Pages

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Tusk

Ο σκηνοθέτης Kevin Smith είναι γνωστός για της ανάλαφρες κωμωδίες του όπως το Clerks, το Dogma και το Chasing Amy. Τα τελευταία χρονιά όμως οι δουλείες του στον κινηματογράφο δεν περιελάμβαναν κάτι το αξιοπρόσεκτο. Αυτή την φορά δοκιμάζει την τύχη του στον τομέα του τρόμου, με μια ταινία που δεν είναι εύκολο να χαρακτηρίσει κανείς. Με δόσεις μαύρης κωμωδίας, σωματική βια που σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα και ιδιαίτεροι διάλογοι που δεν ξέρεις αν πρέπει να τους πάρεις σοβαρά ή αστεία, το Tusk είναι μια ταινία τρόμου χαμηλού προϋπολογισμού και αποτελεί το come back του γνωστού σκηνοθέτη.


Ο Justin Long και ο Haley Joel Osment υποδύονται δυο φίλους οι οποίοι διατηρούν μια διαδικτυακή εκπομπή που σκοπό έχει να βγάζει γέλιο μέσα από αστεία βίντεο που ανεβαίνουν κατά καιρούς στο ίντερνετ και γίνονται διάσημα. Παίρνουν συνεντεύξεις από αυτούς που πρωταγωνιστούν σε αυτά τα βίντεο και πιστεύουν πως η συνταγή για την επιτυχία της εκπομπής είναι να γελοιοποιούν τους πάντες και τα πάντα. Μια τέτοια διασημότητα αποτελεί και το άτυχο παιδί με το ψευδώνυμο Kill Bill Kid το οποίο ενώ βιντεοσκοπούσε τον εαυτό του και τις ικανότητες του με το σπαθί, διαμέλισε κατά λάθος το ίδιο του το πόδι. Το βίντεο φυσικά γίνεται κατευθείαν διάσημο και ο ένας από τους δυο φίλους, ο Wallace, δεν χάνει την ευκαιρία να πετάξει μέχρι τον Καναδά με σκοπό να πάρει συνέντευξη από το διάσημο Kill Bill Kid.

Με την άφιξη του όμως στην επαρχιακή πόλη, μαθαίνει πως το παιδί έχει αυτοκτονήσει και αποφασίζει να καλύψει ένα καινούργιο θέμα και να μην πάει χαμένο όλο το ταξίδι. Στην αναζήτηση του γνωρίζει έναν ανάπηρο κύριο με το όνομα Howard Howe, ο οποίος συστήνεται σαν συγγραφέας και προτείνει στον Wallace μια φιλοξενία στην έπαυλη του, προκείμενου να μοιραστεί μαζί του μερικές από τις περιπέτειες που έχει ζήσει σαν θαλασσόλυκος. Πιστεύοντας πως έχει αλλάξει η τύχη του, ο Wallace ακολουθεί τον φαινομενικά άκακο κύριο στην έπαυλη του με αποτέλεσμα να πέσει θύμα απαγωγής και να ξυπνήσει το επόμενο πρωί δεμένος σε μια καρεκλά, μετά από την νάρκωση που του προκάλεσαν τα φάρμακα μέσα στο τσάι του το προηγούμενο βράδυ. Τι θέλει όμως από τον νεαρό ο Howard και τον κρατάει αιχμάλωτο; τι σκοπούς έχει και τι ψυχολογικά προβλήματα κουβαλάει;

Όπως αναφέρω παραπάνω, το Tusk είναι μια ταινία που δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει κάποιος εύκολα. Την στιγμή που χαμογελάς με έναν αστείο διάλογο ή μια αστεία εικόνα, την ίδια στιγμή η ταινία σου στερεί το γέλιο με μια σκηνή ωμής βίας, υπενθυμίζοντας ότι δεν πρόκειται για κωμωδία. Γενικά ο σκοπός της ταινίας είναι να ενταχθεί στις cult classics ταινίες τρόμου με σκηνές και σενάριο βγαλμένο ίσως από μια άλλη εποχή.
Το καστ της ταινίας αποτελείται από γνωστά ονόματα ηθοποιών, όπως η Genesis Rodriguez, ο Michael Parks στον ρόλο του Howard αλλά και ο Johnny Depp στον ρόλο του αστυνομικού που ερευνά καιρό την υπόθεση, οι οποίοι δείχνουν να διασκεδάζουν ιδιαίτερα τους ρόλους τους.
Στο ντεμπούτο του στις ταινίες τρόμου ο Kevin Smith γράφει και σκηνοθετεί μια ταινία βγαλμένη από τις ταινίες τρόμου που επηρέασαν και τον ίδιο σαν παιδί πίσω στην δεκαετία του '70 και του '80. Εποχές που οι ταινίες τρόμου σκοπό είχαν να κάνουν το κοινό να νιώσει άβολα μέσα από την απλότητα της ιστορίας τους και να κάνουν τον θεατή να πιστέψει πως αυτό που βλέπει μπορεί να συμβεί και στον καθένα. Τώρα τι παραπάνω θα μπορούσε κανείς να ζητήσει από μια ιστορία σαν αυτή του Tusk, αυτό μάλλον εξαρτάται καθαρά από τον ακροατή.

Αν δεν είστε λάτρεις των ταινιών τρόμου, δεν πιστεύω να υπάρχει κάτι σε αυτήν την ταινία για εσάς. Οι περισσότεροι μάλιστα ίσως αναρωτηθούν γιατί κάποιος να μπει στον κόπο να γυρίσει μια ταινία σαν και αυτήν. Όπως και να χει, μια ιστορία είναι μια ιστορία και έχει το δικαίωμα να ειπωθεί σε όποια μορφή και αν αποφασίσει ο δημιουργός της πως της αξίζει. 
Είτε σας αφήσει με καλές εντυπώσεις είτε όχι, το Tusk δεν είναι μια ταινία που θα ξεχάσετε αμέσως μετά την προβολή της.






Βαθμολογια : 7/10
Σκηνοθεσια : Kevin Smith
Παιζουν : Justin Long, Genesis Rodriguez, Michael Parks, Haley Joel Osment, Johnny Depp





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου