Pages

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Joe

Δεν νομίζω να υπερβάλω αν πω πως ο Nicolas Cage δεν έχει γυρίσει κάποια αξιόλογη ταινία τα τελευταία χρόνια. Έχει έναν τεράστιο αριθμό από κορυφαίες ταινίες στο ενεργητικό του, αλλά και ίσες αποτυχίες τα τελευταία 30 χρόνια. Δυστυχώς ο τελευταίος αξιομνημόνευτος ρόλος του ήταν αυτός στην ταινία Adaptation και ίσως στο Bad Lieutenant. Στην τελευταία ταινία του David Gordon Green στην οποία πρωταγωνιστεί δείχνει πως αποφάσισε να κάνει μια μικρή στροφή στην καριέρα του και να ξανακερδίσει το κοινό και τους κρητικούς. Στο δυνατό αυτό δράμα, ο ηθοποιός δίνει όχι μόνο τον καλύτερο ρόλο που έχει υποδυθεί εδώ και χρόνια, αλλά και έναν από τους καλύτερους ρόλους ολόκληρης της καριέρας του.


Ο Cage υποδύεται τον Joe. Έναν άντρα του οποίου το σκοτεινό παρελθόν φαίνεται πολύ πριν μάθουμε κάποια λεπτομέρεια για αυτόν. Πίνει σε ανησυχητικό βαθμό, τζογάρει και η μόνη σχέση που διατηρεί είναι με ένα μπουλντόγκ σκύλο-φονιά που έχει στο σπίτι του, ενώ παράλληλα έχει και μια  μακροχρόνια κόντρα με έναν ντόπιο "νταή" της μικρής πόλης που ζει και η σχέση τους γίνεται όλο και πιο βίαιη με κάθε τους συνάντηση. Από την άλλη, ο joe είναι ιδιαίτερα φιλικός και δημοφιλής στο γκρουπ των ανθρώπων που δουλεύουνε καθημερινά για λογαριασμό του και για λογαριασμό μιας τοπικής εταιρίας ξυλείας.

Μια ήμερα, ένα παιδί με το όνομα Gary εμφανίζεται ζητώντας δουλειά και ο Joe εντυπωσιασμένος από τον ζήλο και την ηθική του νεαρού του δίνει μια θέση ανάμεσα στους υπόλοιπους εργάτες. Σύντομα ο joe ανακαλύπτει πως ο Gary προέρχεται από μια κατεστραμμένη οικογένεια, με μια άρρωστη αδερφή και έναν μεθύστακα πατέρα ο οποίος όλη μέρα περιμένει τον γιο του να επιστρέψει από την δουλειά για να τον χτυπήσει και να του πάρει τον μισθό της ημέρας. Με τον καιρό ο Joe με τον Gary θα αναπτύξουν μια δυνατή φιλία και ο Joe θα αφήσει τα δικά του προβλήματα στην άκρη και θα προσπαθήσει να προστατεύσει τον φίλο του με κόστος όλα όσα πάσχιζε να καταφέρει μια ολόκληρη ζωή.
Ένα από τα ταλέντα του συγκεκριμένου σκηνοθέτη, είναι και η αίσθηση του ρεαλιστικού καθ'όλη την διάρκεια της ταινίας. Το Joe παρουσιάζει έναν κόσμο που θα φανεί πολύ αληθινός στον θεατή. Έναν κόσμο όπου η φιλιά και η εμπιστοσύνη αποτελούν τα μοναδικά "δώρα" που μπορεί να αποκτήσει κάποιος που περιβάλλεται μόνο από βια και διαφθορά.
Ο Nicolas Cage είναι πραγματικά το δυνατότερο χαρτί της ταινίας. Υποδύεται τον χαρακτήρα τόσο φυσικά που είναι δύσκολο να πει κανείς αν πραγματικά υποδύεται. Η αύρα του αστέρα του κινηματογράφου εξαφανίζεται από γύρω του και απλά μεταμορφώνεται σε Joe.
Κάτι που επίσης θα φανεί δύσκολο στον θεατή να πιστέψει είναι πως εκτός του Joe και του Gary (Nicolas Cage και Tye Sheridan) το υπόλοιπο καστ της ταινίας αποτελείται από μη επαγγελματίες ηθοποιούς οι οποίοι δεν έχουν παίξει ποτέ στην ζωή τους σε ταινία. Είναι η δεύτερη φορά που ο σκηνοθέτης David Gordon Green προσλαμβάνει ντόπιους ανθρώπους να υποδυθούν ρόλους στις ταινίες του, προσπαθώντας να βγάλει την μέγιστη φυσικότητα από τους αντιστοίχους ρόλους. Ο δεύτερος καλύτερος ρόλος της ταινίας ανήκει δικαιωματικά στον Gary Poulter ο οποίος υποδύεται τον ρόλο του πατέρα του Gary. Ο Gary Poulter ήταν ένας άστεγος που δεν είχε παίξει ποτέ του σε ταινία και απεβίωσε αμέσως μετά το τέλος των γυρισμάτων σε ηλικία 50 χρονών. Η φυσικότητα του στον ρόλο του κακού πατέρα αποτελεί μια από τις καλύτερες προσωποποιήσεις του κακού που θα έχω δει σε ταινία.

Αν ψάχνετε μια ταινία έντονη, συγκινητική, αγωνιώδες και με καταπληκτικές ερμηνείες, τότε αυτή είναι η ταινία για εσάς.








Βαθμολογία : 8.5/10
Σκηνοθεσία : David Gordon Green
Παίζουν : Nicolas Cage, Tye Sheridan, Gary Poulter, Ronnie Gene Blevins


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου