Pages

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

My Life as a Zucchini (Ma vie de Courgette)

Το MY LIFE AS A ZUCCHINI, είναι μια μικρή σε διάρκεια, stop-motion ταινιούλα από την Γαλλία και η πρώτη μεγάλου μήκους για τον σκηνοθέτη Claude Barras. To φιλμ πραγματεύεται την σκληρή ζωή μέσα από τα μάτια μιας παρέας μικρών ορφανών. Τα παιδιά αυτά θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν αρκετές "σκληρές αλήθειες". Ίσως περισσότερες για μια ταινία που φαινομενικά μοιάζει μια ταινία για παιδιά. Όμως αν τυχαίνει να θυμάστε έστω και λίγο τον τρόπο σκέψης στα παιδικά σας χρόνια τότε σίγουρα θα βρείτε αρκετά ενδιαφέρουσα την συγκεκριμένη προσέγγιση.
 


Αρχικά γνωρίζουμε τον Courgette (ή αλλιώς "κολοκυθάκι" στα ελληνικά). Ορφανός από πατέρα, ζει στο σπίτι μαζί με την αλκοολική μητέρα του, στοιβάζοντας τα κουτάκια της μπύρας ενώ αυτή μεθάει και βλέπει όλη μέρα τηλεόραση. Σύντομα η απερίσκεπτη συμπεριφορά της θα την οδηγήσει σε ένα ατύχημα και στον θάνατο της μπροστά στα έκπληκτα μάτια του μικρού Courgette. Προτού συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έχει γίνει, ο μικρός θα μπει στο αυτοκίνητο ενός ευγενικού, μουστακαλή αστυνομικού και θα οδηγηθεί σε ένα ορφανοτροφείο στην εξοχή.


Η ζωή του όμως στο ορφανοτροφείο τις πρώτες ημέρες θα συνεχίσει να είναι δύσκολη και στενάχωρη. Όχι μόνο θα έχει να αντιμετωπίζει καθημερινά τον νταή του σχολείου αλλά και η σχέση του με τα υπόλοιπα παιδιά θα παραμείνει δύσκολη και αμήχανη. Η γοητεία όμως της ταινιας βρίσκεται στο ότι η ζωή συνεχίζεται πολύ πιο γρήγορα μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού.  Ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν πολλές φορές πιο εύκολα έναν χαμό απ'ότι οι ενήλικες.



Σύντομα όλα τα παιδιά θα γίνουν μια παρέα και μέσα από μια εκδρομή στο βουνό, θα γνωρίσουμε τον χαρακτήρα του καθενός αλλά και τι λείπει από το καθένα έτσι ώστε να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στην εξιλέωση. Για τον Courgette η ελπίδα αυτή θα έρθει με την μορφή του αστυνομικού ο οποίος νοιάζεται και επισκέπτεται συχνά τον μικρο του φίλο.


Όλη αυτή η ιστορία υποστηρίζεται από ένα animation και μια συμπαθητική αισθητική η οποία τονίζει όλα όσα θέλει να πει η ταινία. Οι ταινίες stop-motion και η ρεαλιστικότητα που εμπνέουν έχουν δείξει και στο παρελθόν πως για κάποιο λόγο μπορούν να αποδώσουν πολύ πιο έντονα το δράμα.

Το MY LIFE AS A ZUCCHINI είναι μια απλή ιστορία που είτε θα σας αφήσει αδιάφορους είτε θα σας συγκινήσει, ανάλογα με το πόσο θα αφεθείτε στα γεγονότα. Προσωπικά σε τόσο μικρή διάρκεια (μόλις 66λεπτά) δεν έχω ξαναδεί τόσο γεμάτη και ολοκληρωμένη ταινία. Καμία που να θυμάμαι τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον.






Σκηνοθεσία : Claude Barras
Σενάριο : Gilles Paris, Celine Sciamma
Παίζουν : Gaspard Schlatter, Sixtine Murat, Paulin Jaccoud

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου