Pages

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

The Gift

Πολύ συχνά οι δημιουργοί ταινιών τρόμου ή θρίλερ τυχαίνει να μπερδεύουν το τι μπορεί να κάνει το κοινό να τρομάξει στα αλήθεια ή το πως μπορούν να κάνουν τον θεατή να νιώσει "άβολα" με αυτό που παρακολουθεί. Για τον λόγο αυτό καταφεύγουν σε κάποιες στάνταρ σεναριακές μεθόδους και κάποιες συνηθισμένες σκηνές η οποίες έχουν πια γίνει τόσο κλισέ που δεν προκαλούν κανένα απολύτως συναίσθημα. "Ας σκοτώσουμε το αγόρι της πρωταγωνίστριας", "ας ξεκοιλιάσουμε τον σκύλο της δείχνοντας λίγο έξτρα βία", "ας γεμίσουμε την μπανιέρα της με αίματα". Το Gift, είναι η καινούργια ταινία που σκηνοθετεί, γράφει και πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός Joel Edgerton και αυτό που καταφέρνει είναι να δει εκεί που οι υπόλοιπες ταινίες του είδους δεν μπορούν. Ο λόγος είναι γιατί περισσότερο από οτιδήποτε, αυτό το σενάριο και η σκηνοθεσία δείχνουν πως ξέρουν πολύ καλά πως να φέρουν τον θεατή σε δύσκολη θέση.
 
Η ταινία ξεκινάει με τον Simon (Jason Bateman) και την Robyn (Rebecca Hall). Ένα παντρεμένο ζευγάρι του οποίου μετά από μερικές δυσκολίες, η υπομονή και η σκληρή δουλειά επιτέλους δικαιώνεται. Μια σημαντική προαγωγή για τον Simon θα τους βοηθήσει να μετακομίσουν σε ένα μεγάλο και μοντέρνο σπίτι και οι κάποιες οικονομικές ευκολίες θα κάνουν την ζωή τους να μοιάζει λίγο πιο παραμυθένια. Η έλλειψη προσωπικής ζωής είναι όμως μια λεπτομέρεια που θα χρησιμοποιηθεί έντονα από την αρχή της ιστορίας. Το ζευγάρι θα συναντηθεί τυχαία με έναν παλιό συμμαθητή του Simon, τον Gordon (Joel Edgerton) ο οποίος τυχαίνει να μένει και κοντά στην καινούργια τους γειτονιά.


Μετά όμως από ένα δείπνο με τον Gordon και μια-δυο ακόμα τυχαίες συναντήσεις μαζί του στον δρόμο, αυτά που ξεκινήσανε σαν μερικές φιλικές κινήσεις μεταξύ των γειτόνων μεταμορφώνονται σε ιδιαίτερα περίεργες συμπεριφορές από την μεριά του Gordon. Εμφανίζεται από το πουθενά κάθε τρεις και λίγο απρόσκλητος στο σπίτι, στέλνει περίεργα δώρα στο ζευγάρι και αναφέρεται συχνά σε ένα περιστατικό με αυτόν και τον Simon από τότε που ήτανε παιδιά που όμως δεν βγάζει νόημα. 
Τελικά ποιος είναι αυτός ο τύπος; Είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος που τριγυρνάει ελεύθερος και συμπεριφέρεται περίεργα έχοντας κακούς σκοπούς; Η μήπως είναι απλά ένας μοναχικός τύπος που ψάχνει απεγνωσμένα λίγη αγάπη και μερικούς φίλους;


To The Gift παίρνει τον χρόνο του και απαντά σε όλα τα ερωτήματα που θέτονται κατά την διάρκεια της ιστορίας, ενώ σιγά σιγά ξεδιπλώνεται και το μυστήριο γύρο από τον Gordon. Ένα ακόμα ενδιαφέρον κομμάτι επίσης αποτελεί το ότι παρακολουθούμε την εξέλιξη μέσα από τα μάτια του καθενός ξεχωριστά. Πέρα από του Gordon, τόσο από την οπτική γωνιά της Robyn όσο και από του Simon. Πολύ καλές επιλογές για τους συγκεκριμένους ρόλους και πολύ καλές εκτελέσεις και από τους δυο. Αυτή είναι ευαίσθητη και με πολύ κοφτερή σκέψη. Αυτός είναι πολύ κυνικός για να εμπιστευτεί κάποιον τόσο καλοσυνάτο και περίεργο τύπο. Οι τρεις τους μοιάζουν ιδανικοί για τους ρόλους τους και οδηγούν την αγωνιά σε ένα ταιριαστό και κατά κάποιον τρόπο δικαιοδοτικό φινάλε.

Από την αρχή ως το τέλος το The Gift είναι ένα κάλο μάθημα σωστής δομής και εξέλιξης για τις υπόλοιπες ταινίες του είδους. Από την έξυπνη χρήση του ήχου περιβάλλοντος και της μουσικής στην πολύ καλή σκηνοθεσία που κρατάει το ενδιαφέρον ζωντανό. Αν κράτησα κάτι μετά το τέλος της ταινίας είναι πως το Hollywood χρειάζεται περισσότερες από αυτές τις ταινίες. Ο Joel Edgerton, πέρα από την πολύ καλή απόδοση του ρόλου του, στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του δείχνει να ξέρει να φτιάχνει πιστευτούς χαρακτήρες και να γνωρίζει πως θα δημιουργήσει σασπένς μέσα από μια ιστορία. Ελπίζω το The Gift να μην αποτελέσει το τελευταίο του σκηνοθετικό "δώρο" και να δούμε περισσότερα από αυτόν στο μέλλον.





Βαθμολογια : 8.5/10
Σκηνοθεσία : Joel Edgerton
Παίζουν : Jason Bateman, Rebecca Hall, Joel Edgerton

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου