Pages

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Whiplash

Εάν έπρεπε να κάνω μια τοπ 10 λίστα για το 2014 το Whiplash θα έπαιζε ανάμεσα στο ένα και στο δυο χωρίς να είμαι σίγουρος για την δεύτερη ταινία που θα πάλευε για τις ίδιες θέσεις.



Είναι σκοτεινό, βίαιο, έντονο και δεν σε αφήνει να σηκωθείς από την θέση σου, ούτε για να σηκώσεις το τηλέφωνο. Η ταινία παίρνει μια ιστορία απλή, όπως αυτή τής σχέσης ενός μαθητή της μουσικής με τον δάσκαλο του και την μετατρέπει σε μια προσωπική μάχη για το Εγώ,την εμμονή και την φιλοδοξία.



Το Whiplash αφηγείται την ιστορία του 19χρόνου Άντρϊου Νιούμαν (Miles Teller) που προσπαθεί να ξεχωρίσει ως τζαζ ντράμερ σε ένα από τα καλύτερα μουσικά σχολεια της Αμερικής και να γίνει ένας από τους καλύτερους μουσικούς στον κόσμο.Απέναντι του θα βρει τον Τέρενς Φλέτσερ (J.K.Simons) έναν από τους καλύτερους καθηγητές στον χώρο με την φήμη του βάρβαρου φωνακλά, ο οποίος διαχειρίζεται την "αψεγάδιαστη" τζαζ μπάντα του σχολείου. Λοιπές πληροφορίες για την ιστορία θα είναι απλά spoiler.


Η ταινία αποφεύγει τα ανούσια πλανα και τις παράλληλες μικρές ιστορίες μέσα στο βασικό στόρι. Θα δεις μόνο αυτό που πρέπει και τίποτα παραπάνω.Το βασικό πλεονέκτημα είναι πως βασίζεται καθαρά και μόνο στις ερμηνείες και στους χαρακτήρες των δύο αυτών ανθρώπων. Όσο εξελίσσεται το story τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα με κάθε του σκηνή να είναι πιο ηλεκτρισμένη από την προηγούμενη.


Πρόσφατα, μάλιστα, έμαθα ότι η ταινία δεν είναι βασισμένη πουθενά και δεν μεταφέρει την ζωή κανενός ντράμερ της τζαζ ιστορίας, πράγμα που την κάνει τουλάχιστον στα δικά μου μάτια πιο γοητευτική και ταυτόχρονα δίνει την ελευθερία στον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Damien Chazelle να δείξει, τί μπορεί να κάνει με μια απλή ιστορία σαν και αυτή στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα.

Η ταινία δίνει την ευκαιρία και στους δυο ηθοποιούς να λάμψουν και να σε κάνουν να ταυτιστείς απόλυτα με τους ρόλους τους. Ο J.K.Simons -ο οποίος έχει αφήσει έντονα το σημάδι του με την τηλεοπτική σειρά Oz αλλα και με πολλές άλλες ερμηνείες του στα μεταξύ χρονια- είναι φοβερός. Στα χερια οποιουδήποτε άλλου, ο ρόλος του καθηγητή θα έμοιαζε αστείος.
Μια ταινία φρέσκια που θα συζητιέται για καιρό και θα μείνει στα Classics
της εποχής μας.

Βρίσκεται ήδη στο #44 του top 250 στο Imdb και στο Rotten tomatoes βαθμολογείται με 96% από κριτικούς και κοινό.
 


Σκηνοθεσία : Damien Chazelle
Παιζουν : J.K.Simmons,Miles Teller,Melissa Benoist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου