Pages

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

It Comes at Night

Μια ταινία σαν το IT COMES AT NIGHT ανήκει στην κατηγορία των ταινιών τρόμου που δυστυχώς βλέπουμε μόνο 2-3 από αυτές κάθε χρόνο οι οποίες έχουν να πουν κάτι παραπάνω από το προφανές ή από αυτό που ίσως σε προϊδεάζει ο τίτλος. Όσοι λοιπόν περιμένετε να δείτε τρομακτικά πλάσματα μέσα στην νύχτα και πτώματα να πετάγονται αριστερά και δεξιά μάλλον θα απογοητευτείτε. Οι πιο υπομονετικοί θα ανταμειφθείτε με μια καλοφτιαγμένη, στοιχειωτική ιστορία τρόμου.




Ο κόσμος της ταινιας θα φανεί ιδιαίτερα οικείος στους λάτρεις των μετά-αποκαλυπτικών κόσμων.
Στο IT COMES AT NIGHT ένας θανατηφόρος ιός έχει ξεκληρίσει σχεδόν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα απομονωμένο, εξοχικό σπίτι μέσα στο δάσος όπου ο Paul (Joel Edgerton) μαζί με την γυναίκα του (Carmen Ejogo) και τον έφηβο γιο τους (Kelvin Harrison Jr.) προσπαθούν να μείνουν μακριά από το πλήθος της πόλης και την πιθανή μόλυνση. Χωρίς να γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για την εξέλιξη των γεγονότων στον υπόλοιπο κόσμο, προσπαθούν να επιβιώσουν καθημερινά καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες ενώ παράλληλα καραδοκούν για πιθανές "επισκέψεις" από τους μολυσμένους που τριγυρνούν στην περιοχή.
Το τριμελές γκρουπ των επιζώντων  σύντομα θα διπλασιαστεί όταν θα εμφανιστεί στο σπίτι τους ακόμα μια οικογένεια που θα ζητήσει καταφύγιο και την βοήθεια τους. Η δεύτερη οικογένεια με επίσης τρία μέλη, τον Will (Christopher Abbott), την γυναίκα του (Riley Keough) και τον μικρο γιο τους μοιάζουν να μην έχουν μολυνθεί ακόμα από τον ιό και φαίνονται καλοί άνθρωποι. Τελικά ο Paul αποφασίζει να τους φιλοξενήσει στο σπίτι και να διπλασιάσει την δυναμική της επιβίωσης τους με μερικά έξτρα χέρια βοηθείας.


Οι δυο οικογένειες φαίνεται πως συνεργάζονται καλά μεταξύ τους και το κομμάτι της επιβίωσης μοιάζει πραγματικά λίγο πιο εύκολο. Το πραγματικό πρόβλημα όμως βρίσκεται στο ότι πρόκειται για μια σχέση μεταξύ αγνώστων. Κάτι που δεν θα αφήσει καμία από τις δυο οικογένειες να αναπαυθεί. Μπορεί η οικογένεια που μολις ήρθε να έχει φέρει και τον ιό χωρίς να το γνωρίζει ή μπορεί η οικογένεια που βρισκόταν ήδη εδώ να κρύβει κάτι.



Το κέντρο της ιστορίας βρίσκεται στην σχέση ανάμεσα στις δυο οικογένειες. Η συνεχής αμφιβολία, ο φόβος και η παράνοια είναι συναισθήματα που περνούν αυτούσια και στον θεατή. Μέσα στο σπίτι νιώθεις ότι υπάρχει μια βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί. Μια συνεχής αγωνία που σε κάνει να νιώθεις πόσο αληθινό θα μπορούσε να είναι αυτό που βλέπεις αν γινόταν στην πραγματικότητα και βρισκόσουν και εσύ στην θέση αυτών των ανθρώπων.

Φυσικά ένα μεγάλο κομμάτι της ταινίας είναι γυρισμένο την νύχτα όπου τα παραπάνω συναισθήματα είναι πιο έντονα και πιο καθαρά. Κάτι που μας φέρνει στην φανταστική ατμόσφαιρα που επικρατεί από την αρχή ως το τέλος. Ένα κλειστοφοβικό κλήμα που σε κάνει και νιώθεις διαρκώς άβολα και σε κρατάει κολλημένο μέσα στο σπίτι. Δεν έχει σημασία τι έχει γίνει στον υπόλοιπο κόσμο, πόσοι έχουν επιβιώσει  ή τι παίζει με αυτόν τον ίο. Το μόνο που σε νοιάζει είναι το πως θα καταλήξει αυτό που συμβαίνει εκεί.
Το μικρό καστ των ηθοποιών παίζει φανταστικά, με τον Joel Edgerton να διαπρέπει ακόμα μια φορά σε παρόμοιο ατμοσφαιρικό θρίλερ (πέρυσι με το MIDNIGHT SPECIAL και το 2015 στο THE GIFT).


Όταν πήγαμε στον κινηματογράφο, μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα με την γεμάτη αίθουσα στην συγκεκριμένη ταινία. Και μάλιστα την δεύτερη βδομάδα προβολής της στις αίθουσες. Γι αυτό που ήμουν σίγουρος όμως ήταν οι ξινές φάτσες και τα σχόλια από πολλούς μετά το τέλος. Οι περισσότεροι πήγαν για να δουν κάτι άλλο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ευχαριστηθούν μια τόσο καλογραμμένη και αληθοφανή ιστορία.

Για μένα το IT COMES AT NIGHT δείχνει ότι οι ταινίες τρόμου δεν χρειάζεται να είναι πάντα ανεγκέφαλα δείγματα κακογουστιάς, ανούσιας τρομάρας και φτήνιας. Μπορούν να είναι παράλληλα έξυπνες, καλογυρισμένες και να σε βάλουν σε σκέψεις.





Σκηνοθεσία : Trey Edward Shults
Σενάριο : Trey Edward Shults
Παίζουν : Joel Edgerton, Christopher Abbott, Carmen Ejogo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου