Pages

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

ELLE

Το ELLE, είναι η τελευταία ταινία του γνωστού σκηνοθέτη Paul Verhoeven και προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες πριν από περίπου έξι μήνες. Αν και καθυστερημένα, χαίρομαι που τελικά κατάφερα να την δω και να ανακαλύψω ότι μετά από δέκα χρόνια απουσίας από τις ταινίες ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης δείχνει πως ο κάπως διεστραμμένος τρόπος σκέψης του παραμένει επίκαιρος όσα χρόνια και αν περάσουν. 





Υποθέτω πως αν έπρεπε να δοθεί ένας χαρακτηρισμός για το είδος της ταινίας θα έλεγα πως πρόκειται για μια ιστορία εκδίκησης. Απλά με ένα περίεργο και διεστραμμένο τρόπο.

Με έναν ωμό και παραδοσιακό Paul Verhoeven τρόπο, η ταινία ξεκινάει εν μέσο μιας διάρρηξης και ενός βιασμού της πρωταγωνίστριας μας Michelle (Isabelle Huppert) μέσα στο σπίτι της. Στην συνέχεια, η γυναίκα σηκώνεται με το φουσκωμένο από τα χτυπήματα πρόσωπο της, κάνει ένα χαλαρό μπάνιο και με μια απόλυτη ηρεμία και αυτοσυγκράτηση παραγγέλνει κάτι να φάει από έξω. Δεν τηλεφωνεί στην αστυνομία και δεν ενημερώνει κανένα γνωστό της για το συμβάν. 
Η επίθεση και ο βιασμός θα επαναληφθούν και δεύτερη φορά και τότε η Michelle θα το αποκαλύψει στον πρώην άντρα της αλλά και στον παντρεμένο γείτονα της με τον οποίο διατηρεί μια παράνομη, ανοιχτή σχέση μόνο για σεξ.


Όσο προχωράει όμως η ταινία, φαίνεται πως το μυστήριο του βιασμού έχει λιγότερη σημασία απ' όση νομίζεις. Για την ακρίβεια, η ταυτότητα του βιαστή φανερώνεται αρκετά γρήγορα και τότε θύτης και θύμα μπλέκουν σε μια διεστραμμένη, μαζοχιστική σχέση που θυμίζει κάτι από BASIC INSTINCT και SHOWGIRLS.


Η συνταγή της επιτυχίας στο ELLE βρίσκεται σίγουρα στην εντυπωσιακή μελέτη γύρω από τους χαρακτήρες και ιδικά από την Michelle. Εδώ και πολλά χρόνια, η Isabelle Huppert είναι το δυνατό χαρτί της Γαλλίας σε τέτοιους ρόλους. Είναι μια αντίστοιχη, Γαλλίδα Meryl Streep. Σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη δημιουργούν από πολλές απόψεις μια ανατριχιαστική χαρακτήρα. Το καλογραμμένο σενάριο δεν φοβάται να παρουσιάζει συχνά και μια αντιπαθητική και σκληρή πλευρά της Michelle. Μια αντίθεση που θα εμφανιστεί αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ταινίας και θα προβληματίσει τον θεατή.

Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η σιγουριά με την οποία φαίνεται να είναι γυρισμένη η ταινία. Δεν φοβάται να πει αυτά που θέλει να πει και προσωπικά δεν βρήκα κάποιο σημείο που να το παρατραβάει έτσι ώστε να κάνει κοιλιά.
Παρέα με μια στοιχειωτική μουσική επένδυση που μου θύμισε λίγο τις ταινίες μυστηρίου του Polanski και του Hitchcok, το ELLE  αποτελεί μια καλοδεχούμενη επιστροφή του Paul Verhoeven σε μια θεματολογία που γνωρίζει καλά και θυμίζει κάτι από το παρελθόν.




Σκηνοθεσία : Paul Verhoeven
Σενάριο : David Birke, Philippe Djian 
Παίζουν : Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου