Pages

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

A Most Violent Year

Στην περίπτωση του A Most Violent Year έχουμε ένα εγκληματικό δράμα από την δεκαετία του 70'. Για την ακρίβεια αν δεν το μαρτυρούσε το πρωταγωνιστικό καστ τότε θα πίστευα πως όντως προέρχεται από εκείνη την δεκαετία. Η ταινία, όπως πολλές παρόμοιες εκείνης της εποχής μοιάζει με πίνακα του Ρέμπραντ. Σκοτεινή και με χρωματική παλέτα που αποτελείται απο μαύρο, καφέ, κίτρινο, κρεμ και λευκό. Ένας φόρος τιμής στις ταινίες με πρωταγωνιστή το οργανωμένο έγκλημα της εποχής που στα τέλη της δεκαετίας του 70' και αρχές 80' πολλοί διάσημοι σκηνοθέτες και ταινίες χρησιμοποίησαν σαν θέμα.


Ο Oscar Isaac υποδύεται τον ήρωα της ταινίας, Abel Morales. Ένας εργατικός και τίμιος μετανάστης ο οποίος έχει αναλάβει τα ινία μιας μεγάλης πετρελαϊκής εταιρίας από τον πεθερό του. Στην προσπάθεια του να φτιάξει το οικονομικό πρόβλημα της εταιρίας, αγοράζει ένα ακίνητο στο λιμάνι της περιοχής και έχει έναν μήνα περίπου για να βρει αρκετούς επενδυτές να τον στηρίξουν, προτού τελειώσουν τα χρήματα και πτωχεύσει η εταιρεία του.
Σαν να μην ήταν αρκετή η πίεση, ο Abel δέχεται επίθεση και από τους ανταγωνιστές. Πιο συγκεκριμένα, μια αντίπαλη εταιρία στέλνει καθημερινά αγνώστους  να κλέβουν τα φορτηγά και να χτυπάνε τους οδηγούς του Abel, καθώς αυτοί μεταφέρουν το πετρέλαιο στα βυτία της εταιρίας του, ενώ η "διεφθαρμένη" επιθεώρηση οικονομικού εγκλήματος του επιβάλλει αμέτρητα πρόστιμα και κατηγορίες για οικονομικές παρατυπίες. Και μπορεί ο Abel να στέκεται αγέρωχος και πιστός στον χαρακτήρα του τίμιου και σωστού διευθυντή παρά τα αμέτρητα χτυπήματα που δέχεται, η γυναίκα του  Anna, που εργάζεται και σαν λογίστρια στην εταιρία δεν αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο. Είναι σκληρή, δεν διστάζει να "πατήσει" αυτούς που αδίκησαν την οικογένεια και την επιχείρηση της και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και βια εκεί που πιστεύει πως χρειάζεται να το κάνει.
Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται σε μια πραγματική ονομασία που έδωσαν οι πολίτες της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά, το 1981 αποτέλεσε την πιο βίαιη χρονιά στην ιστορία της πόλης, με 1,841 ανθρωποκτονίες. Ο αριθμός συνολικών εγκλημάτων ανέβηκε κατά πολύ τα επόμενα χρονιά, όμως οι ανθρωποκτονίες σταδιακά άρχισαν να μειώνονται χάρη στα αυστηρά μέτρα της πολιτείας, φτάνοντας ακόμα και στις 328 για το 2014.
Ο Αμερικανός σκηνοθέτης J.C. Chandor δημιουργεί έναν φόρο τιμής, δανειζόμενος εικόνες από τις γκανγκστερικές ταινίες του Scorsese και του Coppola, αλλά και από την πόλη-θριλερ του Seprico.

Σε πολλούς το A Most Violent Year θα φανεί αργό σε σημεία, όμως αυτό είναι κάτι που προσθέτει στην εκπληκτική ατμόσφαιρα κομψής παρακμής της ταινίας. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο Oscar Isaac - Jessica Chastain δένει όμορφα στο όλο κλίμα, δίνοντας δυο πολύ ιδιαίτερες ερμηνείες.
Κατά την γνώμη μου, ο καλύτερος φόρος τιμής για το 2014 στο "Νέο Ρεύμα" του Αμερικάνικου κινηματογράφου ήταν το Inherent Vice, όμως το A Most Violent Year κερδίζει την δική του θέση στον χώρο και είναι σίγουρα μια πολύ καλή ταινία. Όλοι όσοι μεγάλωσαν με αντίστοιχες ταινίες μέσα από τις βιντεοκασέτες θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα.









Βαθμολογία : 7.5/10
Σκηνοθεσία : J.C. Chandor
Παίζουν : Oscar Isaac, Jessice Chastain, David Oyelowo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου