Pages

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Cold In July

Ο σκηνοθέτης Jim Mickle, μετά τα πολύ ιδιαίτερα θρίλερ Stake Land και We Are What We Are μεταφέρει το μυθιστόρημα του Joe R. Lansdale με τίτλο Cold In July στην μεγάλη οθόνη και δεν δίνει στους λάτρεις των ταινιών μυστηρίου άλλη επιλογή πέρα από την αποθέωση. Το Cold In July είναι ένα θρίλερ με ρετρό στοιχεία που το σενάριο του θυμίζει έντονα τις δουλειές των αδερφών Coen και η εκτέλεση του τις καλύτερες ταινίες του John Carpenter.






Η ιστορία της ταινίας ξεκινάει με μια διάρρηξη. Όταν ο Hall ανακαλύπτει πως ένα βράδυ έχει κάποιος διαρρήξει το σπίτι του ενώ αυτός, η γυναίκα του και το παιδί του κοιμούνται δεν θα διστάσει να πατήσει την σκανδάλη και να σκοτώσει τον άγνωστο άντρα επικαλούμενος τον φόβο πως αυτός και η οικογένεια του κινδυνεύουν. Ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα του Hall ξεκινάει από την επόμενη ημέρα όταν εκτός από τις τύψεις που τον βασανίζουν αρχίσει να δέχεται απειλές από κάποιον ο οποίος παρουσιάζεται ως ο πατέρας του νεκρού δράστη. Στην προσπάθεια του να γλυτώσει από τις απειλές, ο Hall θα αρχίσει να "σκάβει" πιο βαθειά στην υπόθεση με την βοήθεια της αστυνομίας για να ανακαλύψει σύντομα ότι όλα αυτά που συμβαίνουν δεν είναι τόσο άπλα όσο δείχνουν πως είναι.

Πιστεύοντας πως οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για την ιστορία απλά θα χαλάσει τις πολλές εκπλήξεις που κρύβονται στο Cold In July αξίζει να αναφέρω πως τα παραπάνω αποτελούν μόλις ένα set up για το τι πρόκειται να ακολουθήσει από αυτό το σημείο και μετά για τον Hall. Αυτό που αρχικά μοιάζει σαν μια στάνταρ ιστορία στην οποία μια οικογένεια απειλείται από κάποιον άγνωστο και ένα τυπικό νέο-νουάρ φιλμ, μετατρέπεται σε μια τρελή ιστορία εκδίκησης όπου όλοι οι χαρακτήρες μετατρέπονται σε αντιήρωες.
Σίγουρα το πιο κουλ στοιχείο της ταινίας αποτελεί το πρωταγωνιστικό τρίο που προκύπτει, με τους Michael C. Hall, Sam Shepard και Don Johnson να δένουν τόσο απολαυστικά μεταξύ τους και να έχουν μια τόσο τρελή χημεία που αναγκάζουν την ταινία σε πολλές στιγμές να εκπέμπει και δείγματα μαύρης κωμωδίας.
Χωρίς να δίνω πολλά στοιχειά για την εξέλιξη της ιστορίας, ο τόνος και το στιλ της ταινίας αλλάζει εντελώς στο δεύτερο μισό, μετατρέποντας την σε μια ιστορία εκδίκησης που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της μιας και τα αναπάντεχα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Το τελευταίο μισάωρο γίνεται τόσο τρελό που έκανα παύση για να σιγουρευτώ πως όντως δεν πρόκειται για μια ταινία του John Carpenter αλλά για έναν φόρο τιμής σε αυτόν. Με τους καλοφτιαγμένους χαρακτήρες να ξεδιπλώνονται τελείως στα τελευταία λεπτά και με μια από τις πιο αγωνιώδες και καλοφτιαγμένες αναμετρήσεις που έχω δει εδώ και καιρό, το Cold In July μου θύμισε τις ταινίες αυτού του είδους με τις οποίες μεγάλωσα αλλά και τον λόγο που μεγαλώνοντας αγάπησα τον κινηματογράφο μέσα από αυτές.








Βαθμολογία : 9/10
Σκηνοθεσία : Jim Mickle
Παίζουν : Michael C. Hall, Sam Shepard, Don Johnson, Vinessa Shaw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου