Pages

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

It Follows

Το It Follows είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ το οποίο περίμενα εδώ και καιρό. Είχα διαβάσει τα καλύτερα και σαν ένας γνησίως Horror fan ανυπομονούσα να δω αν είναι αυτή τελικά η ταινία που θα καταφέρει να με στοιχειώσει μέσα στο 2015. Λόγο της περιορισμένης διάθεσης της ταινίας έξω από την Αμερική και μιας και από την χώρα μας πέρασε φευγαλέα, κατάφερα να την απολαύσω στην Blu Ray έκδοση της που μόλις κυκλοφόρησε. Μέτα λοιπόν το τέλος της ταινίας και λίγο πριν κλείσω το στόμα μου, είχα τρία ερωτήματα που έψαχναν επειγόντως απάντηση : Μήπως να πάω να ψάξω για το soundtrack αντί να πέσω για ύπνο; Ποιος είναι αυτός ο David Robert Mitchell που μπορεί να γυρίσει κάτι τέτοιο και εγώ δεν τον έχω ακουστά; Λες τελικά η ταινία όντως να καταφέρει να επηρεάσει τον ύπνο μου;




Όπως ισχυρίζεται ο συγγραφέας και σκηνοθέτης της ταινίας, η βασική ιδέα για το σενάριο πηγάζει από προσωπικούς εφιάλτες που είχε και ο ίδιος στην παιδική του ηλικία και που ίσως όλοι βιώνουμε τουλάχιστον μια φορά στην ζωή μας. Είτε στα όνειρα είτε στην πραγματικότητα. Ο David Robert Mitchell έβλεπε λοιπόν στον ύπνο του συνεχώς κάποιον ή κάτι να τον ακολουθεί. Πολλές φορές ήταν κάποιος που γνώριζε, αλλά υπήρχαν και στιγμές που αυτός ήτανε τελείως άγνωστος. Περπατούσε αργά προς το μέρος του και δεν σταματούσε ποτέ και για κανένα λόγο. Αυτός μπορούσε να τρέξει πιο γρήγορα και να κερδίσει κάποιον χρόνο όμως γνώριζε πως αυτό το κάτι θα τον πλησίαζε ξανά και θα έπρεπε και πάλι να του ξεφύγει. Αυτό το "κάτι" που τον ακολουθούσε ήταν κάτι προσωπικό. Ακολουθούσε μόνο αυτόν, δεν μπορούσε να το δει κανένας και σίγουρα δεν ήθελε το καλό του.

Οι παραπάνω είναι μερικές λέξεις μέσα από συνεντεύξεις και το μυαλό του δημιουργού, χωρίς κάποιο στοιχείο ή spoiler για το τι πρόκειται να παρακολουθήσει κανείς. Αυτό είναι περίπου και το βασικό σενάριο της ταινίας. Φυσικά τα πράγματα δεν δίνονται τόσο απλά όσο φαίνονται. Στην ταινία, ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί μια απλή και κατανοητή γλώσσα όπως αυτή του σεξ για να περάσει μερικά βαθύτερα νοήματα και φόβους στον θεατή. Το σεξ είναι ο τρόπος που αυτή η κατάρα περνάει από τον έναν στον άλλον και είναι και ο τρόπος που καταλήγει και στην πρωταγωνίστρια της ταινίας, Maika Monroe που υποδύεται την Jay. Το σεξ δεν είναι όμως το ζητούμενο στην ταινία. Η καρδιά του τρόμου στο It Follows δεν πηγάζει μόνο από τον συνεχόμενο κίνδυνο που διατρέχουν οι πρωταγωνιστές και που κρατάει το πρόσωπο σου 30 εκατοστά από την οθόνη, αλλά και από την συνεχή επαλήθευση πως τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Η φιλία δεν κρατάει για πάντα εάν δεν είναι δυνατή, αλλά και η ίδια η ζωή έχει ημερομηνία λήξης και γι αυτό πρέπει να την εκμεταλλευτούμε κατάλληλα.
Μια πετυχημένη ταινία τρόμου εκτός από το καλό σενάριο όμως, πρέπει να έχει και το κατάλληλο κλίμα και εκεί είναι που το It Follows διαπρέπει και πάλι. Η σκηνοθεσία είναι πανέμορφη με τα έξυπνα πλάνα να βοηθούν στον "χτίσιμο" της αγωνίας καθ' όλη τη διάρκεια, αλλά και την 80's horror μουσική σαν από ταινία του John Carpenter να σε μαγεύει και να σε στοιχειώνει. Γενικά το It Follows θα μπορούσε να είναι η καλύτερη ταινία τρόμου που γυρίστηκε στα 80's αλλά τελικά την βλέπουμε σήμερα. Παρόμοια ταινία-φόρος τιμής αποτέλεσε και το θρίλερ δράσης της προηγούμενης χρονιάς The Guest, με πρωταγωνίστρια και πάλι την νεαρή Maika Monroe.

Όπως και το περσινό The Babadook έτσι και το It Follows περνάει στα instant classics αυτής της γενιάς στον τομέα του τρόμου καταφέρνοντας να παρουσιάσει μια ατμόσφαιρα που δεν μπόρεσε καμία άλλη ταινία των τελευταίων χρόνων να δημιουργήσει, δίνοντας παράλληλα και άριστα δείγματα ποιοτικού κινηματογράφου.

Ένας τρόπος για να περιγράψω αυτήν την ταινία θα ήταν και ο εξής : Θυμάσαι όταν στο γυμνάσιο ερχόταν ο φίλος ή ξάδερφος που νοίκιαζε σε βιντεοκασέτα το Halloween, το The Exorcist ή το Nightmare on Elm street και σε προειδοποιούσε πριν την δεις γιατί είναι "τρομακτική" και συ αργότερα με την σειρά σου προειδοποιούσες τον επόμενο; Αυτό είναι το It Follows!









Βαθμολογία : 9/10
Σκηνοθεσία : David Robert Mitchell
Παίζουν : Maika Monroe, Keir Gilchrist, Olivia Luccardi


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου