Pages

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Crimson Peak

Είναι γνωστό πως ο σκηνοθέτης Guilermo del Toro τρέφει μια ιδιαίτερη αγάπη για τις παλιές ταινίες τρόμου των 50's και 60's και αυτήν την αγάπη την βλέπουμε να αντανακλάται σχεδόν σε κάθε του ταινία. Πολύ περισσότερο στην τελευταία του δουλειά όπου πρόκειται για μια στοιχειωτική ιστορία αγάπης. Ζωηρά χρώματα, ταιριαστή σκηνοθεσία που δείχνει και την άνεση του σκηνοθέτη στο συγκεκριμένο είδος και αμέτρητοι συμβολισμοί που κρατάνε ζωντανή την αγωνιά, το Crimson Peak είναι μια καθηλωτική ιστορία με γοτθική όψη και αισθησιακό πνεύμα.
 

Η ηρωίδα της ιστορίας αυτής είναι η Edith (Mia Wasikowska). Από μικρή ηλικία δέχεται αναπάντεχες και στοιχειωτικές επισκέψεις από το φάντασμα της νεκρής μητέρας της η οποία προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί της. Μεγαλωμένη από τον υποστηρικτικό πατέρα της, έχει πλέον κλειστεί αρκετά στον εαυτό της και προτιμά την συντροφιά των βιβλίων από αυτή ενός πιθανού εραστή ενώ τον τελευταίο καιρό είναι απασχολημένη με την συγγραφή του πρώτου της διηγήματος με θέμα μια ιστορία φαντασμάτων.
Η ζωή της Edith θα αλλάξει όμως όταν στην πόλη θα φτάσουν δυο αδέρφια από την Αγγλία. Ο Thomas και η Lucille Sharp (εκπληκτικοί Tom Hiddleston και Jessica Chastain). Και οι δυο φέρουν τίτλους ευγενών αλλά η περιουσία τους είναι λιγοστή. Ο σκοπός τους είναι να βρούνε χρηματοδότη για μια μηχανή/εφεύρεση του Thomas. Με την συνάντηση τους, ο Thomas μαγνητίζεται από την ομορφιά της Edith και αυτή γνωρίζει τον έρωτα για πρώτη της φορά στην ζωή της. Λίγο καιρό μετά το ζευγάρι παντρεύεται και οι τρεις τους (μαζί με την Lucille) μετακομίζουν στην οικογενειακή έπαυλη του Thomas στην Αγγλία. 


Με την άφιξη των πρωταγωνιστών στο κάστρο των Sharp η ταινία ξεκινάει να δίνει όλα όσα πραγματικά έχει να δώσει. Εξερευνούμε τις σκοτεινές πτυχές του κόσμου της Edith και τα φαντάσματα που την στοιχειώνουν όσο αυτή εξερευνά το τρομακτικό σπίτι, ενώ τα μυστήρια πολλαπλασιάζονται με τις μυστήριες ιστορίες των δυο αδερφών να έρχονται και αυτές στην επιφάνεια.
Η ταινία δεν αποτελεί απλά έναν φόρο τιμής σε αντίστοιχες παλιές ταινίες του είδους, αλλά και ένα δείγμα του τι μπορεί να δώσει ένας ταλαντούχος δημιουργός όταν ασχολείται με αυτό που πραγματικά αγαπάει. Όπως και στο Pan's Labyrinth, ο Guillermo del Toro φτιάχνει έναν ατμοσφαιρικό κόσμο τον οποίο ξέρει να χειρίζεται υπέροχα, ανεβοκατεβάζοντας περίτεχνα τον βαθμό της έντασης και του μυστηρίου όπου αυτός θεωρεί απαραίτητο.


Άκουσα αρκετές γνώμες για την ταινία ήδη, με τις περισσότερες να συγκεντρώνονται στο ότι το Crimson Peak δεν είναι η τρομακτική ιστορία τρόμου που θα περίμενε κανείς να δει πηγαίνοντας στον κινηματογράφο, με πιθανό σκοπό να πετιέται από την καρέκλα του κάθε τρεις και λίγο από τον τρόμο. Για τον λόγο αυτό, υπήρξε και υπάρχει μια μικρή απογοήτευση από τους περισσότερους μετά το τέλος της προβολής. Πάνω στο τρομακτικό κομμάτι, στο οποίο εμφανίζονται τέρατα από το πουθενά και κάνουν τον θεατή να τρέμει από τον φόβο του έχω να απαντήσω πως όχι. Η ταινία δεν είναι τρομακτική. Όχι με τον τρόπο που θα περιμένατε τουλάχιστον. Δεν σκοπεύει να φανεί έτσι αλλωστε και αυτό είναι κάτι που το δείχνει από την αρχή. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης περικυκλωμένη από μια πανέμορφη και στοιχειωτική ατμόσφαιρα.

Για μένα το Crimson Peak αρχικά αποτελεί έναν στιλιστικό θρίαμβο, όντας από τις πιο όμορφες ταινίες της φετινής χρονιάς. Επίσης, οι όμορφες επιρροές της από τις ταινίες του Hitchcock (το Rebecca, το Notorius και το Psycho αντανακλώνται υπέροχα μέσα στην ταινία ακόμα και μέσα από πιστές αντιγραφές κάποιων σκηνών) την κάνουν ακόμα πιο ελκυστική. Ο τρόπος που κινείται η κάμερα, τα κάδρα, τα πηδήματα από σκηνή σε σκηνή και τα εφέ παλιάς σχολής δείχνουν πόσο αγάπη χρειάστηκε από τους τεχνικούς και το πολύ καλό καστ ηθοποιών για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Είναι μια ταινία που θα σας ταξιδέψει και θα σας πείσει ότι είναι γυρισμένη σε μια άλλη εποχή. Ακόμα και αν τελικά ανήκετε σε αυτούς που περίμεναν κάτι ενδεχομένως καλύτερο, σίγουρα θα χαρείτε που δεν παραβλέψατε το συγκεκριμένο φιλμ.




Βαθμολογία : 8.5/10
Σκηνοθεσία : Guillermo del Toro
Παίζουν : Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Tom Hiddleston, Charlie Hunnam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου