Pages

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

The Salvation

Το The Salvation είναι ένα γουέστερν δανέζικης παραγωγής. Προτού προλάβω να βγάλω οποιοδήποτε συμπέρασμα, πρόσεξα στην αφίσα της ταινίας τον ηθοποιό Mads Mikkelsen και το ενδιαφέρον μου μεγάλωσε τόσο που δεν μπόρεσα να αντισταθώ. Πρόκειται για μια ιστορία εκδίκησης που λαμβάνει χώρα στην Αμερικάνικη δύση την δεκαετία του 1870. Σκηνοθέτης είναι ο Δανός Kristian Levring, ο οποίος καταφέρνει να μεταφέρει με τρόπο ρεαλιστικό και χωρίς υπερβολές αυτήν την ιστορία, προς μεγάλο όφελος της ταινίας φυσικά.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Mikkelsen από τον χαρακτήρα που υποδύεται στην σειρά Hannibal, αλλά και από τον ρόλο του κακού στην ταινία Casino Royal. Φυσικά έχει να υποδείξει και άλλες, πολύ πετυχημένες δουλείες όπως το εκπληκτικό The Hunt, το Valhalla Rising και το The Necessary Death of Charlie Countryman την χρονιά που μας πέρασε. Ο ρόλος του "σκληρού" τύπου στις ταινίες ταιριάζει γάντι πάνω του και δεν χορταίνεις να τον παρακολουθεις. Δυστυχώς όμως, ο ρόλος του αφοσιωμένου συζύγου και καλού πατέρα δεν του πηγαίνει καθόλου και τυχαίνει να είναι ο ρόλος που έχει στην αρχή αυτής της ταινίας.

Ο John, είναι ένας άνθρωπος που καταφεύγει στην Αμερική προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες μετά τον πόλεμο στην χώρα του. Η ταινία ξεκινά  με τον John, να επανασυνδέεται μετά από εφτά χρόνια με την γυναίκα και τον γιο του, οι οποίοι έρχονται στην Αμερική για να τον συναντήσουν και να ζήσουν για πάντα μαζί. Καλογυρισμένες σκηνές, με όμορφα τοπία και μουσική αλλά Ennio Morricone στολίζουν όμορφα την εισαγωγή της ταινίας, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άνετα η ίδια σκηνή και για το τέλος της.

Για καλή μας τύχη όμως, όλα τα παραπάνω αλλά και ο ρόλος του στοργικού πατέρα και συζύγου αποτελούν μόλις τα δέκα πρώτα λεπτά της ταινίας. Η εισαγωγή ολοκληρώνεται κάπου εδώ και ο πρωταγωνιστής κάνει την απαραίτητη στροφή στον ρόλο που περιμέναμε. Στον δρόμο για το σπίτι δυο βιαστές-κακοποιοί θα σκοτώσουν την γυναίκα και το παιδί του John με τον ίδιο να παίρνει σχεδόν αμέσως εκδίκηση για τον χαμό της οικογένειας του. Σε αυτό το σημείο, η ταινία δείχνει τον χαρακτήρα της. Ο John σκοτώνει τους κακοποιούς, βίαια, δίχως σκέψη και ρεαλιστικά, χωρίς να κολυμπάει μέσα στο αίμα και χωρίς να ακολουθούν υπερβολικές και καρτουνίστικες  σκηνές δράσης.

Ωστόσο, επειδή δεν πρόκειται απλά για ένα γουέστερν αλλά και για ένα φόρο τιμής σε αυτά, η ταινία φροντίζει να ακολουθήσει την απλότητα και την σεναριακή δομή των παλιών ταινιών του είδους. Ένας από τους δυο κακοποιούς που σκότωσε ο John, τυχαίνει να είναι αδερφός ενός αρχιληστή και αρχηγού μιας βάρβαρης συμμορίας. Το όνομα του είναι Delaru. Ο Delaru θα ορκιστεί να πάρει εκδίκηση στο όνομα του αδερφού του, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να αντλήσει πληροφορίες για τον δολοφόνο, βασανίζοντας τους ταλαίπωρους ανθρώπους της πόλης την οποία έχει στην "κυριαρχία" του.

Τα πάντα στην ταινία είναι σωστά δεμένα μεταξύ τους. Είναι όμορφα γυρισμένη και με αρκετά ικανοποιητικές σκηνές δράσης. Δεν πρόκειται για το καλύτερο γουέστερν που έχετε δει, αλλά σίγουρα το συγκεκριμένο αξίζει την προσοχή και δεν πρόκειται για χάσιμο χρόνου. Είχα την τύχη/ατυχία να παρακολουθήσω αρκετές ταινίες φόρους τιμής στα παλιά γουέστερν της εποχής που δεν κατάφερναν τίποτα. Το The Salvation αποτελεί μια πολλή καλή προσπάθεια και σίγουρα δεν ανήκει σε αυτές.



Βαθμολογία : 7.5/10
Σκηνοθεσία : Kristian Levring
Παίζουν : Mads Mikkelsen, Eva Green, Dean Morgan, Eric Cantona

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου