Pages

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Enemy

Παρόλο που μου είχε κάνει καλή εντύπωση από την πρώτη στιγμή, δεν είχα πιάσει ακριβώς τα vibes αυτής της ταινίας μέχρι την στιγμή που μου δόθηκε η ευκαιρία να την ξαναδώ. Το Enemy αποτελεί μεταφορά του μυθιστορήματος του Jose Saramago με τον τίτλο "The Double" και την δεύτερη κινηματογραφική συνάντηση του καναδού σκηνοθέτη Denis Villeneuve με τον ηθοποιό Jake Gyllenhaal, μετά την επίσης πολύ δυνατή ταινία μυστήριου με τον τίτλο "Prisoners" που κυκλοφόρησε το 2013. Είναι η ιστορία ενός άντρα που έρχεται αντιμέτωπος με τον πανομοιότυπο σωσία του.


Ένας από τους δυο βασικούς χαρακτήρες της ταινίας είναι ο Adam Bell. Ζει και εργάζεται στο Τορόντο ως καθηγητής ιστορίας και έχει την όψη ενός άντρα που τον έχει καταπιεί η καθημερινότητα. Συνήθως φοράει τσαλακωμένα σακάκια, έχει μούσια και πολλές φόρες ατημέλητα μαλλιά. Η σχέση του με την κοπέλα του πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και κυκλοφορεί στον δρόμο με το κενό βλέμμα ενός ανθρώπου που έχει βαρεθεί κάθε πτυχή της ζωής του.
Μια μέρα, ένας συνάδερφος εκπαιδευτικός του προτείνει να νοικιάσει έναν τίτλο ταινίας σε DVD που του υπόσχεται ότι θα του ανεβάσει το ηθικό και θα του φανεί πολύ ενδιαφέρον. Βλέποντας την ταινία το βράδυ στο σπίτι του, ο Adam θα ανακαλύψει ότι ένας από τους κομπάρσους ηθοποιούς της ταινίας, είναι ένας που έχει ακριβώς το ίδιο πρόσωπο με αυτόν. 

Μετά απο ερευνά στο ίντερνετ, μαθαίνει πως το όνομα του ηθοποιού είναι Anthony Claire και έχει παίξει σε μόλις τρεις ταινίες ως τώρα και μόνο σαν κομπάρσος. Μέσα από την ανάγκη για κάτι διαφορετικό στην ζωή του, ο Adam κανονίζει μια συνάντηση με τον ηθοποιό και ανακαλύπτει πως πέρα από την τρομακτική τους ομοιότητά στην εμφάνιση αλλά και στην φωνή, ο Anthony είναι ακριβώς αντίθετος χαρακτήρας από αυτόν. Είναι νευρικός, επιθετικός, επιρρεπής στην απιστία και κρύβει πολλά μυστικά. Προτού προλάβει o Adam να διακόψει κάθε επαφή με τον επικίνδυνο άντρα, στο μεταξύ τους μυστήριο θα μπλεχτεί τόσο η κοπέλα του Adam όσο και η έγκυος γυναίκα του Anthony.
Δεδομένου ότι η οι ιστορίες των "πανομοιότυπων" στις ταινίες είναι πλέον πολλές, συνήθως οι περισσότερες κινούνται γύρο από τον ίδιο άξονα. Ο σωσίας του πρωταγωνιστή είναι ο "κακός" χαρακτήρας που τυχαίνει να είναι εγκληματίας και θέλει να βλάψει τον ήρωα της ταινίας. Στο Enemy δεν ισχύει αυτό το σενάριο όμως. Η ταινία ανήκει στην κατηγορία του φανταστικού κινηματογράφου και τα ερωτήματα που δημιουργούνται ανάμεσα στους δυο χαρακτήρες είναι τόσα που κρατούν το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Ένα τέλος που σε αφήνει με ανοικτό το στόμα και για αρκετή ώρα μετά. Μερικά από αυτά τα ερωτήματα μάλιστα μπορεί να απαντηθούν από τον θεατή πολύ μετά το τέλος ταινίας, ή ίσως και μετά από μια δεύτερη προβολή.

Καθ' όλη την διάρκεια της ταινίας επικρατεί ένα αχνό κίτρινο στην οθόνη που μοιάζει με λεκές νικοτίνης, ή με τα φώτα ενός αυτοκινητόδρομου το σούρουπο. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να σε ταξιδέψει σε μόλις 90 λεπτά ταινίας σε έναν κόσμο γεμάτο με συμβολισμούς και αγωνιά, που θυμίζουν έντονα τις ταινίες του Roman Polanski αλλά και του David Lynch.
O Jake Gyllenhaal μετά από τα End of Watch το 2012, το Prisoners το 2013 και δυο εκπληκτικούς ρόλους στο Enemy και στο Nightcrawler την χρονιά που μας πέρασε, είναι πλέον ένας ηθοποιός του οποίου οι δουλειές δεν περνάνε απαρατήρητες.

Αν σας αρέσουν οι ατμοσφαιρικές ταινίες μυστηρίου που σκοπό έχουν να στοιχειώσουν και να προβληματίσουν τον θεατή, τότε το Enemy είναι μια ταινία που δεν πρέπει να παραλείψετε.







Βαθμολογια : 8.5/10
Σκηνοθεσια : Denis Vilneuve
Παιζουν : Jake Gyllenhaal, Melanie Laurent, Sarah Gadon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου