Pages

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

I Don't Feel At Home in This World Anymore

Ακούγοντας το και μόνο, μπορώ να πω με σιγουριά πως το I DONT FEEL AT HOME IN THIS WORLD ANYMORE, είναι σίγουρα η ταινία με τον πιο δύσχρηστο τίτλο που έχω ακούσει. Αν μη τι άλλο, μόνο σε μια τόσο περίεργη ταινία θα ταίριαζε ένας τέτοιος τίτλος. Επηρεασμένος από την συνεργασία του στις δυο τελευταίες ταινίες με τον σκηνοθέτη Jeremy Saulnier (Blue Ruin, Green Room), ο ηθοποιός Macon Blair αποφασίζει να προχωρήσει στην πρώτη του σκηνοθετική προσπάθεια της οποίας επιμελείται ο ίδιος και το σενάριο. Μια κατηγορία από μόνη της, η συγκεκριμένη θα σας κάνει να πείτε την κλασική ατάκα "Δεν φτιάχνουν πλέον ταινίες σαν και αυτήν".



Ο λόγος που νομίζω πως πολλοί μπορεί να σκεφτούν την παραπάνω ατάκα είναι γιατί πρόκειται για μια ταινία που βασίζεται υπερβολικά στους περίεργους χαρακτήρες της. Βάζοντας την ιστορία σε δεύτερη μοίρα, ο δημιουργός δίνει κυρίως έμφαση στις λεπτομέρειες των ηρώων και στην μεταξύ τους επικοινωνία.

Ενάντια στην αδικία και σε μια μολυσμένη κοινωνία, όλα θα ξεκινήσουν όταν μια μερα, ένα ντόμινο από ατυχή γεγονότα θα κάνουν την νοσοκόμα Ruth (Melanie Lynskey) να "ξυπνήσει" και να πάρει την κατάσταση στα χέρια της . Το κερασάκι στην τούρτα θα είναι όταν με την επιστροφή της από την δουλειά θα ανακαλύψει πως κάποιος έχει διαρρήξει το σπίτι της και έχει κλέψει τα ασημικά σκεύη που της είχε αφήσει η γιαγιά της.


Σε μια κατάσταση απελπισίας, η Ruth θα βρει κάποια στοιχεία που θα την οδηγήσουν στους πιθανούς κλέφτες και αποφασίζει, παραβλέποντας τις οδηγίες της αστυνομίας, να τους βρει, να αποκτήσει την δικαιοσύνη και με κάποιο τρόπο που όμως δεν γνωρίζει, να τους τιμωρήσει για τις πράξεις τους. Έστω και λεκτικά, βγάζοντας του ένα κήρυγμα. Για να πλησιάσει τους επικίνδυνους εγκληματίες θα ζητήσει την βοήθεια του "πειραγμένου" γείτονα της  Tony (Elijah Wood) ο οποίος είναι παθιασμένος με τις πολεμικές τέχνες και κουβαλάει συνεχώς μαζί του αστεράκια νίντζα και κρόταλα. 


Με όποιον τρόπο και αν προσπαθήσω να περιγράψω το είδος της ταινίας μάλλον θα πέσω έξω. Είναι λίγο απ'όλα. Είναι σίγουρα θρίλερ για την αγωνία που θα δημιουργήσει σιγά σιγά αλλά και για τους σκοτεινούς τόνους που προσπαθεί να κρατήσει. Τα τελευταία λεπτά της κατά τα άλλα μικρής ταινίας, το μυστήριο και η αγωνία θα λήξουν με μια απότομη έκρηξη ρεαλιστικής βίας που προσωπικά με έπιασε απροετοίμαστο και κοιτούσα με το στόμα ανοιχτό.

Το I DONT FEEL AT HOME IN THIS WORLD ANYMORE είναι όμως και μια καλογραμμένη κωμωδία. Υπήρξαν 2-3 στιγμές που πραγματικά δεν μπορούσα να σταματήσω να γελάω. Μπορεί η ταινία να θέλει να περάσει έναν ρεαλιστικό και επικίνδυνο κόσμο στον θεατή όμως οι χαρακτήρες που βρίσκονται μέσα σε αυτόν είναι μερικές πολύ εκκεντρικές και σχεδόν καρτουνίστικες φιγούρες.

Η ταινία μπαίνει ανάμεσα στις 4-5 ανεξάρτητες παραγωγές που περιμένω να δω κάθε χρόνο με αγωνία και ελπίζω να μην σταματήσουν να γυρίζονται την επόμενη χρονιά γιατί πολύ απλά δεν θα λάβουν την ανάλογη απήχηση απ'το κοινό. Είναι από αυτές που θα σε κάνει χαρούμενο στην σκέψη ότι απλά και μόνο γυρίστηκε και εσύ είχες την τύχη να την ανακαλύψεις. 
Ψάξτε το, βρείτε το και όταν σας δοθεί η ευκαιρία δείτε το.





Σκηνοθεσία : Macon Blair
Σενάριο : Macon Blair
Παίζουν : Melanie Lynskey, Elijah Wood, Chris Doubek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου