Pages

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

The Handmaiden

Ο σκηνοθέτης Park Chan Wook, έγινε γνωστός μέσα από τις ιστορίες εκδίκησης που ξεκίνησε να διηγείται στις αρχές του 2000 και κατέληξε να θεωρείται σήμερα ένας μάστερ του μοντέρνου κινηματογράφου και των ιστοριών αυτού του είδους. Το "The Handmaiden" είναι η νέα του φανταστική, ερωτική ιστορία εκδίκησης και πάθους. Μια υπέροχη ταινία που μέχρι να την δω δεν γνώριζα πόσο πολύ την είχα ανάγκη.

 




Η ταινία, αποτελεί την μεταφορά της νουβέλας της Sarah Waters με τον τίτλο "Fingersmith". Πρωταγωνιστής εδώ είναι η πολύπλοκη σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σε τρεις χαρακτήρες. Μια σχέση που διαδραματίζεται με προσεκτική λεπτομέρεια, μεταξύ ενός απατεώνα, μιας κλέφτρας και μιας πλούσιας κληρονόμου.
Σε μια ταινία όπου ο θάνατος, τα πισωμαχαιρώματα και το πάθος είναι συνεχώς παρών, είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς την ιστορία χωρίς να χαλάσει τις εκπλήξεις που υποβόσκουν.
Αυτό που μπορεί να ειπωθεί ωστόσο είναι πως όλα ξεκινούν από την Κορέα (κάτω από την Ιαπωνική κατοχή) την δεκαετία του '30. Εκεί, η φτωχή αλλά καλή στο κλέψιμο Sook-Ηee, προσλαμβάνεται από έναν απατεώνα ο οποίος υποδύεται τον δούκα, για να συνεργαστεί μαζί του και να κλέψουν την περιουσία μιας πλούσιας και νεαρής κληρονόμου.


Ο ρόλος της Sook-Hee, θα είναι να ξεκινήσει δουλειά ως προσωπική υπηρέτρια της πλούσιας γυναίκας. Με τον καιρό θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της και να την πείσει να πέσει στην αγκαλιά και να παντρευτεί τον απατεώνα-δούκα ο οποίος παρουσιάζεται ως υποψήφιος γαμπρός, θαμπωμένος από την ομορφιά της γυναίκας. Μετά τον γάμο, ο δούκας και η Sook-Hee θα βγάλουν από την μέση την πλούσια κληρονόμο και θα μοιραστούν την περιουσία της.
Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν απλά θεωρία φυσικά, μιας και τα γεγονότα θα πάρουν αναπάντεχη τροπή από την στιγμή που οι δυο γυναίκες θα αναπτύξουν μια περίεργη σχέση μεταξύ τους.  
 
 
Από αυτό το σημείο και μετά, η ταινία ξεκινάει να φανερώνει κρυφές εκπλήξεις, όσο οι χαρακτήρες κάνουν και λένε πράγματα για τα οποία δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία φυσικά, χάρη στον έξυπνο τρόπο με τον οποίο η αφήγηση της ταινίας παίζει με τον θεατή.
Οι λιγοστοί ηθοποιοί κάνουν τους χαρακτήρες να φαίνονται αξιαγάπητοι και σε αναγκάζουν να νοιάζεσαι για κάθε τους απόφαση. Ακόμα και αν αυτή η απόφαση είναι ξεκάθαρα, πέρα για πέρα λάθος.
 
Γύρο από το ταιριαστό κάστ, όπως θα περίμενε κανείς, συναντάμε πανέμορφα κοστούμια, αψεγάδιαστα σκηνικά και μια σκηνοθεσία που αξίζει πολλά βραβεία. Για μένα το "The Ηandmaiden", αξίζει πολύ μεγαλύτερη αναγνώριση και δημοσιότητα. Είναι από εκείνες τις ταινίες που έχουν την δύναμη να σε στοιχειώσουν για πολύ καιρό με τις εικόνες της. Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που οι δυόμιση ώρες ταινίας μου φάνηκαν τόσο λίγες.
 
 
 
 
Σκηνοθεσία : Chan-wook Park
Παίζουν : Min-hee Kim, Jung-woo Ha, Jin-woong Jo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου