Pages

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

The Rover

Σαν ένα άλλο Mad Max, το επίσης αυστραλιανής παραγωγής The Rover εξετάζει ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κοινωνίας μας. Το δημιούργημα του σεναριογράφου και σκηνοθέτη David Michod είναι ένας κόσμος μετά από αυτήν την καταστροφή. Ένας κόσμος στις αποχρώσεις του κίτρινου και του κόκκινου, γεμάτος με ατελείωτες ερήμους, σκόνη και άμμο. Οι άνθρωποι που ζούνε σε αυτόν αποτελούν τα τελευταία απομεινάρια της ανθρώπινης ύπαρξης και παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση τους.



Ο κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι ο Eric, τον οποίο υποδύεται ο Guy Pearce. Ο Eric είναι ένας ταλαιπωρημένος και μοναχικός χαρακτήρας τον οποίον πρωτογνωρίζουμε αρχικά μέσα σε ένα μέρος που μοιάζει με μπαρ. Αυτά είναι όλα όσα η ταινία δίνει στον θεατή προτού ξεκινήσει σχεδόν απευθείας η κεντρική υπόθεση της. Τρεις διερχόμενοι άντρες μέσα σε αυτοκίνητο περνούν γρήγορα έξω από το μπαρ με ταχύτητα, χάνουν τον έλεγχο και αναποδογυρίζουν το αυτοκίνητο τους. Οι άντρες μοιάζουν επικίνδυνοι, οπλισμένοι και σαν να τρέχουν να ξεφύγουν από κάποιον. Χωρίς σκέψη θα διαρρήξουν το αυτοκίνητο του Eric και θα μπουν μέσα γρήγορα προκειμένου να διαφύγουν. Όταν ο Eric ανακαλύπτει πως του έκλεψαν το τελευταίο απόκτημα που είχε στην κατοχή του, φτιάχνει γρήγορα το αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο που έχει κολλήσει και τους καταδιώκει.
Σύμμαχο στην ανάκτηση του αυτοκινήτου του ο Eric θα βρει ακόμα έναν χαρακτήρα, τον Rey. Σύντομα θα ανακαλύψει όμως πως ο Rey είναι αδερφός ενός από τους τρεις κακοποιούς τους οποίους κυνηγάει.

Ενώ το σενάριο της ταινίας ακούγεται ίσως κάπως απλό, έχω να πω πως η ταινία απέχει πολύ από το βαρετό. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο φιλμ να διαφέρει από αμέτρητα άλλα του είδους είναι ότι εστιάζει στην ανθρώπινη φύση. Δεν είναι απλά ότι τα καύσιμα και τα τρόφιμα είναι περιορισμένα. Που φυσικά ισχύει και αυτό. Είναι το ερώτημα του πως η ζωή συνεχίζει κάτω από αυτές τις συνθήκες; και τι επίδραση έχει ένας κόσμος χωρίς αρχές και νόμους στην ανθρωπότητα;

Χάρη στα παραπάνω ερωτήματα το The Rover μας παρουσιάζει έναν χαρακτήρα με φανταστική εξέλιξη. Μέσα από τα γεγονότα και μέχρι το αποκορύφωμα της έντασης ο θεατής μαθαίνει τα πάντα για τον Eric, όπως επίσης και για το κλεμμένο αυτοκίνητο. Επίσης πολύ καλή είναι η εξέλιξη ανάμεσα στους δυο βασικούς χαρακτήρες αφού ο Eric όντας απελπισμένος ενδιαφέρεται ξεκάθαρα να σκοτώσει τους τρεις άγνωστους άντρες ενώ ο Rey έχει τον αδερφό του ανάμεσα τους.

Ο Guy Pearce μοιάζει περισσότερο από κατάλληλος για τον ρόλο του Eric και μπορείς να δεις στα μάτια του την ταλαιπωρία και τις τρομακτικές εκφράσεις ενός χαρακτήρα σαν και αυτόν, ενώ ο Robert Pattinson μάλλον έχει την ευκαιρία να παίξει στην καλύτερη του ταινία μέχρι σήμερα και μάλιστα μέσα από μια αρκετά καλή προσπάθεια στον ρόλο του Rey.
Ο σκηνοθέτης David Mitchod χειρίζεται πολύ έξυπνα τον όχι και τόσο μεγάλο προϋπολογισμό της ταινίας και μέσα από μια υπέροχη κινηματογράφηση και μια πολύ καλή μουσική επένδυση δημιουργεί μια ιστορία επιβίωσης που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και το τέλος.

Για μένα το The Rover αποτελεί ακόμα ένα μικρο "διαμάντι" που πρέπει να ψάξει κάποιος για να βρει στις ημέρες μας και αξίζει την προσοχή όλων.









Βαθμολογία : 8/10
Σκηνοθεσία : David Mitchod
Παιζουν : Guy Pearce, Robert Pattinson, Scoot McNairy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου