαυστικός από ποτέ, ο Patrick Wilson παίζει τον ήρωα της ταινίας. Έναν αποτυχημένο ηθοποιό με το όνομα Stretch που τώρα εργάζεται σαν οδηγός λιμουζίνας στο Los Angeles και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αλκοολισμού και τζόγου που τον καταστρέφουν τον τελευταίο καιρό. Η ταινία διηγείται την ιστορία μιας βραδιάς της οποίας ο Stretch πρέπει να επιστρέψει μέχρι το τέλος της βάρδιας του τα χρέη από τον τζόγο σε μια συμμορία που απειλεί να τον σκοτώσει μέχρι το πρωί.
Η μονή ευκαιρία που του δίνεται είναι να γίνει σοφέρ για ένα βράδυ του πιο απαιτητικού εκατομμυριούχου της περιοχής. Ο εκκεντρικός επιχειρηματίας Roger Karos δέχεται να βοηθήσει τον Stretch με αντάλλαγμα αυτός να εκτελέσει κάθε παράλογη επιθυμία του και διαταγή για ένα ολόκληρο βράδυ. Η επιθυμίες αυτές φυσικά περιλαμβάνουν ανατινάξεις, κυνηγητά στην πόλη, μπλεξίματα με την μαφία και μια ολόκληρη βραδιά στην οποία θα απειλείται συνεχώς η ζωη του σοφέρ.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Joe Carnahan φαίνεται να ξέρει καλά τι κάνει και τι ζητάει από την αρχή μέχρι το τέλος της ταινίας. Σύμφωνα με συνεντεύξεις, το Stretch μετατράπηκε σε ένα μετρίου προϋπολογισμού, σκοτεινό, κωμικό θρίλερ άνω των 18. Κάτι που δεν ήθελε να στηρίξει η κινηματογραφική εταιρεία εξαρχής με αποτέλεσμα να ρίξει την προσοχή της σε περισσότερο υποσχόμενα projects.
Αν και θα πολλοί θα παρατηρήσουν αρκετές ατέλειες και λάθη στην παραγωγή, στα σκηνικά και ακόμα και στο soundtrack που σε πολλά σημεία μοιάζει με μουσική από screentest, αυτά δεν είναι αρκετά για να μειώσουν την διασκέδαση που λαμβάνεις καθ'όλη την διάρκεια της ταινίας.

Κάπου προς το τέλος, όλες οι παράλληλες ιστορίες ενώνονται μεταξύ τους και η ταινία βγάζει τον καλύτερο εαυτό της μέσα από την τρελή ενέργεια που διατηρεί ούτως η άλλως από την αρχή ως το τέλος. Ωστόσο οι περισσότεροι θα έχουν αποφασίσει ήδη αν τους έχει αρέσει ή όχι το Stretch μέχρι το τελευταίο αυτό κομμάτι, οπότε λίγα ακόμα λεπτά τρέλας ίσως να μην κάνουν την διαφορά για μερικούς.

Ένιωσα άσχημα που δεν δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει μια διασκεδαστική ταινία στους κινηματογράφους και πέρασε απαρατήρητη εδώ και αρκετούς μήνες από την κυκλοφορία της. Είμαι σίγουρος πως η προβολή της σε 2.000 κινηματογράφους σε ολόκληρο τον πλανήτη θα ανάγκαζε την κινηματογραφική εταιρία να διορθώσει τα λάθη και το budget της ταινίας και το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμα πιο ευχάριστο. Όπως και να χει, το Stretch είναι 100 λεπτά τρέλας που αξίζει να αφιερώσει κανείς αν ψάχνει για "χαλαρή" ταινία δράσης με την παρέα.










Βαθμολογία : 8/10
Σκηνοθεσία : Joe Carnahan
Παίζουν : Patrick Wilson, Ed Helms, Jessica Alba

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου