Pages

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Jodorowsky's Dune

Το Jodorowsky's Dune είναι ένα ντοκιμαντέρ που μιλάει για ένα φιλμ, η μάλλον τον αρχηγό όλων των φιλμ που δεν κατάφεραν ποτέ να γυριστούν. Τα εύσημα για αυτό το πρότζεκτ ανήκουν στον ιδιοφυή δημιουργό Alejandro Jodorowsky. Μετά την επιτυχία του ψυχεδελικού The Holy Moyntain το 1973, ο Jodorowsky θέλησε να οδηγήσει την φαντασία στον κινηματογράφο στο επόμενο επίπεδο, επιλέγοντας να μεταφέρει σε ταινία το μυθιστόρημα του Frank Herbert με τον τίτλο Dune. Το Dune αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα πιο γνωστά βιβλία επιστημονικής φαντασίας σε όλο τον πλανήτη. Η παράγωγη της ταινίας κράτησε τρία χρονιά, αλλά το φιλμ δεν γυρίστηκε πότε. Σήμερα, περίπου 40 χρόνια μετά, ο δημιουργός της ταινίας εξηγεί γιατί δεν πιστεύει πως έχασε τον χρόνο του τα αυτά χρόνια και με ποιον τρόπο τελικά το πρότζεκτ του κατάφερε να επηρεάσει ριζικά την ιστορία του φανταστικού κινηματογράφου.



 Μέσα από την αφήγηση του Jodorowsky, θα γνωρίσουμε έναν έναν, όλη την δημιουργική ομάδα πίσω από το φιλόδοξο πρότζεκτ. Σήμερα αυτή η ομάδα μοιάζει η ελίτ στον τομέα της επιστημονικής φαντασίας, όμως τότε δεν ήτανε και τόσο γνωστοί καλλιτέχνες στο ευρύ κοινό. Καλλιτέχνες όπως τον σουρεαλιστή H.R.Giger, που αργότερα έγινε γνωστός για τον σχεδιασμό τον τεράτων στις ταινίες Alien. Τον Γάλλο σχεδιαστή Jean "Moebius" Girard, που είναι γνωστός για τις δουλειές του στον χώρο των κόμικ. Υπεύθυνος για τα ειδικά εφέ της ταινίας ήταν ο Dan O'Bannon, αργότερα γνωστός για τα ειδικά εφέ σε ταινίες όπως το Total Recall, το Alien και το Dark Star.

 Ο Jodorowsky παρουσιάζει τον νεότερο εαυτό του, ως έναν άνθρωπο που πίστευε έντονα στα μεγαλεπήβολα όνειρα του για την δημιουργία της ταινίας και που πάσχιζε καθημερινά να κάνει και το υπόλοιπο καστ να πιστέψει σε αυτά. Αυτό ήταν κάτι που θα έλεγε κανείς ότι το κατάφερε με μεγάλη επιτυχία, μιας και στην λίστα των πρωταγωνιστών της ταινίας ακουγόντουσαν ονόματα όπως, ο περιβόητος σκηνοθέτης και ηθοποιός Orson Welles, ο ιδιότροπος Salvador Dali, ο τραγουδιστής των Rolling Stones, Mick Jagger και πολλοί άλλοι. Πόσο πολύ πρέπει κάποιος να πιστεύει στον εαυτό του για να πείσει αυτά τα ονόματα να πρωταγωνιστήσουν στην ταινία του!

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει κυρίως στην προσπάθεια του Jodorowsky, που αν και συγκέντρωσε τα παραπάνω ονόματα των καλλιτεχνών και στο τελος είχε έτοιμη και την παραμικρή λεπτομέρεια πάνω στην υλοποίηση της ταινίας, δεν κατάφερε να δει το όνειρο του να γίνεται πραγματικότητα. Η αφήγηση και η εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται με τέτοιο τρόπο, που ο σκηνοθέτης καταφέρνει να κερδίσει και τον ίδιο τον θεατή με το πάθος και την αγάπη που δείχνει να τρέφει μέχρι και σήμερα για το συγκεκριμένο πρότζεκτ.
Μέσα από την τρελή αφήγηση,ο θεατής θα έχει και την ευκαιρία να ταξιδέψει μέσα στα καρέ του εικονογραφημένου τόμου του Dune και να πάρει μια ιδέα για την ταινία.

 Τελικά το Hollywood δεν ήταν έτοιμο για μια τέτοιου είδους ταινία, αφού κανένα κινηματογραφικό στούντιο δεν θέλησε να ρισκάρει σε κάτι τόσο μεγάλο εκείνη την εποχή, κρατώντας το σενάριο για πάντα στο ράφι. Ωστόσο οι ιδέες του Jodorowsky που γράφτηκαν και εικονογραφήθηκαν για το Dune, χρησιμοποιήθηκαν και ενέπνευσαν πασίγνωστες ταινίες-σταθμούς όπως το Terminator, το Star Wars και το Alien και αποτελούν πηγή έμπνευσης και για σημερινούς σκηνοθέτες του είδους.

Πέρα από την αίσθηση της ευρηματικότητας, της δημιουργίας και των χαρισμάτων του 86χρονου σήμερα Alejandro Jodorowsky, το φιλμ έρχεται να μας διδάξει κάτι για την επιτυχία αλλά και αποτυχία. Για την πίστη αλλά και την έλλειψη αυτής. Για των κόσμο των ονείρων, αλλά και αυτόν της πραγματικότητας!

Οι οπαδοί ταινιών, κόμικ και βιβλίων επιστημονικής φαντασίας θα το ευχαριστηθούν με την ψυχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου