Pages

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Don't Breathe

Όσο αναφορά τα blockbusters της φετινής χρονιάς, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως μέχρι τώρα τα περισσότερα απογοήτευσαν και δεν είχαν την αναμενόμενη απήχηση από το κοινό. Υπάρχει ένα είδος όμως που συνεχίζει με σταθερούς ρυθμούς να αναπτύσσεται και να προσφέρει όλο και καλύτερα δείγματα. Τα Θρίλερ. Μετά το ριμέικ του Evil Dead πριν από τρία χρόνια, ο σκηνοθέτης Fede Alvarez συνεχίζει με μια αρκετά πρωτότυπη ιστορία και μας αποδεικνύει πως τα θρίλερ είναι ο τομέας του.
 



Στην ιστορία μας, η Rocky (Jane Levy), το αγόρι της ο Money (Daniel Zovatto) και ένας φίλος της, ο Alex (Dylan Minnette) ο οποίος θα ήθελε να είναι το αγόρι της, κλέβουνε τα πλούσια σπίτια της πόλης του Ντιτρόιτ για να επιβιώσουν. Ο πατέρας του Alex εργάζεται σε μια εταιρία security η οποία περνάει τους συναγερμούς και έτσι οι τρεις τους έχουν εύκολη και ήσυχη πρόσβαση. Παρόλα αυτά προσπαθούν κάθε φορά να κλέβουν μικρο ποσά έτσι ώστε οι υποθέσεις τους να "θάβονται" εύκολα από την αστυνομία.
Μια μέρα ο Money, ανακαλύπτει ένα τέλειο θύμα-σπίτι το οποίο έχει την δυνατότητα να αλλάξει την ζωή τους για πάντα. Σε μια απομονωμένη γειτονιά της πόλης και χωρίς πολλούς γείτονες γύρω του, ζει ένας τυφλός άντρας (Stephen Lang). Πριν από μερικά χρόνια, η μικρή του κόρη είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό ατύχημα και του δόθηκε ένα τεράστιο ποσό αποζημίωσης από την ασφάλεια.
Έτσι οι τρεις φίλοι πείθονται από την όλη κατάσταση και ετοιμάζονται να διαρρήξουν το σπίτι του άντρα. Είναι σχετικά μεγάλης ηλικίας, τυφλός (κάτι που τον κάνει ακόμα πιο ανήμπορο) και μένει σε απομονωμένο σπίτι. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι;
Α! ξέχασα να αναφέρω πως είναι και βετεράνος πολέμου.


Ο Fede Alvarez, μας δίνει μια ταινία γεμάτη σασπένς και φαίνεται μάλιστα πως βιάζεται να προχωρήσει λίγο στο ζουμί της ιστορίας αφήνοντας πίσω λίγο την ανάπτυξη των τριών χαρακτήρων που υποδύονται τους φίλους. Τουλάχιστον τα δυο αγόρια. Ο χαρακτήρας της Rocky είναι εντάξει. Θέλει να πάρει τα λεφτά για να φύγει από το σπίτι της και να εξασφαλίσει μια καλή ζωή στην ίδια και στην μικρή της αδερφή πηγαίνοντας στην Καλιφόρνια. Σε κάποιο σημείο ανακαλύπτεις πως δεν θα έπρεπε να υποστηρίζεις μια νεαρή κοπέλα να κλέβει λεφτά από έναν τυφλό και ανήμπορο άντρα. Αλλά το κάνεις.
Αυτό που κάνει όμως αρκετά πετυχημένη την συγκεκριμένη ταινία, είναι πως λάθη όπως οι όχι και τόσο ανεπτυγμένοι χαρακτήρες ή τα 1-2 σεναριακά προβλήματα που οι περισσότεροι μπορεί να προσέξουν, χάνονται ή συγχωρούνται μέσα στο πολύ αγωνιώδες και καλοφτιαγμένο κλίμα που δημιουργείται όσο περνάει η ώρα.


Φυσικά αυτός που ξεχωρίζει περισσότερο απ' όλους είναι ο stephen Lang ως τυφλός. Ο ηθοποιός δίνει μια φανταστική ερμηνεία. Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τον μυστήριο τυφλό άντρα, τόσο πιο τρομακτικός γίνεται κάθε φορά που εμφανίζεται από το πουθενά στην οθόνη προσπαθώντας να εντοπίσει τους διαρρήκτες. Ένα καταπληκτικό πορτρέτο χαρακτήρα που από μόνο του κάνει την ταινία να ξεχωρίζει μεταξύ πολλών άλλων ταινιών τρόμου.

Με μερικές αρκετά αναπάντεχες εκπλήξεις στην διάρκεια της ιστορίας(που φυσικά δεν θα αποκαλύψω), το "Don't Breathe" είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο φιλμ. Ο Alvarez φαίνεται πως είναι ένα νέο ταλέντο στις ταινίες τρόμου και ένας σκηνοθέτης που περιμένω να δω την επόμενη του κίνηση. Η μικρή διάρκεια του (μόλις 88λεπτα) δεν θα σας απογοητεύσει καθόλου.
 



Σκηνοθεσία : Fede Alvarez
Παίζουν : Stephen Lang, Jane Levy, Dylan Minnette, Daniel Zovatto
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου