Pages

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

La La Land

Ο Ιανουάριος για την χώρα μας, είναι ο μήνας που περιμένουμε να απολαύσουμε τις πολυαναμενόμενες, οσκαρικές ταινίες που έκαναν πρεμιέρα στην Αμερική την περίοδο του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Και είναι πολλές. Μια από αυτές για μένα ήταν και το "La La Land". Ο σκηνοθέτης του "Whiplash" Damien Chazelle, αυτήν την φορά δημιουργεί έναν φόρο τιμής στα κλασικά μιούζικαλ που τόσο απολαμβάνω και η περιέργεια μου είχε φτάσει στα ύψη.





Παρόλο που η ταινία διαδραματίζεται στην μοντέρνα εποχή που ζούμε, παραμένει ένα ταξίδι στο παρελθόν των 40's και 50's που με έκανε να ξεφύγω εντελώς από το σήμερα. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως αυτη τη ανασκόπηση στο παρελθόν, το "La La Land" την κάνει να φαίνεται εύκολη.

Η ταινία σε κάνει να την ερωτευτείς από το πρώτο κιόλας λεπτό, παρουσιάζοντας ένα μουσικοχορευτικό κομμάτι με οδηγούς που βρίσκονται αποκλεισμένοι από την κίνηση σε έναν τεράστιο αυτοκινητόδρομο του Λος Άντζελες και σιγά σιγά μετατρέπουν την βαριεστημάρα τους σε γιορτή. Η απαιτητική και πανέμορφη σκηνοθεσία εκεί σε συνδυασμό με την ανεβαστική μουσική, προετοιμάζει τον θεατή για τον οπτικοακουστικό οργασμό που πρόκειται να ακολουθήσει. Αυτό φυσικά εάν αγαπάτε τα μιούζικαλ και την τζαζ.


Στην τρίτη τους συνεργασία (μετά τα Crazy, Stupid Love και Gangster Squad), o Ryan Gosling και η Emma Stone, έχουν αναπτύξει πλέον μια πολύ καλή χημεία μεταξύ τους. Τόσο καλή που δεν θα φανταζόμουν κανέναν άλλον να υποδύεται τους συγκεκριμένους ρόλους.
Ο Gosling υποδύεται τον Sebastian. Έναν μουσικό της τζαζ ο οποίος ζει και αναπνέει για το αγαπημένο του είδος μουσικής. Ακούει τους δίσκους βινυλίου του στο σπίτι και τις παλιές του κασέτες στο αυτοκίνητο. Το όνειρο του είναι να διασώσει την τζαζ, ανοίγοντας στο μέλλον το δικό του "old school" τζαζ μπαρ όπως ο ίδιος το ονειρεύεται.


Η δεύτερη πρωταγωνίστρια, Emma Stone, υποδύεται την Mia. Μια γυναίκα που τρέφει μεγάλο έρωτα για τις κλασικές ταινίες της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ και προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αναγνωριστεί σαν ηθοποιός. Την έχουν απορρίψει όμως από αμέτρητες οντισιόν και αυτό σιγά σιγά αρχίζει να την αποθαρρύνει. Για τα προς το ζην, εργάζεται ως υπάλληλος σε ένα γραφικό καφέ που βρίσκεται μέσα στα στούντιο της Warner Bros.
Την στιγμή που και οι δυο είναι έτοιμοι να αρχίσουν να εγκαταλείπουν τα όνειρα τους και η πίστη τους ξεκινάει να δοκιμάζεται, γνωρίζουν ο ένας τον άλλον.

Μπορεί η ιστορία να ακούγεται ίσως κλασική ή απλή αλλά εκεί βρίσκεται και η μαγεία της ταινίας. Ας μην ξεχνάμε ότι το παν ειναι ο τρόπος που θα διηγηθεί κάποιος την ιστορία.
Πέρα από τους δυο χαρισματικούς ηθοποιούς, μιλάμε για χρώματα, παιχνίδια με τους φωτισμούς και τις γωνίες λήψεις και σκηνικά και τοπία που σε βγάζουν τελείως από το κλίμα της εποχής μας και σε ταξιδεύουν.
Το πολύ έξυπνο τέλος που δίνεται, έρχεται για να σου θυμίσει πως αυτό που μόλις παρακολούθησες δεν είναι μια από τα ίδια αλλά κάτι ξεχωριστό με τον δικό του χαρακτήρα. 

Το κερασάκι στην τούρτα είναι τα πιασάρικα τζαζ κομμάτια που θα σε κάνουν να θέλεις να σηκωθείς και να χορέψεις μέσα στην αίθουσα ή έστω να χτυπήσεις τα δάκτυλα σου με τον ρυθμό. Το παραπάνω μικρό κείμενο το έγραψα ακούγοντας το σάουντρακ της ταινίας και κουνώντας το κεφάλι μου για περίπου δυο ώρες. Αν μπορούμε να ορίσουμε το πόσο καλή είναι μια ταινία απλά και μόνο με βάση το πόσο μας έχει διασκεδάσει τότε το "La La Land" είναι μια ταινία που με διασκέδασε πολύ και χάρηκα που ξεκίνησα την κινηματογραφική χρονιά με αυτήν. 




Σκηνοθεσία : Damien Chazelle
Παίζουν : Ryan Gosling, Emma Stone, John Legend, J.K. Simmons

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου