Pages

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Hell Or High Water

Το HELL OR HIGH WATER, είναι μια απλή, βίαιη και σχεδόν προβλέψιμη ιστορία καταδίωξης. Ένα κυνικό σύγχρονο γουέστερν που διαδραματίζεται στην πολιτεία του Τέξας. Ο Βρετανός σκηνοθέτης David Mackenzie, μετά την ταινία έκπληξη του 2013, STARRED UP, μας δίνει ακόμα μια καλοφτιαγμένη ιστορία με ιδιαίτερη έμφαση στους χαρακτήρες και προσθέτει ακόμα μια επιτυχία στην συλλογή του.

 




Η ταινία ξεκινάει βάζοντας τον θεατή κατευθείαν στο νόημα της υπόθεσης, με μια ληστεία και μια καταδίωξη. Ο Chris Pine και ο Ben Foster, ίσως στους καλύτερους ρόλους της καριέρας τους, υποδύονται δυο αδέρφια, τον Toby και τον Tanner, των οποίων η αναγκαιότητα εξόφλησης των χρεών της οικογενειακής τους φάρμας τους αναγκάζει να οργανώσουν μια σειρά από ληστείες τραπεζών.
Η ιδέα πίσω από τις καλά οργανωμένες ληστείες θα είναι να περιορίζονται στα μικροποσά έτσι ώστε η αστυνομία να μην βάλει ποτέ την υπόθεση τους ψηλά στην λίστα με τα άλυτα εγκλήματα. Οι πρώτες τους προσπάθειες θα γίνουν σωστά και τα δυο αδέρφια δεν θα αφήσουν κανένα ίχνος πίσω τους με αποτέλεσμα να παραμείνουν καλά κριμένοι. Σύντομα όμως, σε μια στιγμή χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, ο Tanner, όντας ο πιο θερμόαιμος από τους δυο, θα φερθεί απερίσκεπτα και θα τραβήξει τα βλέμματα της τοπικής αστυνομίας πάνω τους.


Από την αντίπαλη πλευρά έχουμε τον Marcus (Jeff Bridges). Έναν Τεξανό αστυνομικό ο οποίος παλεύει να συμφιλιωθεί με την ιδέα πως έχει πλέον μεγαλώσει και πως σύντομα θα πρέπει να βγει στην σύνταξη. Αυτή η σειρά ληστειών όμως θα τραβήξει την προσοχή του και θα τον βοηθήσει να ξεχάσει προς στιγμήν τα προβλήματα του και να ξετρυπώσει τους ενόχους πίσω από τα εγκλήματα.


Όποιος νομίζει πως μετά από αυτή την μίνι-σύνοψη γνωρίζει για το τι ταινία πρόκειται να δει, κάνει λάθος. Δηλαδή κατά κάποιο τρόπο όντως γνωρίζει αλλά αυτό που θέλω να πω είναι πως οι πραγματικές αξίες της ταινίας δεν είναι τόσο επιφανειακές. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται σε στιγμές απόλυτης σιωπής μεταξύ των χαρακτήρων. Όσο ο σκηνοθέτης μας μεταφέρει μια στην πλευρά των αδερφών και μια στης αστυνομίας, δημιουργεί ένα κοντράστ συμπαθειών στον θεατή. Ο Toby είναι πιο λιγομίλητος και έρχεται συχνά αντιμέτωπος με τις αξίες του, ενώ ο Tanner είναι φωνακλάς, δεν πολυσκέφτεται και έχοντας μόλις βγει από την φυλακή δεν νιώθει πως υπάρχει νόμος που να ισχύει γι αυτόν. 
Όσο περνάει η ώρα, θα είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς ποιος τελικά είναι ο καλός και ποιος ο κακός εδώ και τι πραγματικά αξίζει στον καθένα από τους τρεις πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες.
 
Ο Ben Foster και ο Chris Pine δίνουν σίγουρα δυο πολύ διαφορετικούς και ξεχωριστούς ρόλους απ' ότι τους έχουμε συνηθίσει, ενώ ο Jeff bridges παραμένει ηθοποιός-εγγύηση για χαρακτήρες σαν αυτόν. Το HELL OR HIGH WATER, αντλεί πολλά στοιχεία από παλιότερες επιτυχίες του είδους όμως καταφέρνει να διατηρήσει παράλληλα και ένα δικό του ύφος. Άλλες φορές το κάνει κάπως άχαρα και άλλες παντρεύει τα πάντα υπέροχα μεταξύ τους. Όπως και να χει, είναι πολλές οι καλές στιγμές σ'αυτή την ταινία για να την προσπεράσετε.
 
 
 
 
Σκηνοθεσία : David Mackenzie
Παίζουν : Chris Pine, Jeff Bridges, Ben Foster

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου