Pages

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Swiss Army Man

Μπορεί τελευταία να μας αρέσει να επαναλαμβάνουμε την ανάγκη μας για πρωτότυπα σενάρια και αυθεντικές ιδέες στον κινηματογράφο αλλά πρέπει να παραδεχτούμε πως το 2016 ήταν αρκετά γενναιόδωρο μέχρι στιγμής όσο αναφορά αυτό το κομμάτι. Μια από τις πιο πρωτότυπες εξ αυτών για την χρονιά μας, τυχαίνει να είναι και το "Swiss Army Man". Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία των Dan Kwan Και Daniel Scheinert, είναι ίσως η πιο αλλόκοτη και παράλληλα μια από τις πιο καλοφτιαγμένες ταινίες που θα δείτε φέτος. Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν θα μπορεί να πει "μια από τα ίδια" μετά από αυτό.
 

Ο για ακόμα μια φορά εκπληκτικός Paul Dano, υποδύεται τον Hank. Έναν απελπισμένο άντρα ο οποίος μοιάζει να βρίσκεται χαμένος σε ένα απομονωμένο νησί. Έχοντας χάσει πλέον κάθε ελπίδα σωτηρίας, είναι έτοιμος να δώσει ένα τέλος στην ζωή του.
Λίγο προτού πάρει την δύσκολη απόφαση, το κύμα θα ξεβράσει το πτώμα ενός άντρα στο ίδιο νησί που θα τραβήξει την προσοχή του. Παρά τις προσπάθειες του να επαναφέρει στην ζωή τον άγνωστο, η ανάγκη θα κάνει το νεκρό κορμί του Manny (αυτό είναι το όνομα που θα του δώσει), ξαφνικά να κινείται και σιγά σιγά να μιλάει και να επικοινωνεί κανονικά με τον νεαρό ναυαγό.



Ο Manny είναι νεκρός και αυτό το γνωρίζει καλά ο Hank. Παρ' όλα  αυτά θα τον πάρει μαζί του κουβαλώντας τον στην πλάτη και θα ξεκινήσει μαζί του μια καινούργια φιλία. Από την άλλη, ο Manny έρχεται στην ζωή γεμάτος ερωτήματα. Σαν ένας εξωγήινος που μόλις ήρθε στην γη και διερευνά το ανθρωπινό είδος. Θέλει να μάθει πολλά πράγματα και κυρίως τις ανθρώπινες απολαύσεις. Τι είναι η φιλία; Τι είναι το σεξ και τι ο αυνανισμός; Τι κάνουν οι άνθρωποι όταν μένουν μόνοι τους;

Ο Manny παράλληλα θα λάβει και τον ρόλο του ελβετικού σουγιά (εξου και ο τίτλος), αφού ο Hank θα χρησιμοποιήσει το άψυχο κορμί του και τα ασταμάτητα αέρια που αποβάλει για να ανάψει φωτιά, να κόψει ξύλα (μην ρωτάτε πως) αλλά και σαν πυξίδα. Γενικότερα, θα μετατραπεί στο εργαλείο το οποίο θα τον βοηθήσει να γυρίσει πίσω στον πολιτισμό.


Για αρχή, o Paul Dano και ο daniel Radcliffe αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά πως είναι δυο ταλαντούχοι ηθοποιοί οι οποίοι έχουν σκοπό να ξεχωρίσουν μέσα από τις δουλείες τους. Ο Dano, πλέον με μια σειρά περίεργων και απροσάρμοστων χαρακτήρων ("There Will Be Blood", "Little Miss Sunshine", "Love & Mercy" και "Prisoners") και ο Radclife μέσα από τις πολύ πρωτότυπες επιλογές ρόλων που συνεχίζει να κάνει στην μετά-Harry Potter εποχή.

Από την μεριά των δημιουργών, η σκηνοθεσία, το σενάριο, τα χρώματα, τα οπτικά εφέ και το ταιριαστό μοντάζ, δείχνουν να είναι προσεκτικά μελετημένα και στημένα δίνοντας μια αρκετά ολοκληρωμένη αίσθηση ευχάριστης μετά το φινάλε. Αυτό που θα δέσει όλα τα παραπάνω ακόμα πιο όμορφα, είναι το μουσικό ντύσιμο της ταινίας το οποίο αποτελείται από ακαπέλα αλλά και ορχηστρικά κομμάτια που όχι μόνο παίζουν ρόλο στην ιστορία αλλά υπάρχουν στιγμές που και οι ίδιοι οι χαρακτήρες τραγουδούν το ίδιο το σάουντρακ ενώ αυτό παίζει από πίσω.

Όπως και να χει, πρόκειται για μια πολυεπίπεδη ταινία. Δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να καταλάβεις και μετά την προβολή ο λόγος για σκέψη παύει. εξηγεί πολλά και διδάσκει ακόμα περισσότερα για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν μαζί με τον Manny και τον Hank. Υπάρχει μια περίεργη ομορφιά στο "Swiss Army Man". Αν του δώσετε την ανάλογη προσοχή, θα σας ανταμείψει με μερικές από τις καλύτερες στιγμές που θα δείτε φέτος σε ταινία.





Σκηνοθεσία : Dan Kwan, Daniel Scheinert
Παίζουν : Paul Dano, Daniel Radcliffe, Mary Elizabeth Winstead

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου