Pages

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Split

Ο γνωστός παραμυθάς ταινιών τρόμου και σκηνοθέτης M. Night  Shyamalan έχει μέχρι σήμερα να επιδείξει μια σχετικά περίεργη καριέρα με πολλά σκαμπανεβάσματα. Ωστόσο, μετά από μερικές "απογοητεύσεις" τα τελευταία χρόνια, το 2015 επιβεβαίωσε μια στροφή στην καριέρα του με το THE VISIT το οποίο αν και ήταν μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού, ήταν  σίγουρα ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Τα καλά νέα είναι πως και η καινούργια του ταινία αποτελεί μια εξίσου ευχάριστη και καλοδεχούμενη έκπληξη.



Η ιστορία ξεκινάει γρήγορα και μπαίνει κατευθείαν στο θέμα παρουσιάζοντας μια απαγωγή. Τρεις μαθήτριες λυκείου, η Claire (Haley Lu Richardson), η Marcia (Jessica Sula) και η κάπως περιθωριακή και αντικοινωνική Casey (Any Taylor-Joy) θα μπουν στο αυτοκίνητο με το οποίο ο πατέρας της Claire Θα τις γυρίσει στο σπίτι μετά από ενα πάρτι. Σύντομα όμως θα συνειδητοποιήσουν πως ο άντρας που κάθισε στην θέση του οδηγού δεν είναι ο πατέρας της Claire αλλά ένας άγνωστος (ως Kevin ο James McAvoy) ο οποίος πολύ γρήγορα θα αφήσει αναίσθητα τα τρία κορίτσια και θα τα μεταφέρει στο υπόγειο καταφύγιο που έχει ετοιμάσει γι αυτές.


Οι συχνές επισκέψεις στο δωμάτιο που είναι παγιδευμένες οι τρεις κοπέλες θα τους φανερώσουν πως ο απαγωγέας τους είναι ένας άρρωστος άνθρωπος με πολλές προσωπικότητες. Η μόνη που θα βρει το κουράγιο να πλησιάσει τον Kevin θα είναι είναι η Casey η οποία μοιάζει να έχει κάτι παραπάνω από τα προσόντα μίας μέσης, σχετικά ανήμπορης ηρωίδας.

Καθ'όλη την διάρκεια της ταινίας και μέσα από φλας μπακ της παιδικής της ηλικίας, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να μάθει περισσότερα πράγματα για το μυστήριο παρελθόν του συγκεκριμένου κοριτσιού.


Παραλληλα με την απαγωγη, μαθαινουμε ομως και πολλα πραγματα για τον Kevin μεσα απο τις συχνες επισκεψεις στην ψυχολογο του, Dr Fletcher. Η γιατρος ειναι καλη με τον Kevin και πιστευει πως μπορει να τον βοηθησει. Η πολυετης ερευνα της πανω στην συγκεκριμενη ασθενια την εκανε να πιστεψει στην δυναμη του μυαλου που υπαρχει στους ανθρωπους σαν και αυτον.
Μέχρι το τέλος, η μεταξύ τους σχέση θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε πολλά από τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί. Τι τελικά θέλει από τα κορίτσια ο Kevin; Πως αυτές θα καταφέρουν να αποδράσουν; Και φυσικά το μεγαλύτερο μυστήριο της ταινίας το οποίο είναι το πως οι πολλές προσωπικότητες του Kevin αντιδρούν μεταξύ τους και ποια από αυτές τελικά θα επικρατήσει στο τέλος.

Όσο αναφορά το σενάριο και ειδικά την ιστορία, αν μπορούσαμε να χωρίσουμε το SPLIT σε ενότητες, τότε η κάθε μια είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα από την προηγούμενη και η αγωνιά χτίζεται κλιμακωτά με έξυπνο τρόπο. Πάνω απ' όλα πρόκειται για μια ταινία που δεν υποτιμάει την νοημοσύνη του θεατή. Η νεαρή πρωταγωνίστρια του περσινού THE WITCH, Any Taylor-Joy φαίνεται πως διαδέχεται αυτή την περίοδο τον έναν ανατριχιαστικό ρόλο μετά τον άλλον. Ρόλοι που φαίνεται πως της πηγαίνουν γάντι.

Ο κύριος λόγος όμως που η ταινία κάνει καλά την δουλειά της, είναι σίγουρα ο James McAvoy. Ο ηθοποιός καταφέρνει να μεταφέρει έναν απίστευτα απαιτητικό ρόλο με μεγάλη επιτυχία. Ο χαρακτήρας του Kevin, είναι ενοχλητικός, αστείος, τρομακτικός, μυστήριος και εξαιρετικά αναπάντεχος. Ένας άλλος ηθοποιός και λίγο λιγότερο ταλέντο πιθανόν να έκαναν τον συγκεκριμένο ρόλο να μοιάζει αστείος. Θα προτιμούσα να αποφύγω τις λεπτομέρειες για τους διαφορετικούς χαρακτήρες που υποδύεται έτσι ώστε να έχετε την ευκαιρία να τον απολαύσετε περισσότερο.


Γενικά το SPLIT είναι ακόμα ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για τον M.Night Shyamalan και πιστεύω πως όλοι θέλουμε να τον δούμε συνεχίσει να φτιάχνει στο μέλλον αυτές τις ταινίες στις οποίες έχει αποδείξει εδώ και χρονιά πως είναι καλός.
Μια ενδιαφέρουσα αφήγηση, ένα ταιριαστό καστ ηθοποιών και μερικές αναπάντεχες εκπλήξεις (δεν θα ήταν ταινία του Shyamalan χωρίς εκπλήξεις) θα κάνουν τις δυο ώρες διάρκειας να μοιάζουν πολύ λιγότερες.





Σκηνοθεσια : M. Night Shyamalan
Παίζουν : James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου