Pages

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Everest

Είναι γνωστό πως το ψηλότερο  βουνό του κόσμου συνδέεται με αμέτρητες τραγωδίες από τότε που οι πρώτες ομάδες ανθρώπων ξεκίνησαν για την κορυφή κάπου στην δεκαετία του 50'. Μια από τις πιο τραγικές εξ αυτών εξιστορεί και η ταινία Everest. Πρόκειται για μια ιστορία που αποδεικνύει την δύναμη του ανθρώπου εάν υπάρχει θέληση για ζωή αλλά και τον λόγο που η φύση δεν μας έχει "κατασκευάσει" αρκετά ανθεκτικούς ώστε να πραγματοποιούμε παρόμοια επιτεύγματα τόσο εύκολα. Αξίζει να αναφερθεί ότι την δεκαετία του 90' οπού και διαδραματίζεται η ταινία κάθε χρόνο οι νεκροί ήταν τρεις φορές περισσότεροι από αυτούς που τελικά καταφέρνανε να φτάσουν μέχρι την κορυφή και ξανά πίσω.

Στις αρχές τις δεκαετίας του 90', πολλές εταιρίες ξεκίνησαν να πουλάνε θέσεις σε επανδρωμένες αποστολές με έμπειρους οδηγούς με στόχο την κορυφή του βουνού Έβερεστ. Φυσικά οι πελάτες αποτελούταν κυρίως από ευκατάστατα μέλη μιας και μια θέση στις αποστολές αυτές στοίχιζε 60.000 με 65.000 δολάρια πριν από 20 χρόνια. Το σπορ έγινε αρκετά διάσημο σύντομα και έτσι το 1996 συμπληρώθηκαν 20 διαφορετικές ομάδες από διαφορετικές εταιρίες οι οποίες ξεκίνησαν παράλληλα με τον ίδιο προορισμό αλλά και τον αναπόφευκτο ανταγωνισμό μεταξύ των οδηγών. Ο Rob (Jason Clarke) είναι ένας από αυτούς του οδηγούς. Την τελευταία φορά απέτυχε να φτάσει στην κορυφή με την ομάδα του ενώ αυτήν χρονιά υπολογίζει πως με μεγαλύτερη προσοχή θα τα καταφέρει.
Ο δρόμος προς την κορυφή θα είναι δύσκολος μιας και όλες οι διαδρομές είναι γεμάτες με ανθρώπους από τις άλλες ομάδες και υπάρχει καθυστέρηση. Για τον λόγο αυτόν ο Rob θα ενώσει την ομάδα του με αυτήν του οδηγού Scott (Jake Gyllenhaal) και της δικής του ομάδας. Στον δρόμο για την τελική κάθοδο όμως οι πολλές καθυστερήσεις θα κάνουν τους αναβάτες να αργήσουν και μια μεγάλη καταιγίδα θα τους προλάβει όσο βρίσκονται ακόμα σχεδόν στο ψηλότερο σημείο.


Μιας και πρόκειται για αληθινή ιστορία, περιμένεις ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους δεν θα επιστρέψουν ποτέ πίσω στα σπίτια τους. Απλά δεν μπορείς να καταλάβεις ποιοι θα είναι αυτοί. Καθ'όλη την διάρκεια γνωρίζουμε αρκετούς χαρακτήρες που υποδύονται σχεδόν αψεγάδιαστα από μια μεγάλη λίστα γνωστών ηθοποιών. Εκτός από τον Jason Clarke και τον Jake Gyllenhaal, σε ρόλους βασικούς συναντάμε επίσης τον Josh Brolin, την Keira Knightley, την Emily Watson, την Robin Wright αλλά και τον Sam Worthington σε έναν ρόλο που ίσως χάνεται λίγο μέσα στο πλήθος. Ο Ισλανδός σκηνοθέτης Baltasar Kormakur βασίζεται αρκετά στο συναίσθημα, με ένα πολύ ταιριαστό μουσικό θέμα αλλά και πολλά συναισθηματικά έντονα τηλεφωνήματα από τα σπίτια των ορειβατών.


Οπτικά το φιλμ μοιάζει πανέμορφο από κάθε άποψη. Οι πεντακάθαρες φωτογραφίες και τα κρυστάλλινα τοπία σε συνδυασμό με τα καλοδουλεμένα ειδικά εφέ (γιατί δεν πιστεύω όλο το καστ να ανέβηκε τόσο ψηλά για τις ανάγκες των γυρισμάτων) δένουν φανταστικά μεταξύ τους και ο σκηνοθέτης κάνει ότι μπορεί για να μετατρέψει και τον θεατή σε ένα μέλος της αποστολής. Τελειώνοντας την ταινία και βλέποντας όλα τα μέρη που διέσχισαν οι ορειβάτες, ένιωσα πραγματικά σαν να τα έχω επισκεφτεί και ο ίδιος.
Το κυριότερο όμως που σου μένει από την ιστορία είναι πως για ένα μεγάλο διάστημα πλούσιοι άνθρωποι πίστευαν πως μπορούσαν να εξαγοράσουν τον δρόμο προς την δόξα ανεβαίνοντας το συγκεκριμένο βουνό, αγνοώντας τους κινδύνους που κρύβονται εκεί πάνω για αυτούς αλλά και τους ανθρώπους που πληρώνονται για να βρίσκονται μαζί τους. Μοιάζει περισσότερο με μια σημαντική αλήθεια παρά με μια ιστορία ηρωισμού.
Εντέλει το Everest αποτελεί έναν οπτικό οργασμό και ένα όμορφο ταξίδι σε ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου. Ίσως να μην είναι η καλύτερη ταινία της χρονιάς αλλά δεν θα βρείτε και πολλά πράγματα που θα σας ενοχλήσουν τελειώνοντας την.





Βαθμολογία : 8
Σκηνοθεσία : Baltasar Kormakur
Παίζουν : Jason Clarke, Josh Brolin, Jake Gyllenhaal, Emily Watson, Sam Worthington, Keira Knightley

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου