Pages

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Captain Fantastic

Το "Captain Fantastic", τυχαίνει να είναι η καλύτερη ταινία με υπερηρωικό τίτλο που είδα φέτος. θα μπορούσε να λέγεται εναλλακτικά και "Worlds Greatest Dad" αλλά αυτό υπάρχει ήδη σε άλλη ταινία. Η δεύτερη ταινία του Matt Ross για την οποία γράφει ο ίδιος και το σενάριο, μας διηγείται την συγκινητική ιστορία ενός πατέρα που προσπαθεί να μεγαλώσει μόνος και να εντάξει τα έξι παιδιά του στον σύγχρονο πολιτισμό.
 





Ο Ben (Viggo Mortensen), είναι πατέρας έξι παιδιών και ζει μαζί τους μακριά από την πόλη, σε ένα δάσος. Εκεί, τα εκπαιδεύει να κυνηγάνε την τροφή τους και να επιβιώνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μάχη σώμα με σώμα, καθημερινή γυμναστική και διαλογισμός. Επίσης φροντίζει και για την μόρφωση τους, αναθέτοντας τους βιβλία για διάβασμα, μαθαίνοντας τους για τις τέχνες και την φιλοσοφία και κρατώντας το μορφωτικό τους επίπεδο πολύ ψηλότερα από αυτό των υπολοίπων παιδιών της ηλικίας τους. Τους τελευταίους τρεις μήνες η μητέρα της οικογένειας είναι αναγκασμένη να βρίσκεται σε νοσοκομείο της πόλης λόγο σοβαρής αρρώστιας.


Όταν τελικά η γυναίκα πεθαίνει μια μέρα, ο πατέρας της θα αναλάβει την κηδεία και θα ζητήσει τηλεφωνικά από τον Ben να μην παρευρεθεί στην τελετή γιατί τον θεωρεί υπεύθυνο για τον θάνατο της. Ο Ben, γνωρίζοντας πως η γυναίκα του δεν επιθυμούσε μια λυπητερή δεξίωση και μια ταφή μετά τον θάνατο της, αποφασίζει να πάρει την οικογένεια του και να ταξιδέψει μέχρι το Νέο Μεξικό για να σταματήσει την εκκλησιαστική τελετή.
Στον δρόμο για την κηδεία, αυτός και τα έξι παιδιά θα έρθουν αντιμέτωποι με μερικές σκληρές αλήθειες για την σύγχρονη ζωή που θα τους αναγκάσουν να σκεφτούν το πως θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν από δω και πέρα.


Για αρχή, από μόνο του το φιλμ δείχνει εξαιρετικά όμορφο. Είτε η οικογένεια βρίσκεται και εκπαιδεύεται ανάμεσα σε τεράστιες δασικές εκτάσεις είτε βρίσκεται ανάμεσα σε σπίτια και εμπορικά κέντρα, τα χρώματα και η σκηνοθεσία δένουν υπέροχα. Όσο αναφορά το καστ, μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι ρόλοι των έξι παιδιών. Παίρνουν ακριβώς τον χρόνο που τους χρειάζεται και προσφέρουν μερικές πολύ προσγειωμένες και συγκινητικές στιγμές.

Παρ'όλα αυτά, τα εύσημα ανήκουν δικαιωματικά στον Viggo Mortensen. Ο τύπος έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια την αξία του μέσα από πολύ δυνατούς ρόλους και ταινίες και το κάνει και πάλι. Ο Ben είναι σκληρός αλλά αξιαγάπητος πατέρας που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα παιδιά του και την τελευταία επιθυμία της γυναίκας του και ενώ είναι γεμάτος θυμό και θλίψη, το πρόσωπο του συνεχίζει να δείχνει γαλήνιο και φιλικό.

Το "Captain Fantastic", είναι μια ταινία γεμάτη με ψυχή και συναίσθημα που θέτει πολλά ερωτήματα και δίνει πολλές απαντήσεις σε αυτά που θα σας κάνουν να συγκινηθείτε, να σκεφτείτε ή και να γελάσετε. Τέτοιου είδους υπερηρωικές  ταινίες είναι κάθε χρόνο καλοδεχούμενες.





Σκηνοθεσία : Matt Ross
Παίζουν : Viggo Mortensen 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου