Pages

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Locke

Το Locke, είναι η τελευταία ταινία του Steven Knight, την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος. Η ταινία είναι γεμάτη από εκ προθέσεως περιορισμούς. Η ιστορία χρησιμοποιεί ένα αυτοκίνητο, τον πρωταγωνιστή-οδηγό της ταινίας  (του οποίου το όνομα αποτελεί και τον τίτλο της) και ένα κινητό. Όλα αυτά με φόντο τα νυχτερινά φώτα της πόλης και των υπολοίπων αυτοκινήτων σε ένα ταξίδι από το Μπέρμιγχαμ στο Λονδίνο. Με μοναδικό κίνητρο ένα καλογραμμένο σενάριο και μια μεστή ερμηνια από έναν φανταστικό ηθοποιό, το Locke είναι ένα δυνατό δράμα που καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον το θεατή μέχρι το τέλος.





Ο Ivan Locke είναι ένας οικογενειάρχης με δυο παιδιά και τον τελευταίο καιρό εργάζεται σαν υπεύθυνος μηχανικός σε μια κατασκευαστική εταιρία. Ένα βράδυ, γυρνώντας από την δουλειά θα χρειαστεί να πάρει αποφάσεις που θα επηρεάσουν όλη του την ζωή.
Σε μια σειρά από σημαντικές τηλεφωνικές ομιλίες ο Locke θα τα βάλει με τα φαντάσματα του παρελθόντος προσπαθώντας να αποφύγει τα λάθη του πατέρα του, θα προσπαθήσει να μείνει σωστός πατέρας, ειλικρινής σύζυγος, τυπικός υπάλληλος, αλλά και τίμιος με τον εαυτό του εραστής.

Πέρα από τα πρώτα 2-3 λεπτά της ταινίας, τα οποία ο πρωταγωνιστής μπαίνει στο αυτοκίνητο του, η υπόλοιπη ιστορία συνεχίζεται μέσα στο αυτοκίνητο παρέα μόνο με τον οδηγό. Με τον τρόπο αυτό ο σκηνοθέτης Steven Knight κλείνει και τον θεατή μέσα στα προβλήματα του πρωταγωνιστή και προκαλεί τον ηθοποιό να δώσει τον καλύτερο του εαυτό καθώς τον παρακολουθούμε να γελάει, να κλαίει, να θυμώνει και να αναπολεί.
Ευτυχώς ο ηθοποιός αυτός είναι ο Tom Hardy και φαίνεται να είναι ο κατάλληλος για τον ρόλο. Μετατρέπει εκπληκτικά το πρόσωπο και την φωνή του ανάλογα με τα γεγονότα, ενώ πολλές φόρες τον πιάνουμε να κοιτάζει και σαρκαστικά τον εαυτό του στον καθρέφτη.
Σε ολόκληρη την ταινία κυριαρχεί ένα ψυχρό κίτρινο φόντο, που αντανακλάται κυρίως από τα φωτά του αυτοκινητόδρομου αλλά και από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Steven Knight είναι γνωστός για τα Eastern Promises , Dirty Pretty Things, αλλά και την τηλεοπτική σειρά Peaky Blinders, κάνει την δεύτερη σκηνοθετική του προσπάθεια με μια ταινία γεμάτη περιορισμούς, την οποία και δείχνει να βγάζει εις πέρας.

Λόγο των περιορισμών παραγωγής αλλά και των θεατρικών απαιτήσεων, το Locke δεν είναι μια τέλεια ταινία. Είναι όμως μια ταινία-στοίχημα που δείχνει να καταφέρνει πολλά. Κάτι που το αναγνωρίζεις με το τέλος της του φιλμ, μιας και βρίσκεσαι εγκλωβισμένος μέσα στην ιστορία και την αγωνία που δημιουργείται μέχρι αυτή να τελειώσει.




Βαθμολογια : 8/10
Σκηνοθεσια : Steven Knight
Παιζουν : Tom Hardy, Olivia Colman, Ruth Wilson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου