Pages

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Snowpiercer

Το Snowpiercer είναι αγωνιώδες θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και αποτελεί την συνεργασία Αμερικής, Γαλλίας και Κορέας όσο αναφορά την παραγωγή. Είναι μεταφορά της Γαλλικής νουβέλας La Transperceneige και ο σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο ιδιοφυής, κορεατικής καταγωγής,  Joon-Ho-Bong. Η ταινία αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη πέρυσι παρά την περιορισμένη προβολή της στους κιν/φους.






Προτού προχωρήσω στην υπόθεση, λίγα λόγια για το ιστορικό της προτού αυτή κυκλοφορήσει στις αίθουσες. Ο διευθυντής παραγωγής και υπεύθυνος για την παγκόσμια διάθεση της ταινίας, Harvey Weinstein ζήτησε την αφαίρεση 20 λεπτών από την ταινία πριν αυτή κυκλοφορήσει. Μετά από πολλές διαμάχες με τον κορεάτη σκηνοθέτη τελικά ο Harvey Weinstein υποχώρησε και η ταινία διατέθηκε σε όλο της το μήκος στην παγκόσμια αγορά. Το αντίτιμο του γνωστού παραγωγού ήταν να κυκλοφορήσει την ταινία σε "περιορισμένη έκδοση". Αυτό σημαίνει πως αν η ταινία δεν ανταπεξέλθει στην επιθυμητή απήχηση από τον κόσμο όσο αυτή προβάλλεται η δεν αποτελέσει smash hit τότε μένει στους κιν/φους μόνο για λίγες ήμερες, με αποτέλεσμα ο περισσότερος κόσμος να μην έχει την ευκαιρία να την παρακολουθήσει. Ναι λοιπόν, έτσι λειτουργεί η αγορά, χωρίς να καταλαβαίνει κανένας τον λόγο φυσικά.
Το snowpiercer διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον. Η ανθρωπότητα δοκιμάζει μια τελευταία προσπάθεια, προκείμενου να σταματήσει την εξάπλωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη για πάντα. Φυσικά αποτυγχάνει και αντ΄ αυτού βυθίζει τον πλανήτη σε μια καινούργια εποχή των παγετώνων οπού εξαφανίζει κάθε μορφή ζωής πάνω σε αυτόν. Ευτυχώς πριν συμβούν όλα αυτά, ο πλούσιος βιομήχανος με το όνομα Wilford, καταφέρνει και κατασκευάζει ένα πολυτελές τρένο με σκοπό να διασώσει ένα κομμάτι του ανθρώπινου πληθυσμού προτού αυτός εξαφανιστεί τελείως. Το υπερπολυτελές τρένο θα διασχίζει όλων τον πλανήτη από άκρη σε άκρη χωρίς διακοπή και οι άνθρωποι μέσα σε αυτό δεν θα χρειάζεται να αντιμετωπίσουν το πολικό ψύχος που επικρατεί στον έξω κόσμο.

Τώρα πια τα τελευταία υπολείμματα των ανθρώπων κατοικούν στο τεράστιο τρένο και είναι χωρισμένοι σε δυο μέρη. Οι ευκατάστατοι επιβαίνοντες και οι ανώτερες κλάσεις ζούνε στα μπροστινά, πολυτελή βαγόνια ενώ οι κατώτερες κλάσεις είναι παγιδευμένες στα πίσω βαγόνια, με ανθρώπους που ζούνε κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε μια νέα μορφή σκλαβιάς. Μετά από 17 χρόνια και μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι των πίσω βαγονιών ετοιμάζουν μια καινούργια εξέγερση με σκοπό να φτάσουν στο πρώτο βαγόνι όπου βρίσκεται ο Wilford και να πάρουν στα χέρια τους την διοίκηση του τρένου. Για να το καταφέρουν αυτό θα περάσουν από οπλισμένες φρουρές, υπερπολυτελή βαγόνια και θα ανακαλύψουν σιγά σιγά όλα αυτά που δεν γνώριζαν για 17 ολόκληρα χρονιά.
Από οπτικής απόψεως η ταινία είναι εκπληκτική. Από τα ατελείωτα, έρημα τοπία του πλανήτη, ο σκηνοθέτης σε μεταφέρει από βαγόνι σε βαγόνι αλλάζοντας συνεχώς χρώματα και στιλ μέσα στους στενούς χώρους. Υπέροχη σκηνοθεσία σε ένα σχετικά περιορισμένο περιβάλλον. Επίσης στην ταινία επικρατεί μια σταθερά αυξανόμενη δράση με όμορφες σκηνές μάχης εμπνευσμένες έντονα από τον ασιατικό κινηματογράφο.

Το Snowpiercer είναι μια ταινία σίγουρα βαθιά εμπνευσμένη από τις δουλείες του Terry Gilliam. Ειδικά από την ταινία-ορόσημο του σκηνοθέτη, Brasil. Τόσο το οπτικό, όσο και το σεναριακά "τρελό" κομμάτι της. Ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν θα έλεγε κανείς πως είναι αντιγραφή η κάτι τέτοιο.

Αν βρεθείτε σε διάθεση για ταινία δράσης, μην διστάσετε να του δώσετε μια ευκαιρία.






Βαθμολογία : 8.5/10
Σκηνοθεσία : Joon-Ho-Bong
Παίζουν : Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton, John Hurt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου