Pages

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Maps To The Stars

Εδώ και περίπου 40 χρόνια, ο δημιουργός David Cronenberg είναι γνωστός ως σκηνοθέτης ταινιών τρόμου. Μερικά από τα πιο γνωστά κινηματογραφικά τέρατα και πρακτικά εφέ έχουν ξεπηδήσει μέσα από την φαντασία του και το πάθος του για την σωματική βια και την ευθραυστότητα της σάρκας επιβεβαιώνεται σε κάθε του δουλειά. Στις τελευταίες του ταινίες όμως φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα τέρατα και τα κτηνώδη ένστικτα που κρύβει ο καθένας μέσα του. Στο Maps to the Stars ο σκηνοθέτης τα βάζει με την αρρώστια που μπορεί να κρύβεται ανάμεσα στους διάσημους αστέρες και το χολιγουντιανό star system. Ένα σύστημα που και ο ίδιος ουδέποτε υπηρέτησε.



Η Julianne Moore πρωταγωνιστεί ως Havana Segrand, μια διάσημη ηθοποιό της οποίας το αστέρι αρχίζει να ξεθωριάζει τώρα που έχει περάσει τα 50. Με σκοπό ένα πιθανό όσκαρ, στην προσπάθεια της να αναβιώσει λίγο από την παλιά της δόξα και φήμη η Havana αποφασίζει να πρωταγωνιστήσει σε ένα βιογραφικό δράμα για την ζωή της επίσης διάσημης μητέρας της και ηθοποιό η οποία πλέον έχει φύγει από την ζωή, Clarice Taggart. Όπως και οι περισσότεροι χαρακτήρες στην ταινία, έτσι και η Havana χαρακτηρίζεται από το τραγικό παρελθόν της και την περίεργη σχέση ζήλιας και μίσους που διατηρούσε με την μητέρα της. Το Maps to the Stars, μεταξύ άλλων μοιάζει σε πολλές στιγμές και σαν μια θεατρική τραγωδία ή μια ιστορία φαντασμάτων με πρωταγωνιστές ανθρώπους που δεν πιστεύουν στο παραφυσικό. Η μητέρα εμφανίζεται μπροστά στην Havana με πολύ φυσικό τρόπο για να την στοιχειώσει, όπως δηλαδή θα παρουσιαζόταν και σε μια θεατρική παραγωγή.

Η ταινία όμως δεν σταματάει εδώ. Παράλληλα γνωρίζουμε αρκετούς ακόμα σκοτεινούς χαρακτήρες που δεν δίνουν στον θεατή την παραμικρή ιδέα για το τι είναι ικανοί να κάνουν, ωστόσο όμως περιμένεις να εκραγούν από στιγμή σε στιγμή. Ένας από αυτούς είναι και ο θεραπευτής-μασέρ της Havana, ο δόκτορ Stafford τον οποίο υποδύεται ο John Cusack, αλλά και η καινούργια προσωπική βοηθός της Agatha που μόλις βγήκε από την ψυχιατρική κλινική και πιάνει δουλειά σαν βοηθός στην προσπάθεια για μια καινούργια αρχή στην ζωή της. Φοράει μακριά γάντια για να καλύψει μυστηριώδη καψίματα στα χέρια της και σύντομα η αρρώστια που κρύβει μέσα της θα συναγωνιστεί αυτήν της Havana.
Από την αρχή μέχρι το τέλος η ταινία έχει μια περίεργη υφή και εικόνα σαν παραμύθι. Ένα σκοτεινό παραμύθι που σκάει αυτήν την φούσκα της τελειότητας του χολιγουντιανού star system. Αν αυτή η ταινία είχε βγει πριν 20χρονια θα είχε κάνει πολλά στομάχια να γυρίσουν και σίγουρα θα επηρέαζε και τον κύκλο των διάσημων. δυστυχώς όμως σήμερα, μέσα από τα media λαμβάνουμε καθημερινά αρκετές αισχρότητες μέσα από τις ζωές των σταρ και δύσκολα μπορεί να μας επηρεάσει κάτι τέτοιο. Ας μην ξεχνάμε πως η καλύτερη προσέγγιση αυτού του θέματος έχει γίνει ήδη από τον David Lynch στα mulholland drive και Inland Empire. Όπως και να χει, στο τέλος της ταινίας μεγαλύτερη εντύπωση θα σου κάνει το πως ένιωσες βλέποντας την παρά το τι ακριβώς είδες. Το Maps to the Stars καταφέρνει με έναν περίεργο τρόπο να μείνει μέσα σου, όπως και όλες η προηγούμενες δουλείες του David Cronenberg.








Βαθμολογια : 7/10
Σκηνοθεσια : David Cronenberg
Παιζουν : Julianne Moore, Mia Wasikowska, Robert Pattinson, John Cusack

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου